Meta: Εταιρείες spyware οργιάζουν σε Facebook και Instagram
Η εταιρεία διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι τα εργαλεία παρακολούθησης διατίθενται μόνο σε κυβερνήσεις.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η βιομηχανία λογισμικού παρακολούθησης εξελίσσει τις τακτικές της και βάζει «αδιακρίτως» στο στόχαστρο δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς, προειδοποιεί η Meta Platforms.
Η εταιρεία αναφέρει σε έκθεσή της ότι εταιρείες που πωλούν spyware σε κυβερνήσεις και όχι μόνο σκανάρουν προφίλ χρηστών του Facebook και του Instagram αναζητώντας δεδομένα που τους επιτρέπουν να παραβιάζουν τους λογαριασμούς.
Η Meta αναφέρει ότι το τελευταίο έτος μπλόκαρε λογαριασμούς εταιρειών spyware στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ινδία αλλά και τις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία μπλόκαρε 100 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που συνδέονταν με τη ρωσική Avalanche, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης.
Ακτιβιστές του περιβάλλοντος, δημοσιογράφοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρωσικού κυκλώματος.
Από τις πλατφόρμες της Meta εκδιώχθηκε επίσης η εταιρεία Social Links, η οποία μετακόμισε από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη, καθώς και η ισραηλινή Cyberglobes.
Άλλες εταιρείες spyware που είχαν εκδιωχθεί παλαιότερα από τη Meta προσπαθούν τώρα να παρακάμψουν το μπλόκο αναβαθμίζοντας το λογισμικό τους, προειδοποιεί η έκθεση.
Ακόμα, η Meta διαπιστώνει ότι ακόμα και εταιρείες spyware που υποστηρίζουν ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην πραγματικότητα εξυπηρετούν «αδιακρίτως» κάθε πελάτη, ακόμα κι αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των στόχων.
«Κατά κάποιο τρόπο, η βιομηχανία παρακολουθήσεων “εκδημοκρατίζει” αυτές τις απειλές, καθιστώντας τες διαθέσιμες σε κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές ομάδες που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν την ικανότητα να προκαλέσουν βλάβες» διαπιστώνει η έκθεση.
Το 2019 η Meta υπέβαλε αγωγή κατά της ισραηλινής NSO, δημιουργό του διαβόητου λογισμικού Predator, κατηγορώντας την ότι στοχοποίησε 1.400 χρήστες του WhatsApp, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις