Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι νέοι δεν θέλουν να εργάζονται – Τι γίνεται τώρα;

Οι νέοι δεν θέλουν να εργάζονται – Τι γίνεται τώρα;

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους δέκα νέους δεν σκοπεύει ποτέ να αρχίσει να εργάζεται.

Η Κιμ Καρντάσιαν είχε δίκιο όταν είπε ότι «κανείς δεν θέλει να δουλέψει αυτές τις μέρες». Τα σημάδια είναι παντού: τα μέλη του Αntiwork (αεργία για όλους, όχι μόνο για τους πλούσιους) έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια – σήμερα η ομάδα έχει πάνω από δύο εκατομμύρια μέλη. Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους το 2021 στο πλαίσιο της «Μεγάλης παραίτησης». Μέχρι τώρα, έχουν γραφτεί τόμοι για τον θάνατο της κουλτούρας του girlboss και το τέλος της φιλοδοξίας. Επιπλέον, νέα έρευνα της City & Guilds διαπίστωσε ότι ένας στους δέκα νέους που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο εργατικό δυναμικό δεν σκοπεύει ποτέ να το κάνει.

Ενώ συζητούσε αυτό το νέο στατιστικό στοιχείο στην εκπομπή Politics Live, στην Βρετανία, την περασμένη εβδομάδα, η παρουσιάστρια Jo Coburn το χαρακτήρισε «σοκαριστικό». Αλλά είναι πραγματικά; Γίναμε μάρτυρες της υποβάθμισης του μύθου της αξιοκρατίας σε πραγματικό χρόνο: οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 33% κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, καθιστώντας την ιδιοκτησία σπιτιού όνειρο απατηλό για όποιον δεν έχει πλούσιους γονείς. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 11% μεταξύ 2021 και 2022.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από το 1981, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί νέοι να ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα απαραίτητα λόγω του πληθωρισμού. Αναμφισβήτητα, ποτέ δεν ήταν πιο προφανές ότι η σκληρή δουλειά δεν αποδίδει.

Βασικά υπάρχει πάρα πολύ μαστίγιο και όχι αρκετό καρότο

«Το κοινωνικό συμβόλαιο καταρρέει. Δεν λειτουργεί» δήλωσε ο συγγραφέας James Ball σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast του New Statesman. «Η εργασία δεν πληρώνεται. Μπορεί να ασχολείσαι με επαγγέλματα και να μην μπορείς να πάρεις σπίτι. Δεν είχαμε αύξηση μισθών, συλλογικά ως έθνος, από το 2007. Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα «σωστά» και δεν έχουν το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους στην ηλικία τους». Όπως υποδηλώνει ο Ball, το χρηματοπιστωτικό κραχ είχε μακροχρόνιες συνέπειες: όπως ανέφερε το Ίδρυμα Resolution Foundation το 2019, ο μισθός και οι προοπτικές των νέων έχουν «σημαδευτεί» για πάντα από τα γεγονότα του 2008. Επιπλέον, νέα έρευνα της RSA διαπίστωσε ότι το 63% των νέων που εργάζονται με πλήρη απασχόληση βιώνουν οικονομική ανασφάλεια, η οποία αυξάνεται στο 79% όσων έχουν πάρει δάνεια.

@varietymagazine The Kardashians share their advice for women in business 💼 @kimkardashian @Kris @Kourtney ❤️ @Khloé Kardashian ♬ original sound – Variety

Η Ιβ Λίβινγκστον είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Κάντε τα αφεντικά να πληρώσουν: Γιατί χρειαζόμαστε τα συνδικάτα».

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των νέων ανθρώπων, η εργασία αμείβεται όλο και λιγότερο και οι συνθήκες επιδεινώνονται, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις περικόπτουν την προστασία και διαλύουν τη δύναμη των συνδικάτων» λέει. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι αμφισβητούν την αξία της εργασίας ή δεν βλέπουν το νόημα να την κάνουν καθόλου – αν ξέρεις ότι η εργασία δεν θα σε πληρώνει για να έχεις ποιότητα ζωής, τότε μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνεις μόνο για χάρη της».

Δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως επεσήμανε ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκρέμπερ σε μια συνέντευξη «το είδος της αντικουλτούρας της δεκαετίας του ’60, το είδος του άγριου και του swinging Λονδίνου της εποχής ήταν προϊόν του κράτους πρόνοιας. Όλα αυτά τα συγκροτήματα, ξέρετε, οι Rolling Stones, οι Beatles – όλοι αυτοί οι τύποι είχαν πάρει επίδομα ανεργίας και είχαν λάβει ανακούφιση». Ακόμη και οι δημιουργοί της μεσαίας τάξης μπορούσαν να υπογράψουν για επίδομα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Σε αυτό το άρθρο της Guardian, ο Τιμ Λοτ θυμάται ότι ο ξάδερφός του, παρόλο που ζούσε σε μια πόλη με μυριάδες ευκαιρίες εργασίας, επέλεξε να υπογράψει για επίδομα: «Όταν τον ρώτησα γιατί, είπε απλά ότι ήταν επειδή έτσι του άρεσε» γράφει.

Η δεκαετία του 80 και οι πρώτες αλλαγές

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την άνοδο της Θάτσερ, και μέχρι τώρα το σύστημα παροχών έχει αποδεκατιστεί εντελώς. Τα επιδόματα εργασίας είναι κατά 7,5% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2009, και όποιος έχει προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο Universal Credit θα ξέρει ότι είναι ένας γραφειοκρατικός εφιάλτης με αμέτρητα στεφάνια που πρέπει να υπερπηδήσει κανείς. Η ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι είναι «λαμόγια» που «επιλέγουν» να υπογράψουν είναι πλέον γελοία: για έναν άγαμο που ζει εκτός Λονδίνου, οι παροχές περιορίζονται στις 257,69 λίρες την εβδομάδα – ένα ελάχιστο ποσό, κανείς δεν μπορεί να ζήσει με αυτό το ποσό. Αυτή η στάση που περιφρονεί τους ανθρώπους που παραδέχονται ότι δεν θέλουν να εργαστούν είναι επίσης μέρος του προβλήματος: πλέον, η ιδέα της «προτεσταντικής εργασιακής ηθικής» είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας, ώστε η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου συνδέεται με την εργασιακή του κατάσταση και τον τίτλο εργασίας του. Ευτυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει καθώς η γενιά Z φτάνει στην ηλικία εργασίας.

Προφανώς, όμως, ενώ τα αντιεργασιακά αισθήματα αυξάνονται, η επιβίωση χωρίς δουλειά είναι σχεδόν αδύνατη, εκτός αν έχεις πολύ πλούσιους γονείς. «Η διάλυση του κράτους πρόνοιας παράλληλα με την αποδυνάμωση των συνδικάτων και την περικοπή των μέτρων προστασίας έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι νέοι άνθρωποι κοιτάζουν γύρω τους και βλέπουν πολύ λίγες επιλογές – η εργασία δεν πληρώνεται, αλλά δεν υπάρχει επίσης δίχτυ ασφαλείας για όσους δεν μπορούν ή δεν το κάνουν» προσθέτει ο Λίβινγκστον. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι περίεργο που πολλοί βυθίζονται στην απογοήτευση και την απάθεια για την εργασία και για την ικανότητά τους να προοδεύσουν και να επιτύχουν στη ζωή γενικότερα».

Αναμφισβήτητα, η ίδια η «εργασία» δεν είναι το πρόβλημα

Πάντα θα πρέπει να εργαζόμαστε: η πανδημία ανέδειξε άλλωστε την αναγκαιότητα των «βασικών εργαζομένων». Αντίθετα, το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο είναι σήμερα δομημένη η εργασία. Υπάρχει έλλειψη «καλών» – καλά αμειβόμενων, ασφαλών και ικανοποιητικών – θέσεων εργασίας και πληθώρα «μ@λακισμένων θέσεων εργασίας». Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των νέων 18 έως 34 ετών που επανήλθαν στο εργατικό δυναμικό μετά το λουκέτο, ανέλαβαν ανασφαλή εργασία, η οποία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με κακή ψυχική ευεξία. Από την εφεύρεση του Σαββατοκύριακου στις αρχές του 20ού αιώνα, γίναμε μάρτυρες τεράστιων τεχνολογικών εξελίξεων που ενίσχυσαν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει μείωση των ωρών εργασίας. Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναπροσδιόρισε την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα σύνδρομο «που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία». Ίσως δεν είναι ότι οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν – είναι ότι δεν θέλουν να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες.

Επομένως, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό; Να γίνετε μέλη ενός σωματείου, προτείνει ο Λίβινγκστον. «Οι νέοι που είναι απογοητευμένοι από την εργασία θα πρέπει να αναζητήσουν στα συνδικάτα αλληλεγγύη και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε κάτι θετικό που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο» λέει. «Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει η εργασία καλύτερη και να μας δώσουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας – μια τετραήμερη εβδομάδα, ισχυρότερη προστασία στον χώρο εργασίας, καλύτερη ρύθμιση της οικονομίας, για παράδειγμα. Όλα αυτά είναι καλύτερα διεκδικήσιμα και πιο εφικτά αν ενεργούμε συλλογικά με το βάρος ενός συνδικάτου πίσω μας».

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο dazeddigital.com

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024