Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κοινοβούλιο υιοθετεί αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ
Τι καταγγέλλουν δημοσιογράφοι
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Αμφιλεγόμενος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος δίνει ευρείες εξουσίες στο εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, μετά την έγκρισή του χθες Τρίτη από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Δημοσιογράφοι επικρίνουν τις εξαιρετικά ευρείες εξουσίες που δίνει ο νόμος αυτός στο οκταμελές συμβούλιο: μπορεί πλέον όχι απλώς να προχωρά στην επιβολή προστίμων, αλλά και να εμποδίζει τη λειτουργία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης για τριάντα ημέρες χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση σε περίπτωση που υποτροπιάζουν ως προς την παραβίαση των κανόνων.
Διαβάστε επίσης: Θλιβερό ρεκόρ για 2η χρονιά: 533 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι στον κόσμο
Για τη μόνιμη απαγόρευση της λειτουργίας μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητη απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο, τα δικαστήρια δεν θεωρούνται ανεξάρτητα στην Ουκρανία.
Τα μισά μέλη του συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο· τα άλλα μισά από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Με την υιοθέτηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης «εφαρμόζεται η ρήτρα της προσέγγισης της εθνικής νομοθεσίας για τον οπτικοακουστικό τομέα με την ευρωπαϊκή», ανέφερε χθες το συμβούλιο.
Επρόκειτο για μια από τις επτά προϋποθέσεις που τέθηκαν στην Ουκρανία όταν αποφασίστηκε να της χορηγηθεί καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Ο νόμος εγκρίθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων, αν και οριακά.
Ανάμεσα στους λόγους που προβλήθηκαν για την κατάρτιση του νέου νόμου ήταν η ανάγκη προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής του διαδικτύου. Το νέο νομικό πλαίσιο αφορά επίσης την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, αλλά και τα έντυπα μέσα.
Πριν καν αρχίσει η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κλείσει τηλεοπτικά δίκτυα και είχε επιβάλει αποκλεισμό σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που χαρακτήριζε φιλορωσικής κατεύθυνσης, παρακάμπτοντας τη νομική διαδικασία.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχει ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αντιμετώπισαν περιορισμούς.
Η Ουκρανία βρίσκεται στην 106 θέση της κατάταξης 180 κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις