Εύα Καϊλή: Η ώρα της κρίσης για την ευρωβουλεύτρια – Πού πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών
Νέες εξελίξεις για την πορεία του σκανδάλου αναμένονται σήμερα, όταν και θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, που μέχρι σήμερα κρατούνταν στη φυλακή Saint-Gilles.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο χρηματισμού μελών και εργαζομένων του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει των σημερινών αποφάσεων, όταν και αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινωθεί εάν οι συλληφθέντες -μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή– θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ή όχι.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό καταιγιστικό, με νέες αποκαλύψεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες σε γραφεία στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα περισσότερα από τα οποία είχαν, όπως φαίνεται, συνεργαστεί στο παρελθόν άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον ορισμένων εκ των συλληφθέντων.
Η ίδια η κ. Καϊλή δηλώνει αθώα μέσω του δικηγόρου της.
Διαβάστε επίσης: «Κελάηδησε» ο Φραντσέσκο Τζόρτζι – Τι κατέθεσε στις βελγικές αρχές
Σε ποιους «ρίχνει» τις ευθύνες
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, παρουσιάζεται να μεταφέρει το βάρος των ευθυνών αναφορικά με τη φερόμενη ως ευνοϊκή στάση των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του Κατάρ στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα και στην ίδια την Κομισιόν (Μπορέλ, Γιόχανσον).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, «η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).
» Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.
» Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπορέλ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
» Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».
Ερωτηθείς ο κ. Δημητρακόπουλος -κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης- για τα χρήματα που βρέθηκαν σε βαλίτσα και στο σπίτι της. υποστήριξε ότι το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα στην Εύη Καϊλή. «Η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ» σημείωσε.
«Καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο εμίρης του Κατάρ», όπως είπε.
Διαβάστε επίσης: Ανατροπή δεδομένων με χρήματα της Εύας Καϊλή – Στη δημοσιότητα φωτογραφία ντοκουμέντο
Τι συμβαίνει με τον σύζυγό της
Παράλληλα, στα πρώτα λόγια που είπε η κ. Καϊλή στους βέλγους αστυνομικούς που την ανέκριναν για την υπόθεση του Qatargate, δήλωσε πως «έπεσε από τα σύννεφα» και μάλιστα κράτησε αποστάσεις από τον σύζυγό της, αναφέροντας πως του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία, ισχυρίστηκε πως «έπεσε από τα σύννεφα» μόλις πληροφορήθηκε για την υπόθεση. Είπε ότι γνώριζε ότι ο σύζυγός της με τον Παντσέρι είχαν επαφές με το Κατάρ και του είχε επιστήσει την προσοχή.
Η ίδια αρνείται πως γνώριζε τι έκανε ο ίδιος, ούτε έψαχνε τους υπολογιστές του. «Μου είπε ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί από το Κατάρ, αλλά και από κανέναν άλλο στη ζωή μου» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν έχουν καμία σχέση με την κ. Καϊλή. Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα».
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο