Βρετανία: Αυστηρά μέτρα για τους αλβανούς μετανάστες – Όσοι καταφτάνουν χωρίς βίζα θα στέλνονται πίσω
Η συντριπτική πλειονότητα των αλβανών υπηκόων που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα θα στέλνονται αμέσως στην πατρίδα τους, τονίζει ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
O Ρίσι Σούνακ θα επιδιώξει να μειώσει την άνοδο των Αλβανών πολιτών που ζητούν άσυλο στη Βρετανία, με σκληρούς νέους νόμους για τις παράνομες αφίξεις και αυστηρότερα κριτήρια εν μέσω καταγγελιών περί «σύγχρονης δουλείας».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη, ο Σούνακ αποκάλυψε μια δέσμη μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τις εκκρεμότητες των ανεπίλυτων υποθέσεων που φράζουν το σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2022, οι Αλβανοί υπήκοοι αποτελούσαν το 18 τοις εκατό των μεταναστών χωρίς έγγραφα που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Πολλοί ζητούν άσυλο κατά την άφιξή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν διακινηθεί ως σκλάβοι. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων ασύλου από όλες τις εθνικότητες ξεπέρασε τις 143.000 τον Σεπτέμβριο.
Ασφαλής χώρα η Αλβανία
Ως μέρος του νέου πακέτου μέτρων, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών θα λάβουν νέα καθοδήγηση που θα καθιστά «πεντακάθαρο ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα», είπε ο Σούνακ. Αυτό θα επιτρέψει την επεξεργασία αξιώσεων από Αλβανούς πολίτες σε «εβδομάδες, αντί για μήνες», πρόσθεσε, με πολλούς άλλους να απορρίπτονται γρήγορα, σύμφωνα με το Politico.
«Ένας από τους λόγους που αγωνιζόμαστε να απομακρύνουμε ανθρώπους είναι επειδή γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από ένα σύγχρονο σύστημα δουλείας», είπε ο Σούνακ.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα «διπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων για το άσυλο», θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα προσαρτήσει υπαλλήλους σε συγκεκριμένες εθνικότητες του αιτούντος, είπε ο Σούνακ, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας 400 υπαλλήλων στη διαχείριση αιτήσεων από Αλβανούς.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα υποβάλουν νομοθεσία στις αρχές του επόμενου έτους για να «καταστήσουν ξεκάθαρα ότι εάν εισέλθετε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα πρέπει να μπορείτε να μείνετε εδώ». Αυτοί οι νέοι νόμοι θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τους μετανάστες και τους δικηγόρους τους να κάνουν «ψευδείς ισχυρισμούς» για να ματαιώσουν τις απόπειρες απέλασης – ένα ζήτημα που έθεσαν διαδοχικοί υπουργοί Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που όλοι αγωνίστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων.
Η διμερής συμφωνία
Η απομάκρυνση των Αλβανών που βρίσκονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει επίσης γρήγορα, είπε ο Σούνακ, μετά από διμερή συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση.
Ο Σούνακ ανακοίνωσε επίσης σχέδια να απομακρυνθούν όσοι μετανάστες στεγάζονται χωρίς χαρτιά σε ξενοδοχεία, κάτι που κοστίζει στους βρετανούς φορολογούμενους 5,5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα, και αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει μια σειρά εναλλακτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων «αχρησιμοποίητων πάρκων διακοπών, πρώην φοιτητικών αιθουσών και στρατιωτικών χώρων».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 10.000 άτομα και εργάζονται για την ασφάλεια αυτών και άλλων, είπε ο Σούνακ στους βουλευτές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις