«Εικόνες από τα Αλφαβητάρια», μαζί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο»
Οι νοσταλγικές ζωγραφικές αφηγήσεις του Κώστα Γραμματόπουλου ζωντανεύουν στις σελίδες του ημερολογίου, που θα σας ταξιδέψει στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων.
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Δεν σας αφήνει ο σκύλος σας να φύγετε από το σπίτι; - Οι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα
ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υποδέχονται το 2023 με ένα συλλεκτικό ημερολόγιο:
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΑ
Οι νοσταλγικές ζωγραφικές αφηγήσεις του Κώστα Γραμματόπουλου ζωντανεύουν στις σελίδες του ημερολογίου, που θα σας ταξιδέψει στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων.
Ενα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις αριστουργηματικές εικόνες των βιβλίων της μεταπολεμικής Ελλάδας, που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και έβαλαν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο!
Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση
Oι μεγαλύτεροι ζωγράφοι επιμένουν ότι θα ήθελαν να διαθέτουν το βλέμμα των παιδιών: να μπορούν, δηλαδή, να βλέπουν την πραγματικότητα σαν να είναι η πρώτη φορά. Με βλέμμα αθώο, που εμπεριέχει την ποιητικότητα του πρωτόγνωρου.
Με τις σκέψεις αυτές φυλλομετρούμε τα αναγνωστικά της μεταπολεμικής Ελλάδας, εικόνες από τα οποία κοσμούν το ημερολόγιο ανά χείρας. Το πρώτο αναγνωστικό ήταν «Τα καλά παιδιά», σε κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, που κυκλοφόρησε το σχολικό έτος 1949-50. Η Αννα, ο Ρήγας και η Νίνα απευθύνονταν στoυς μαθητές μιας Ελλάδας που έβγαινε από τον πόλεμο, ενώ η εκμάθηση της γλώσσας μεταφραζόταν στις ζωγραφηγήσεις του ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου. Ηταν το «αλφαβητάρι» της νέας εκκίνησης, στο οποίο χωρούσαν οι ελπίδες για τη νέα Ελλάδα.
Κι ύστερα ήρθε το «Αλφαβητάριον» του 1955, που διατηρήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του 1970. Μέσα από τις ιστορίες της Αννας, του Μίμη, της Λόλας, σε κείμενα των Ι.Κ. Γιαννέλλη και Κ. Σακκά, καθρέφτισε τις κοινωνικές αλλαγές και τις προσδοκίες των Ελλήνων για την εποχή τους.
Η καταφυγή στην ασφάλεια των συμβόλων, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, είναι ένα αντίβαρο στον επικοινωνιακό θόρυβο της δικής μας εποχής. Για μια στιγμή, λίγο πριν υποδεχθούμε το 2023, μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ εκείνους τους συμβολισμούς και να μετρήσουμε τον χρόνο, σελίδα – σελίδα, σαν να κάνουμε όλοι και όλες καινούργια αρχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις