Κρεμλίνο: Όχι στην απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία
Το Κρεμλίνο απέρριψε την πρόταση για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Το Κρεμλίνο απέρριψε μία πρόταση ειρήνης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία περιελάμβανε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την προσθήκη στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ως «νέων υποκειμένων» της — προσαρτήσεις τις οποίες ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει ως παράνομες.
Απαντούσε σε ένα αίτημα του Ζελένσκι προς τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών χθες, Δευτέρα, για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, υποστήριξη για οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα, και υποστήριξη για μια ειρηνική λύση που θα ξεκινούσε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αρχής γενομένης τα Χριστούγεννα. «Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», είπε ο Πεσκόφ.
Διαβάστε επίσης: Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την Ζαπορίζια
«Οι Ουκρανοί πρέπει να λάβουν υπόψη τις πραγματικότητες»
«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την προταθείσα αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
«Και αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν πως νέα υποκείμενα έχουν εμφανιστεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητας, κανένα είδος προόδου δεν είναι δυνατό.» «Δεν υπάρχει θέμα» η Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε.
«Η Ουκρανία και η Δύση, δεν είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν»
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν ως παράνομα τα «δημοψηφίσματα» στα οποία αναφέρθηκε ο Πεσκόφ που διεξήχθησαν σε τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει εν μέρει η Ρωσία, λέγοντας ότι διεξήχθησαν υπό την απειλή όπλου. Αφότου ανακοίνωσε τις προσαρτήσεις, η Ρωσία έχασε σημαντικό έδαφος στη νότια και ανατολική Ουκρανία και μιλά πιο συχνά για την προθυμία της να διεξαγάγει συνομιλίες ειρήνης.
Όμως λέει πως δεν βλέπει η Ουκρανία και η Δύση, που παρέχει όπλα στον Κίεβο, να είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το ότι μιλά για διπλωματία είναι μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να επιτρέψει στις εξαντλημένες δυνάμεις της να ανασυνταχθούν έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες πολέμου και μια σειρά από ήττες και υποχωρήσεις.
Οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις
Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, και ο Ζελένσκι κάλεσε χθες τους ηγέτες της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη σύγκληση μια ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη.
Η σύνοδος θα μπορούσε να επικεντρώσει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δέκα σημείων του Κιέβου που επιμένει, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και σε καμία εδαφική παραχώρηση εκ μέρους του Κιέβου.
«Ανεξάρτητα από το τι προτίθεται να κάνει ο επιτιθέμενος, όταν ο κόσμος είναι πραγματικά ενωμένος, είναι τότε ο κόσμος, όχι ο επιτιθέμενος που καθορίζει πώς εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό μήνυμά του μέσω βίντεο χθες.
Η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία δεν έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει κατ΄επανάληψη τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ως μια ντε φάκτο αποθήκη όπλων. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη.
Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ– IAEA), που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις