Τι κόμμα είναι η Εύα Καϊλή; – ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ για το πολιτικό κόστος του σκανδάλου διαφθοράς
Αντεγκλήσεις για δούρειους ίππους, μεταγραφές αεροδρομίου, εργαλειοποίηση. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και οι υποκλοπές
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στη σκιά της διαγραφής της Εύας Καϊλή και του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνεδριάζει αύριο Κυριακή στις 11:30 το πρωί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αντικείμενο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και το πρόγραμμα του κόμματος.
Δούρειος Ίππος
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου καθώς η υπόθεση της Εύας Καϊλή έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το μέγαρο Μαξίμου για το αν η Εύα Καϊλή πρέπει να χρεωθεί πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ.
Αφορμή γι’ αυτή το είδος της αντιπαράθεσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «δούρειο ίππο της ΝΔ» εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Γιάννη Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητη την τοποθέτηση Ανδρουλάκη να χρεώσει την κα Καϊλή στη ΝΔ και όχι στο κόμμα του, ενώ ακολούθησε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα εγκαλώντας το ένα το άλλο για «θράσος».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διαγραφής της Εύας Καϊλή μετά την κράτησή της από τις βελγικές αρχές, αναδεικνύουν τις πολιτικές αποστάσεις τις οποίες κρατούσε το τελευταίο διάστημα η ευρωβουλευτής από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τα στελέχη της ΝΔ καλούσαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απολογηθεί.
Παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ
«Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη και το σβήσιμο της ανάρτησής του στην οποία είχε συγχαρεί την κα Καϊλή για την εκλογή της ως αντιπροέδρου στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη διαγραφή της Εύας Καϊλή έκανε λόγο για «απόφαση περιφρούρησης της παράταξης» τονίζοντας ότι η υπόθεση διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και χαρακτήρισε την ευρωβουλευτή ως «εμπόδιο» για την παράταξη.
Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «είχα ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ. Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ».
Μεταγραφή αεροδρομίου
«Η κυβέρνηση αφού χρησιμοποίησε την κ. Καϊλή για να θάψει το θέμα των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφέροντας την στα εγχώρια μέσα ως «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα την εργαλειοποιεί και πάλι δείχνοντας ότι δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό» τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγώντας τα περί δούρειου ίππου.
Πλέον από το ΠΑΣΟΚ εστιάζουν στο να την καλούν να παραιτηθεί από την έδρα της στην ευρωβουλή και να την παραδώσει στο κόμμα. Άλλωστε όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν το άδειασμα Ανδρουλάκη σε Καϊλή για τις επαινετικές δηλώσεις της τελευταίας για το Κατάρ, αλλά και τη στάση της στο θέμα των υποκλοπών χρεώνοντας στην Εύα Καϊλή ότι δεν στήριξε με θέρμη το Νίκο Ανδρουλάκη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επιπλέον στις Βρυξέλλες με πρωταγωνιστές του Πράσινους γίνονται κινήσεις στην κατεύθυνση της καθαίρεσής της από την θέση της αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ήδη η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην κα Καϊλή. Προς ώρας η Εύα Καϊλή δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση για τις εξελίξεις καθώς οι πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ τη φέρνουν να βρίσκεται υπό κράτηση από τις βελγικές αρχές.
Επιτέλους διαγράφηκε
Σε ότι αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος στην Ελλάδα το βέβαιο είναι ότι αφενός η εξέλιξη αποτελεί ένα πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφετέρου η εμπλοκή του ονόματος της κας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς με τα πετροδόλαρα του Κατάρ αποδυνάμωνει τις φωνές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κα Καϊλή ήταν από τα βασικότερα στηρίγματα αυτής της στρατηγικής εντός του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δημοσιοποίησαν την άποψή τους πως η διαγραφή της κας Καϊλή άργησε. «Επιτέλους διαγράφηκε η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έστω και με σοβαρή καθυστέρηση» έγραψε στο facebook ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος του ΠΣ του κόμματος επισημαίνοντας ότι η Εύα Καϊλή «ήθελε να κάνει υποδείξεις για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από την γνωστή συντηρητική κατεύθυνση», λέγοντας δηλαδή με άλλα λόγια αυτά που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης περί «δούρειου ίππου της ΝΔ» μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση της Εύας Καϊλή συμπλέκεται με την αντιπαράθεση των κομμάτων για την υπόθεση των υποκλοπών. Η ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση και καλεί ουσιαστικά τον κ. Ανδρουλάκη να μη στρέφει τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη όταν ο πρωθυπουργός επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε τις «νόμιμες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ ενώ ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα μέσω της υπόθεσης Καϊλή θέλει να αντλήσει πολιτική νομιμοποίηση για τις παρακολουθήσεις πολιτικών.
«Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διερεύνηση. Το να προσπαθεί να χρεώσει αυτό το στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία συνιστά ρεσιτάλ θράσους», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και συμπλήρωσε με νοήμα:
Παρακολουθήσεις
«Αλήθεια, θα έχει το θάρρος να καταλογίσει τώρα στον εαυτό του το ίδιο «τεκμήριο ενοχής» που τόσο καιρό επικαλείται; Ή εκείνος δικαιούται να μην γνώριζε; Ισχυριζόταν ότι η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή είναι εξ ορισμού παράνομη. Αλήθεια, ύστερα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιμένει ότι κανείς δεν πρέπει να παρακολουθείται, ακόμα και για τέτοια ζητήματα;».
«Ο πνιγμένος -δηλαδή η κυβέρνηση από την υπόθεση των υποκλοπών- προσπαθεί να βρει κάτι να σωθεί. Για να μην μπερδευόμαστε, εδώ μιλάμε για ένα κοινό ποινικό έγκλημα. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων είναι άλλο πράγμα» απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις