Φυσικό Αέριο: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Η Κομισιόν προτείνει το πλαφόν προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη του ράλι του καλοκαιριού που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπουργοί Ενέργειας, στη σημερινή τους συνεδρίαση, δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το πλαφόν στην ήδη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας, ανέφερε στο πρακτορείο ο ένας αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις – Η ελληνική πρόταση
Η ελληνική πρόταση
Στο χθεσινό (12/12) δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα Υπουργού Κώστα Σκρέκα μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu.
Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.
Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.
Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι
1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.
Οι διαφορές
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο TTF σε χαμηλότερο ύψος από τα 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν. Ωστόσο οι προσπάθειες της χώρας μας και συνολικά 15 κρατών – μελών βρίσκουν τείχος απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Οι χώρες που εκπροσωπούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες.
Να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στου υπουργούς Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών που συνεδριάζουν στις 15 Δεκεμβρίου. Αν εκεί επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.
- Μάιλι Σάιρους: «Η διαφορά ηλικίας με τον Μαξ είναι αναζωογονητική»
- Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο
- Πάνω από 100.000 Τούρκοι τουρίστες πήραν βίζα – εξπρές για την Ελλάδα
- Πάρτι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ – Ο Ζέλσον έκανε το 4-1 για τους «ερυθρόλευκους» (vids)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γκλέτσος: Είμαστε όρθιοι, είμαστε ζωντανοί
- Στο μικροσκόπιο οι γνωριμίες του 49χρονου φιλόλογου – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι