Ρωσία: Στέλεχος της Δούμας προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία
Την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία προτείνει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αποφασίσει μόνο ο σερβικός λαός με δημοψήφισμα.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Σερβία θα μπορούσε μετά από δημοψήφισμα να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο Αλεξέι Τσέπα, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (στη φωτογραφία από το RIA Novosti/Aleksandar Dzhorovich, επάνω, συλλαλητήριο υποστήριξης της Ρωσίας στο Βελιγράδι).
«Είναι απόφαση του λαού»
Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για «να μην πει κανείς αργότερα ότι επρόκειτο για κατοχή, αρπαγή και ανατροπή», είπε ο ρώσος βουλευτής, μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό govoritmoskva.ru.
Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα για να αποκλείσουν την κυκλοφορία
«Δεν ξέρω πόσο είναι (σ.σ.: η ένταξη της Σερβίας στη Ρωσία) πραγματικό, γιατί αυτή η απόφαση δεν είναι του Βούτσιτς, αλλά του λαού. Αυτό πρέπει να το καθορίσει ο λαός, αυτό πρέπει να γίνει με δημοψήφισμα» τόνισε ο Αλεξέι Τσέπα.
Και πρόσθεσε: «Θα παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε περίπτωση. Η Σερβία είναι μια βαθιά φιλική χώρα για εμάς. Ελπίζουμε πολύ ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που εγείρονται εκεί. Θα περιμένουμε για το ποιες μπορεί να είναι οι εκκλήσεις του Βούτσιτς».
Νωρίτερα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε προβλέψει τη «σκληρότερη νύχτα» ολόκληρης της προεδρίας του (σ.σ.: σε σχέση με τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο), καταλήγει ο govoritmoskva.ru.
Η μόνη χώρα κατά των κυρώσεων
Η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ.: έτσι αποκαλούν στη Ρωσία την εισβολή) στην Ουκρανία, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα lenta.ru.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθησε επανειλημμένα ν’ αναγκάσει τη Σερβία ν’ ακολουθήσει την πανευρωπαϊκή πορεία, αλλά έλαβε κατηγορηματική άρνηση, παρόλο που έχει το επίσημο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η θέση της χώρας θα παραμείνει αμετάβλητη και η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, η πίεση από το εξωτερικό συνεχίζει να αυξάνεται και οι προσεκτικοί διπλωματικοί υπαινιγμοί από τους ευρωπαίους εταίρους έχουν δώσει τη θέση τους σε άμεσες εκκλήσεις για συμμετοχή στον πόλεμο των κυρώσεων, προσθέτει η lenta.ru.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις