«Σπίτι σε τρεις μέρες. Μην κάνεις μπάνιο» – Τα ερωτικά γράμματα του Ναπολέοντα στην Ζοζεφίνα
Από διάφορα πεδία μάχης, ο Ναπολέων έστελνε παθιασμένες επιστολές στην αγαπημένη του Ζοζεφίνα στο Παρίσι, γραμμένες στο ύφος της Νέας Ελοΐζας, του επιστολικού μυθιστορήματος του Ρουσσώ, «Δεν με αγαπάει, με λατρεύει» έλεγε η Ζοζεφίνα. «Νομίζω ότι θα τρελαθεί».
Προς το τέλος μιας επιτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας, ο Ναπολέων έστειλε ένα ενθουσιασμένο μήνυμα στην Ζοζεφίνα Έγραψε: «Σπίτι σε τρεις μέρες. Μην κάνεις μπάνιο». Η ατάκα (ή οι παραλλαγές της) έγινε δικαίως διάσημη εξαιτίας του ποιος την είπε σε ποιον και εξαιτίας της ειλικρινούς σεξουαλικότητας που μεταφέρεται με πολύ λίγες λέξεις.
«Home in three days. Don’t bathe». Σπάνια η έντονη ρομαντική επιθυμία έχει εκφραστεί πιο συνοπτικά και με τόση προσοχή στην επιλογή των λέξεων.
«Αυτή η φράση θα μπορούσε να χρησιμεύσει είτε ως θέμα ενός ποιήματος, είτε ως επίγραμμα για ένα ποίημα, είτε ως αφορμή για μια χολιγουντιανή ταινία που συνοψίζεται σε ένα ποίημα, είτε ως αφετηρία για ένα σύντομο εξώδικο. Ένας πιθανός τίτλος: «Γαλλικό φιλί»» γράφει το σάιτ theamericanscholar.org
Ερωτικές επιστολές της Γκρέις Κέλι προς τον πρώην φίλο της Όλεγκ Κασίνι – «Σε σκέφτομαι συνεχώς»
Μα, τι ρομάντζο είναι αυτό!
Οι επιστολές του Γάλλου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη προς τη σύζυγό του Ζοζεφίν ντε Μποαρνέ είναι από τις πιο ρομαντικές σε όλη την ιστορία.
Γνωρίστηκαν το 1795, όταν ο νεαρός στρατηγός Ναπολέων ήταν 26 ετών και η Ζοζεφίν (ή Marie Josèphe Rose Tascher de la Pagerie) 32 ετών. Εκείνος ενθουσιάστηκε μαζί της και λίγο αργότερα έγινε ερωμένη του. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα, το 1796.
Ο έρωτάς τους ήταν θυελλώδης και παθιασμένος, ζηλόφθονος και ολοκληρωτικός – ειδικά από την πλευρά του Ναπολέοντα. Έγραφε συχνά στην «αξιολάτρευτη Ζοζεφίνα» του όταν έλειπε σε εκστρατεία, μερικές φορές αμέσως μόλις κατέβαινε από το άλογό του.
Δείτε το τρέιλερ
Ακολουθεί ένα από τα πιο παθιασμένα πρώιμα γράμματά του προς τη σύζυγό του, μεταφρασμένο από τον Henry Fuljambe Hall το 1901:
Marmirolo, 17 Ιουλίου 1796
Πήρα το γράμμα σου, αγαπημένη μου- γέμισε την καρδιά μου με χαρά. Σου είμαι ευγνώμων για τον κόπο που έκανες για να μου στείλεις νέα- η υγεία σου πρέπει να είναι καλύτερη σήμερα – είμαι σίγουρος ότι έχεις θεραπευτεί. Σε παροτρύνω έντονα να ιππεύεις, πράγμα που δεν μπορεί παρά να σου κάνει καλό.
Από τότε που σας άφησα, είμαι λυπημένος. Είμαι ευτυχισμένος μόνο όταν είμαι δίπλα σου. Θυμάμαι ακατάπαυστα τα φιλιά σου, τα δάκρυά σου, τη γοητευτική σου ζήλια- και η γοητεία της απαράμιλλης Ζοζεφίνας κρατά διαρκώς αναμμένη μια φωτεινή και καυτή φλόγα στην καρδιά και τις αισθήσεις μου. Πότε, απαλλαγμένος από κάθε ανησυχία, από κάθε δουλειά, θα περάσω όλες μου τις στιγμές στο πλευρό σου, για να μην έχω τίποτε άλλο να κάνω παρά να σε αγαπώ και να στο αποδεικνύω;
Νόμιζα ότι σε αγαπούσα αλλά αισθάνομαι ότι σε αγαπώ ακόμα χίλιες φορές περισσότερο. Από τότε που σε γνωρίζω, σε λατρεύω κάθε μέρα και περισσότερο- πράγμα που αποδεικνύει πόσο ψευδές είναι το απόφθεγμα του La Bruyère ότι «η αγάπη έρχεται με τη μία». Τα πάντα στη φύση έχουν μια κανονική πορεία και διαφορετικούς βαθμούς ανάπτυξης.
Αχ! προσευχήσου να μου επιτρέψεις να δω μερικά από τα ελαττώματά σου- να είσαι λιγότερο όμορφη, λιγότερο ευγενική, λιγότερο τρυφερή και, κυρίως, λιγότερο ευγενική- πάνω απ’ όλα, ποτέ να μην ζηλεύεις, ποτέ να μην κλαις- τα δάκρυά σου με τρελαίνουν, μου ανάβουν το αίμα. Να είσαι σίγουρη ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να έχω μια σκέψη πέρα από σένα, ή μια ιδέα για την οποία δεν θα είσαι εσύ ο κριτής.
Ξεκουράσου καλά. Βιάσου να γίνεις καλά. Έλα να με ακολουθήσεις, ώστε, τουλάχιστον, πριν πεθάνουμε, να μπορούμε να πούμε «ήμασταν ευτυχισμένοι για τόσες μέρες!»!
Εκατομμύρια φιλιά, ακόμα και στον Fortuné, παρά την αταξία του.
Βοναπάρτης
Μια την αγαπούσε μια τη μισούσε
Ο Ναπολέων έγραψε πολυάριθμες επιστολές στη Ζοζεφίνα, μερικές από τις οποίες ήταν αρκετά σαφείς σεξουαλικά. «Ένα φιλί στην καρδιά σου και ένα πολύ πιο κάτω, πολύ πιο κάτω» έγραψε το 1796. «Πόσο ευτυχής θα ήμουν αν μπορούσα να σε βοηθήσω στο γδύσιμό σου, το μικρό σφιχτό λευκό στήθος, το αξιολάτρευτο πρόσωπο, τα μαλλιά δεμένα με μαντήλι αλά κρεολικά» έγραψε λίγους μήνες αργότερα.
Φυσικά η επική τους σχέση ήταν ταραχώδης και γεμάτη ζήλια. Ο Ναπολέων κατηγορούσε συχνά τη Ζοζεφίνα ότι δεν τον αγαπούσε πια και ότι δεν νοιαζόταν αρκετά για να του γράφει συνεχώς. Τα γράμματά του κυμαίνονται από σαρωτικά ρομαντικά μέχρι να της λέει πόσο πολύ τη μισεί, μερικές φορές στο ίδιο γράμμα:
Δεν σε αγαπώ – αντίθετα, σε απεχθάνομαι. Είσαι μια άχρηστη, πολύ άχαρη, πολύ άκομψη, πολύ κουρελιάρα.
[…]
Ελπίζω ότι σε λίγο καιρό θα σε αγκαλιάσω και θα σε σκεπάσω με εκατομμύρια φιλιά, τόσο καυτά σαν να ήσουν κάτω από τον ισημερινό.
Ποτέ δεν τη ξεπέρασε
Παρά τις χωριστές σχέσεις τους με άλλους εραστές, ο Ναπολέων έστεψε τη Ζοζεφίνα αυτοκράτειρα των Γάλλων το 1804. Επειδή όμως δεν μπόρεσε να του χαρίσει τον διάδοχο που τόσο απεγνωσμένα ήθελε, ο Ναπολέων χώρισε τη Ζοζεφίνα πέντε χρόνια μετά τη στέψη της.
Ωστόσο, ακόμη και μετά τον χωρισμό τους και τον νέο γάμο του Ναπολέοντα με μια αυστριακή πριγκίπισσα, επέμενε η Ζοζεφίνα να διατηρεί τους τίτλους της αυτοκράτειρας. «Είναι θέλημά μου να διατηρήσει τον βαθμό και τον τίτλο της αυτοκράτειρας και κυρίως να μην αμφισβητήσει ποτέ τα αισθήματά μου και να με έχει πάντα ως τον καλύτερο και αγαπημένο της φίλο».
Η Ζοζεφίνα πέθανε από πνευμονία το 1814. Το όνομά της ήταν η τελευταία λέξη του Ναπολέοντα στο νεκροκρέβατό του στην Αγία Ελένη το 1821: «France, l’armée, tête d’armée, Joséphine».
«Η Γαλλία, ο στρατός, η κεφαλή του στρατού, η Ζοζεφίνα» δηλαδή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις