Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΦΕΕ: Πρόταση ελέγχου πωλήσεων σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου για τις ελλείψεις

ΣΦΕΕ: Πρόταση ελέγχου πωλήσεων σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου για τις ελλείψεις

Ουσιαστικούς ελέγχους στη διακίνηση των φαρμάκων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ζητά η φαρμακοβιομηχανία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Ενεργό εποπτικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβει ο ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των φαρμάκων, επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τονίζοντας ότι το πρόβλημα λύνεται μόνο με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας σε ολόκληρη την αλυσίδα φαρμάκου.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, η διοίκηση του ΣΦΕΕ επανέρχεται στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς εκτιμά πως η συνέχιση των συζητήσεων δείχνει πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ.κ. Ο. Παπαδημητρίου, Κ. Παναγούλιας και Μ. Χειμώνας, επισημαίνουν την ανάγκη για επέκταση της δήλωσης των ημερησίων πωλήσεων φαρμάκων στον ΕΟΦ και στις φαρμακαποθήκες, όπως συμβαίνει ήδη από το 2016 για τις φαρμακευτικές, όπου δηλώνουν τα φάρμακα που πωλούνται ανά κωδικό και ΑΦΜ στον ΕΟΦ.

Με τον τρόπο αυτό ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των κωδικών σε έλλειψη.

Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί από τον ΣΦΕΕ από τον περασμένο Ιούλιο, επαναλήφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, και σήμερα επισημαίνεται ότι «η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών».

Και με το δεδομένο ότι κατατίθενται καθημερινά τα στοιχεία πωλήσεων, όμως το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, οδηγεί τον ΣΦΕΕ στο συμπέρασμα ότι «η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία».

Η διοίκηση του Συνδέσμου τονίζει ότι «μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Κατόπιν αυτού, ο ενεργός εποπτικός ρόλος του ΕΟΦ είναι προαπαιτούμενο».

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, δηλώνοντας την πρόθεσή τους για συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ώστε τα παραπάνω να γίνουν πράξη, επισημαίνουν ότι «Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων».

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024