Εύα Καϊλή: Για κύκλωμα ερευνούν οι αρχές – Το προφίλ του φερόμενου εγκέφαλου
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, είναι ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος που εμπλέκεται η Εύα Καϊλή
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ΕΕ αποτελεί η υπό διερεύνηση υπόθεση χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ που επικαλούνται καλά ενημερωμένες πηγές «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται πως είναι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί και προσήχθη για ανάκριση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του βελγικού Knack, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά στον πρώην ευρωβουλευτή της Ιταλίας που σήμερα είναι 67 ετών. Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.
Όπως αναφέρουν τα βελγικά ΜΜΕ Knack και Le Soir έμαθαν από καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο Παντσέρι είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών. Υποθέτουν ότι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ερευνούν εάν, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, δίνει οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το πώς να κινηθούν.
Ποιος είναι ο Παντσέρι
Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντσέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Ήδη από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Εξετάζεται και ΜΚΟ
Το 2019, ο Παντσέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τις Le Soir – Knack οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει απάντηση.
Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η έδρα της βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Συνεργάτης του Παντσέρι υπήρξε παλαιότερα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που έχει επίσης συλληφθεί από τις αρχές.
Οι έρευνες στον Λούκα Βισεντίνι
Εκτός από τον Παντζέρι, το πρωί του Σαββάτου οι βελγικές αρχές ανέκριναν και τον Ιταλό συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι, 53 ετών, που ζει στις Βρυξέλλες.
Το 2011 έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι.
Knack και Le Soir επικοινώνησαν με την ITUC για σχολιασμό των εξελίξεων, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως επίσης συνέβη και με την πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο.
Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, έως ότου ο δικαστής αποφασίσει διαφορετικά, καταλήγουν τα δύο βελγικά ΜΜΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις