Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Σπίτι των σκανδάλων» – Από τις παρενοχλήσεις και την κατασκοπεία, στις δωροδοκίες και την Εύα Καϊλή
Πολλοί είναι οι ευρωβουλευτές που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον «μπαξέ» να έχει από σεξουαλική παρενόχληση και ρατσιστικές επιθέσεις μέχρι χρηματισμό και κατασκοπεία.
Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Η ευρωβουλευτής που κατηγορείται για χρηματισμό και δωροληψία από το Κατάρ δεν είναι η πρώτη και, πιθανότατα, ούτε η τελευταία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα.
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα φιλόξενο «σπίτι των σκανδάλων», καθώς αυτά που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν είναι εξίσου σοβαρά και σοκαριστικά με το τωρινό σκάνδαλο. Το «μενού» έχει από παρενοχλήσεις και ρατσιστική συμπεριφορά μέχρι χρηματισμό και κατασκοπεία.
- Διαβάστε επίσης: «Ξηλώνουν» την Εύα Καϊλή από το Ευρωκοινοβούλιο
Το Politico, σε παλιότερο ρεπορτάζ του, είχε συγκεντρώσει μερικά από τα σκάνδαλα που έμειναν στην ιστορία.
Σεξουαλική παρενόχληση
Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, η σεξουαλική παρενόχληση είτε αποτελεί συστημικό πρόβλημα στο Κοινοβούλιο είτε δεν υπάρχει καθόλου.
Μέχρι στιγμής, κανένας ευρωβουλευτής δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη για σεξουαλική παρενόχληση, παρά τις αναφορές για καταγγελίες που έχουν γίνει στο θεσμικό όργανο.
Τα θύματα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, από το προσωπικό του Κοινοβουλίου και τους ευρωβουλευτές λένε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εισακουστούν οι καταγγελίες τους και ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα που υποτίθεται ότι τα προστατεύει.
Σε μια περίπτωση, γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού από μέλος του κοινοβουλίου – το οποίο έκτοτε έχει εγκαταλείψει τη θέση του – δήλωσε στο Politico ότι την αποθάρρυναν ενεργά από το να απευθυνθεί στην αστυνομία και περιέγραψε ότι στο εργασιακό περιβάλλον του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει «κουλτούρα σιωπής».
Απογοητευμένη από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει κάνει περισσότερα για την επιβολή κυρώσεων για την παρενόχληση, μια ομάδα πολιτικών συμβούλων δημιούργησε το 2018 την εκστρατεία «MeTooEP» για να καταγράψει περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς από ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους. Ζητούν επίσης από το Κοινοβούλιο να εισαγάγει υποχρεωτική εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για τους ευρωβουλευτές.
Εν τω μεταξύ, οι αντιπαραθέσεις που τραβούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τείνουν να μην αφορούν απροκάλυπτη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά πιο ύπουλη – και ειλικρινά παράξενη – συμπεριφορά, σημειώνει το Politico.
Η περίπτωση της Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες
Τον Απρίλιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε την Πορτογαλίδα ευρωβουλευτή Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες ένοχη για «ψυχολογική παρενόχληση» προς τη διαπιστευμένη βοηθό της, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ψηφοδέλτιο του κόμματός της.
Υπήρχαν εννέα ξεχωριστές κατηγορίες εναντίον της Ροντρίγκες – πρώην υπουργού της πορτογαλικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων η προσπάθεια να μειωθούν οι ώρες εργασίας και ο μισθός μιας υπαλλήλου που επέστρεφε από άδεια μητρότητας, η απαίτηση από μια υπάλληλο σε αναρρωτική άδεια να εκτελεί καθήκοντα αργά τη νύχτα και η απαίτηση από το προσωπικό να εργάζεται πολύ πέραν του κανονικού ωραρίου.
Σάτυρος ευρωβουλευτής
Ο (σ.σ. τότε) 63χρονος Γάλλος ευρωβουλευτής, Ρόμπερτ Ροσεφόρ συνελήφθη να αυνανίζεται μπροστά σε δύο έφηβες σε ένα κατάστημα έξω από το Παρίσι το 2016. Ο Ροσεφόρ είπε στην αστυνομία ότι ήταν «υπό πίεση» και παραπονέθηκε ότι ένιωσε να απειλείται όταν ένας μάρτυρας τον έριξε στο έδαφος. Ο Ροσεφόρ κατέθεσε και κρίθηκε ένοχος για το έγκλημα, αποφεύγοντας τη δημόσια δίκη.
Οι εισαγγελείς επέλεξαν να μη γνωστοποιήσουν την ποινή του. Ο Ροσεφόρ έχασε τη θέση του στο κεντρώο κόμμα MoDem της Γαλλίας, αλλά εξέτισε τη θητεία του ως ευρωβουλευτής πριν αποσυρθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
Χειροδίκησε σε δημοσιογράφο
Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, Γιορν Ντόρμαν έχασε την ασυλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού φέρεται να χειροδίκησε εναντίον του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Μπίργκερ Λουντ, ο οποίος τραβούσε φωτογραφίες κοντά στο σπίτι του Ντόρμαν, το 2017. Ο Λουντ χρειάστηκε τη βοήθεια της αστυνομίας για να διεκδικήσει τη φωτογραφική του μηχανή, η οποία ήταν σπασμένη όταν του επιστράφηκε.
Τους πέταγε αντικείμενα
Με 39 χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο, ο σημαίνων Γερμανός αξιωματούχος, Έλμαρ Μπροκ ήταν ο μακροβιότερος ευρωβουλευτής μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2019.
Ήταν επίσης ένας από αυτούς με τις περισσότερες καταγγελίες. Έξι πρώην υπάλληλοι μίλησαν στο Politico για ένα σωρό παράξενα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της συνήθειάς του να τους πετάει αντικείμενα και να καπνίζει στο γραφείο.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Μπροκ αρνήθηκε ότι δημιούργησε τοξικό περιβάλλον στο γραφείο, παραδεχόμενος μόνο ότι «η στενή συνεργασία και οι αγχωτικές ημέρες σημαίνουν ότι υπάρχει χώρος για τριβές», προσθέτοντας ότι «καταδικάζω πλήρως κάθε είδους σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση».
«Ακολούθησε τα λεφτά»
Ο πρώην αυστριακός ευρωβουλευτής Ερντ Στράσερ φυλακίστηκε για τρία χρόνια το 2013, αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι προσφέρθηκε να αλλάξει τους νόμους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λογαριασμό μιας επιχείρησης που ήταν πρόθυμη να τον πληρώνει 100.000 ευρώ ετησίως.
Το στολίδι στο… στέμμα των σκανδάλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο, είναι μια εκστρατεία του 1999 που ανάγκασε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κολέγιο των Επιτρόπων να παραιτηθεί μαζικά για τις διεφθαρμένες πρακτικές της τότε Ευρωπαίου Επιτρόπου Έρευνας και Εκπαίδευσης, Εντίθ Κρεσόν, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, η οποία κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κονδυλίων για προσωπικό όφελος, μεταξύ πολλών άλλων ατασθαλιών.
Πιο πρόσφατα, σκάνδαλα που αφορούσαν κατάχρηση κονδυλίων και ύποπτες συγκρούσεις συμφερόντων προκάλεσαν αναστάτωση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά οδήγησαν σε λιγότερο αυστηρές κυρώσεις.
Τα σκάνδαλα των Λεπέν
Οι ψεύτικες θέσεις εργασίας και η κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ είναι συνώνυμα του ακροδεξιού κόμματος της οικογένειας Λε Πεν (που έχει αλλάξει όνομα σε «Εθνική Συσπείρωση») και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα καμώματα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Μάιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η επικεφαλής του κόμματος Μαρίν Λεπέν θα έπρεπε να επιστρέψει σχεδόν 300.000 ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιηθέντα κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων που χρησιμοποίησε για να πληρώσει στην επικεφαλής του επιτελείου της Κατρίν Γκριζέ μισθό βοηθού του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν εργαζόταν στην ολομέλεια.
Η Λεπέν πλήρωσε επίσης τον σωματοφύλακά της Τιερί Λεζιέ ως κοινοβουλευτικό βοηθό της ΕΕ και αναγκάστηκε να επιστρέψει περισσότερα από 41.000 ευρώ για το αδίκημα αυτό.
Το 2018, ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν υποχρεώθηκε να επιστρέψει περισσότερα από 320.000 ευρώ επειδή αποζημίωσε έναν βοηθό για εργασία που δεν μπορούσε να αποδείξει ότι σχετιζόταν με τον ρόλο του ως ευρωβουλευτή. Η Μιλέν Τροσζίνσκι (τότε στον Εθνικό Μέτωπο) διατάχθηκε επίσης, σε σχετική υπόθεση, να επιστρέψει περισσότερα από 56.000 ευρώ.
Αυτοί που τα «έπαιρναν» διπλά
Έξι ευρωβουλευτές κέρδισαν το 2018 τουλάχιστον το διπλάσιο του ετήσιου μισθού τους μέσω παράλληλων εργασιών εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Ο καλύτερα αμειβόμενος ευρωβουλευτής ήταν ο βασιλιάς του διαδικτυακού πόκερ, Αντάνας Γκουόγκα, ο οποίος εισέπραξε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα έσοδα από 17 παράλληλες δουλειές, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια της ΕΕ.
Ο μακροχρόνιος ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην επικεφαλής του UKIP και ηγέτης του Κόμματος του Brexit, κέρδισαν ο καθένας από 420.000 ευρώ από παράπλευρα εισοδήματα πέρυσι. Ο Φάρατζ φέρεται επίσης να απέτυχε να δικαιολογήσει δώρα αξίας 450.000 λιρών από τον ακτιβιστή της εκστρατείας για το Brexit και επιχειρηματία Άρον Μπανκς. Ο ίδιος απέρριψε κλήση να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες για να καταθέσει σχετικά με τους ισχυρισμούς τον Ιούνιο του 2019.
Άλλοι που κατηγορήθηκαν για παρόμοια σκάνδαλα ήταν (ξανά) ο Έλμαρ Μπροκ, ο Μόρτνε Μέσερσμιντ και ο Μάρκους Φέρμπερ.
Σκάνδαλα ακροδεξιών κομμάτων και βουλευτών
Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης φαίνεται να έχουν την ικανότητα να προκαλούν αναστάτωση στο Κοινοβούλιο, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.
Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σουηδικό ακροδεξιό κόμμα απέπεμψε μια ευρωβουλευτή του – την Κριστίνα Βίνμπεργκ – αφού κατηγόρησε έναν συνάδελφό της για σεξουαλική παρενόχληση.
Εν τω μεταξύ, ο Χάινζ – Κρίστιαν Στράχε μόλις λίγες ημέρες αφότου απόπεμφθηκε από υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας επειδή συζήτησε μια πιθανή συμφωνία μετρητών έναντι επιρροής με έναν φερόμενο ως Ρώσο ολιγάρχη που καταγράφηκε σε βίντεο – αξιοποίησε την ακροδεξιά αντίδραση κατά της απόφασης για να κερδίσει μια έδρα ως ευρωβουλευτής.
Οι εξοργισμένοι υποστηρικτές του χρησιμοποίησαν μια ιδιορρυθμία του εκλογικού συστήματος της Αυστρίας για να συμπεριλάβουν το όνομα του Στράχε στα ψηφοδέλτια, εκτοξεύοντάς τον στην κορυφή της λίστας του κόμματός του.
Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία
Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, Μπέλα Κόβακς, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, έχασε την κοινοβουλευτική του ασυλία το 2015, αφού κατηγορήθηκε ότι κατασκοπεύει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για λογαριασμό της Ρωσίας. Η απίστευτη ιστορία περιλάμβανε μυστικούς γάμους, πολλαπλές ταυτότητες και μη ανιχνεύσιμες περιουσίες. Ο Αντράς Ντεσζό, ο δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτος την είδηση ότι ο Κόβακς είχε στρατολογηθεί από την KGB, ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου.
Σε κάποιο βαθμό, ο Κόβακς κρυβόταν σε κοινή θέα. Μεταξύ των συναδέλφων του ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «KGBéla» και ήταν παντρεμένος με Ρωσίδα.
Υπέρ του πυροβολισμού μεταναστών
Η εγγονή του υπουργού Οικονομικών του Αδόλφου Χίτλερ και αναπληρώτρια ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, Μπεατρίξ φον Στορχ τάχθηκε υπέρ του πυροβολισμού μεταναστών – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα, αν και αργότερα λείανε κάπως τις απόψεις της. Η φον Στορχ εκδιώχθηκε από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών για τις ακραίες απόψεις της το 2016.
Ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές
Ο Πολωνός ακροδεξιός ευρωβουλευτής, Γιανούζ Κορβίν-Μίκε τιμωρήθηκε δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χυδαία σχόλια: μία φορά τον Ιούνιο του 2016, όταν έκανε υποτιμητικά σχόλια για τους μετανάστες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας, και άλλη μία τον Μάρτιο του 2017, όταν ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες «επειδή είναι πιο αδύναμες, είναι μικρότερες [και] είναι λιγότερο έξυπνες» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το μισθολογικό χάσμα.
Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε αργότερα τις ποινές που του επιβλήθηκαν, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις του δεν υπονόμευαν θεμελιωδώς την ικανότητα λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
- Μεγάλο πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες για να συνεχίσουν το σερί τους
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»