ΠΑΣΟΚ: Σήμα για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη ΝΔ
«Χρέος μας μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα - Καμμένου», ανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης
Η σκιά της σύλληψης της Εύας Καϊλή μπορεί να κάλυψε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (στα πηγαδάκια αυτό ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης), όμως δεν άλλαξε την ατζέντα: και αυτή αφορούσε την έγκριση του προγράμματος με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής.
Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, και κυρίως το πινγκ – πονγκ δηλώσεων μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, έφερε μαζί της τη σκληρή στάση του επίσημου ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ.
Στην ομιλία του ο Ανδρουλάκης μίλησε για ένα «ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών που θα ανατρέψει κατεστημένα», «θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή» – η οποία, ωστόσο, «δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα – Καμμένου».
Η προσέγγιση συζητήθηκε και από τα στελέχη, καθώς καθορίζει και τα σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο, με τη Χαριλάου Τρικούπη να στοχεύει εμφανώς πια σε ψηφοφόρους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Διαφορά νοοτροπίας
Με αφορμή την υπόθεση Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να περιγράψει εκ νέου τη διαφορά νοοτροπίας της παράταξής του από αυτή που επικρατεί στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πορεία μου ήταν όλα τα χρόνια πάντα στο προσκήνιο, χωρίς δεσμεύσεις και γραμμάτια, και γι’ αυτό δεν θα συμβιβαστώ με πρακτικές που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης στο παρελθόν», είπε σε προσωπικό τόνο, μιλώντας για την έγκαιρη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην υπόθεση.
«Εχουν κάνει το ίδιο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που έχουν μάθει να βάζουν εμπόδια στη Δικαιοσύνη και στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής; Που έχουν υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών πολλές φορές;», αναρωτήθηκε, μιλώντας για την υπόθεση Πάτση και τις παρακολουθήσεις, αλλά και για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «ποδηγετήσει» τη Δικαιοσύνη και «να κάνει παιχνιδάκια με τους θεσμούς» την περίοδο του δημοψηφίσματος.
«Γνωρίζουν οι πολίτες και τι έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, σε αυτήν τη νέα εποχή, να μη μας κουνούν το δάχτυλο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Η μόνη διαφορά από την εποχή Τσίπρα στην εποχή Μητσοτάκη είναι η καλοδεμένη του γραβάτα».
Το πρόγραμμα
Οσον αφορά το πρόγραμμα, ο Ανδρουλάκης το περιέγραψε ως ένα κείμενο σοσιαλδημοκρατικών προτάσεων που απαντάει στις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα εξωτερικά θέματα, αναφέροντας την Τουρκία, που επιχειρεί «να επιβάλει τετελεσμένα και να παραβιάσει ευθέως το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας.
«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αγαπημένος πρωθυπουργός του Εντι Ράμα, όπως μας διαφήμιζαν πρόσφατα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή αν ο πρόεδρος Ερντογάν προτιμά τον κ. Τσίπρα. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και σαφές μήνυμα προς όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα», ανέφερε, αναδεικνύοντας και πάλι τις ομοιότητες των δύο.
Απάντηση στις κρίσεις μπορεί να δώσει μόνο η σοσιαλδημοκρατία
Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου InSocial, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος είχε αναλάβει την εποπτεία του προγράμματος, λέγοντας πως απάντηση στις διαδοχικές κρίσεις μπορεί να δώσει μόνο η σοσιαλδημοκρατία.
«Στόχος μας είναι να δείξουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να οργανωθεί μια δημοκρατική αλλαγή, η οποία θα βάλει τα θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», επεσήμανε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις