Πετρέλαιο: Σιωπηρή «συμφωνία» της Μόσχας στο πλαφόν του πετρελαίου
Η αγορά του ρωσικού αργού βρίσκεται σήμερα πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι
Η Ρωσία φαίνεται ότι τελικά δεν θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα αντιποίνων, αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή του αργού που έχει επιβάλει η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει και τα οποία θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ένα προεδρικό διάταγμα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες δεν θα περιλαμβάνει το κατώτατο όριο τιμών για τις πωλήσεις αργού που εξετάζονταν την περασμένη εβδομάδα. Το τελικό κείμενο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από το Κρεμλίνο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα δεν θα απαγορεύσει σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει τις πωλήσεις μέσω οποιασδήποτε σύμβασης που αναφέρει ανώτατο όριο τιμής.
Η τιμή είναι πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων
Αυτή η τελική προϋπόθεση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αποστολές πετρελαίου, επειδή δεν απαιτείται από τους αγοραστές να συμπεριλάβουν μια τέτοια αναφορά στους όρους της συμφωνίας ανώτατου ορίου τιμής. Η τιμή αγοράς του ρωσικού αργού Urals είναι επί του παρόντος πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τον περιορισμό.
Το όριο τιμής που επιβάλλεται στο ρωσικό αργό από την ΕΕ και τη G7 θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες με στόχο τον περιορισμό των εσόδων που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο για να δει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών πριν αποφασίσει εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα αντιποίνων, όπως ένα κατώτατο όριο τιμών, ανέφερε η πηγή στο Bloomberg.
Τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα αφού κατέστη σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις επρόκειτο να θέσουν το ανώτατο όριο τιμών αρκετά υψηλό ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στις πωλήσεις ρωσικού αργού. Η απάντηση της Μόσχας στο μέτρο είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενα σχόλια από Ρώσους πολιτικούς ηγέτες.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «απλώς δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες» που προσχωρούν σε ανώτατο όριο τιμών. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιδράσει μειώνοντας την παραγωγή.
Τα περισσότερα κράτη που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών έχουν ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες αγωγών, οι οποίοι εξαιρούνται από το ανώτατο όριο τιμών και την απαγόρευση του μπλοκ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
- Ο Αρκάς μας λέει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα
- Χριστούγεννα: Σπεύδουν οι πολίτες για τα τελευταία ψώνια – Στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών
- Πυξ Λαξ: «Οι πρώτοι δύο δίσκοι πήγαν άπατοι, στα live μας έρχονταν 1-2 άτομα»
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους