Ένα Μαρόκο …ευρωπαϊκό!
Μόνο τέσσερις (!) από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας-έκπληξη της διοργάνωσης γεννήθηκαν σε πόλεις του Μαρόκου.
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Είμαστε συντετριμμένοι: Οι One Direction και η οικογένεια στην κηδεία του Λίαμ Πέιν
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
Καλοκαίρι του 1998. Πάνω από 24 χρόνια πίσω. Η Γαλλία του Εμέ Ζακέ θριαμβεύει στο Μουντιάλ που διοργανώνει σπίτι της. Λίγες ημέρες μετά, όλα τα ρεπορτάζ έχουν να κάνουν για τον Ζιντάν και την παρέα του, δηλαδή για τους …πολυεθνικούς Τρικολόρ.
Ηταν τότε μια από τις πρώτες φορές που οι αναλυτές ασχολούνταν με τις ρίζες των ποδοσφαιριστών.
Και φτάνουμε στο σήμερα: η μοίρα το φέρνει έτσι που η Γαλλία θα παίξει με το Μαρόκο την Τετάρτη, μια ομάδα που τύποις είναι από την αφρικανική ήπειρο.
- Διαβάστε επίσης: Αγγλία – Γαλλία 1-2: Φουλ για back to back οι «μπλε»…
Στην ουσία, έχει ταυτότητα ευρωπαϊκής ομάδας κι αυτό διότι οι πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της έχει γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ευρώπη.
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η ζωή προχωρά. Και το Μαρόκο ίσως έπρεπε να γίνει λίγο …ευρωπαϊκό και κάπως έτσι να φτάσει στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του στο ποδόσφαιρο. Θέλετε αποδείξεις; Ιδού!
Μόνο τέσσερις (!) από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας-έκπληξη της διοργάνωσης γεννήθηκαν σε πόλεις του Μαρόκου.
Οι άλλοι; Ο γκολκίπερ, ο καλύτερος ίσως στα γήπεδα του Κατάρ, ο Μπόνο, στον Καναδά και ακολούθως έμαθε τα μυστικά της θέσης στην Ισπανία. Ο Χακίμι στη Μαδρίτη.
Στη Γαλλία ο Σάις. Ο Αμραμπατ είναι …μισός Ολλανδός, από το Χούζεν έρχεται.
Όπως και ο Ζίρεχ, επίσης από την Ολλανδία και μάλιστα του λόγου του έπαιξε στις μικρές εθνικές ομάδες των Οράνιε.
Ο ταλαντούχος Μπουφάλ γεννήθηκε στη Γαλλία και ο Αμαλάχ στο Βέλγιο. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, μάλλον δεν είναι μεγάλες οι διαφορές.
Μιας συνέχεια της ιστορίας ανακαλύπτουμε. Βρίσκουμε τον Κεντίρα από την Ιταλία , τον Ζακάρια κι αυτόν με θητεία στις μικρές εθνικές ομάδες της Ολλανδίας.
Όπως και ο Κανούς με τους Κόκκινους Διαβόλους συστήθηκε στο κοινό , ως νεαρός ποδοσφαιριστής. Το «πώς και το γιατί» φόρεσαν άλλη φανέλα ως μικροί και διαφορετική ως μεγαλύτεροι σε ηλικία, ως άνδρες, είναι προφανές.
Επέλεξαν Μαρόκο ίσως γιατί «χτύπησε» μέσα τους κάτι για την πατρίδα, ίσως πάλι εκτίμησαν πως εκεί θα βρουν παραπάνω ευκαιρίες να αγωνιστούν , πάντα σε σύγκριση με τις λεγόμενες «βαριές φανέλες». Δικαιώθηκαν για την επιλογή τους.
Αυτή η έκδοση του Μαρόκου κάνει την ηχηρή έκπληξη στο Μουντιάλ. Ναι, έχει πολεμιστές. Ταυτότητα.
Συμπαγές σύνολο. Διαθέτει όμως και παίκτες με ταλέντο, τακτική παιδεία και την απέκτησαν αυτή σε ακαδημίες ευρωπαϊκών συλλόγων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις