Καϊλή: Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύλληψη της ευρωβουλευτού
Πώς οι κινήσεις Καϊλή το τελευταίο τρίμηνο επηρέασαν τις ήδη ψυχρές σχέσεις με την Χαριλάου Τρικούπη
«Πήρα μια απόφαση περιφρούρησης της παράταξης», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΑΝΤ1) για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα και την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα». Η τελευταία φορά που οι δυο τους συνομίλησαν, περιέγραψε ο Ανδρουλάκης, ήταν μια εβδομάδα πριν, όταν ενώπιον άλλων ευρωβουλευτών του είπε «κακώς με άδειασες» για το θέμα του Κατάρ.
Πέραν της ποινικής πλευράς της υπόθεσης, αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται τις τελευταίες ώρες είναι το χρονικό της ψυχρότητας ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και την Εύα Καϊλή, η οποία, εδώ και καιρό σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, που επέλεξε να προσεγγίσει το όλο ζήτημα πολιτικά, δρούσε ως «Δούρειος Ιππος της ΝΔ».
Κακές οι σχέσεις με Ανδρουλάκη
Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ούτε καλές ούτε ιδιαίτερα στενές. Παρότι το 2017 η Καϊλή είχε στηρίξει τον Ανδρουλάκη στην πρώτη προεκλογική του εκστρατεία για την ηγεσία του σχηματιζόμενου τότε Κινήματος Αλλαγής, σταδιακά οι δύο ευρωβουλευτές απομακρύνθηκαν. Πριν από ένα χρόνο, στις εσωκομματικές του 2021, η Καϊλή τάχθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου. Μια σειρά θέσεων που πήρε εντός Ευρωβουλής, πριν και μετά την εκλογή της ως αντιπροέδρου, είχαν συμβάλλει στο ψυχρό κλίμα, όπως και οι αρχικές δηλώσεις της τις πρώτες μέρες των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μέσω Predator.
Η απόφαση για την απομάκρυνσή της λήφθηκε «με πολιτικούς όρους» και σε δύο χρονικές φάσεις -η πρώτη τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη την Παρασκευή, μετά τις πληροφορίες για την εμπλοκή της Καϊλή με το θέμα του Κατάρ. «Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι ότι βιαστήκαμε. Από το τέλος Σεπτεμβρίου έχω ενημερώσει την επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια», αποκάλυψε ο Ανδρουλάκης.
Ηδη από τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ζήτημα με την Καϊλή έγινε κρίσιμο. «Από την πρώτη ώρα που είχα πάει στον Αρειο Πάγο (…) η κ. Καϊλή είχε κάνει δηλώσεις πως αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό. Γνώριζε και η ίδια ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά των άλλων ευρωβουλευτών και δεν βρήκαν τίποτα». Οπως είπε, οι συνάδελφοί του στην PEGA τον ενημέρωσαν ότι η Καϊλή επιχειρούσε να υποβαθμίσει το ζήτημα της παρακολούθησής του και πως δεν ήθελε να φτάσει στην Ολομέλεια.
Ενόχληση
Τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλη μια απόφαση της αντιπροέδρου του ΕΚ προκάλεσε συζητήσεις και ενόχληση εντός του κόμματός της: η απόφαση της Καϊλή να υπερψηφίσει, παρά την «γραμμή» που δόθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τον υποψήφιο του ΕΛΚ (και Ιταλό Alessandro Chiocchetti), στην ψηφοφορία των αντιπροέδρων για την θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσε γενικό εκνευρισμό. Oι μόνες που «έσπασαν» την απόφαση της ευρωομάδας ήταν η Καϊλή και η ιταλίδα συνάδελφός της.
Υπενθυμίζεται ότι και μετά πολυσυζητημένες δηλώσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ από το βήμα του ΕΚ, ο Ανδρουλάκης είχε διαφοροποιήσει δημόσια την θέση του. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Εχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση (Blue Sky), ενώ ο ίδιος είχε καταψηφίσει το ψήφισμα που προωθούσε η Καϊλή.
Υπό την σκιά της υπόθεσης Καϊλή, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Κυριακή το πρωί παίρνει και συσπειρωτικά χαρακτηριστικά για το κόμμα. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κεντροαριστερά στελέχη επαινούσαν τα άμεσα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη, που έδειξε στην Καϊλή την πόρτα της εξόδου, με προεδρική απόφαση, αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η προσαγωγή της από τις βελγικές αρχές. Παράλληλα, δια στόματος Δημήτρη Μάντζου, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε και επισήμως την Καϊλή να παραδώσει την έδρα της -αν το κάνει, ο πρώτος επιλαχών που θα πάρει την θέση της είναι ο Νίκος Παπανδρέου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις