Αιθιοπία: Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ καταγγέλλει πως θείος του «δολοφονήθηκε» από τον στρατό της Ερυθραίας στην Τιγκράι
«Στο χωριό όπου τον σκότωσαν, μέσα στο σπίτι του, δολοφονήθηκαν άλλοι πενήντα κάτοικοι», κατήγγειλε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι θείος του «δολοφονήθηκε» από ερυθραίους στρατιωτικούς οι οποίοι δρουν στην πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας, παρότι υπεγράφη συμφωνία ειρήνης για να τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος που μαίνεται εκεί από το 2020.
Ο Δρ. Τέντρος, που κατάγεται από την Τιγκράι, αποκάλυψε στο τέλος συνέντευξης Τύπου με την ένωση ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη πως λίγο έλειψε να την ακυρώσει, καθώς «ήταν δύσκολη στιγμή για μένα».
«Δολοφονήθηκαν άλλοι πενήντα κάτοικοι»
«Έμαθα πως θείος μου δολοφονήθηκε από τον στρατό της Ερυθραίας», εξήγησε σε δημοσιογράφους. «Μίλησα με τη μητέρα μου και είναι αληθινά συντετριμμένη, ήταν ο νεότερος της οικογένειάς τους κι είχε σχεδόν την ίδια ηλικία με εμένα», συνέχισε. «Δεν ήμουν λοιπόν σε πολύ καλή φόρμα».
«Δεν ήταν ο μόνος. Στο χωριό όπου τον σκότωσαν, μέσα στο σπίτι του, δολοφονήθηκαν άλλοι πενήντα κάτοικοι. Αυθαίρετα», κατήγγειλε. «Ελπίζω ότι η συμφωνία ειρήνης θα κρατήσει κι ότι θα τελειώσει αυτή η τρέλα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 57 ετών.
Οι μάχες στην Τιγκράι ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις να συλλάβουν την πολιτειακή κυβέρνηση, που αμφισβητούσε την εξουσία του για μήνες, αφού την κατηγόρησε πως ευθυνόταν για επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και η παράταξη των ανταρτών της Τιγκράι υπέγραψαν τη 2η Νοεμβρίου στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την υποχώρηση και τον αφοπλισμό των τιγραίων μαχητών, την αποκατάσταση της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Τιγκράι και το άνοιγμα της πρόσβασης στην πολιτεία, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.
Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν αναφέρεται στην παρουσία μονάδων του στρατού της Ερυθραίας, που προσέφεραν βοήθεια αποφασιστικής σημασίας στον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό, ούτε στην ενδεχόμενη αποχώρησή τους.
Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών
Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου, που σημαδεύτηκε από αναρίθμητες ωμότητες και διεξήχθη πρακτικά χωρίς κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, παραμένει ακόμη άγνωστος. Το κέντρο μελετών International Crisis Group και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρούν πως είναι «μια από τις φονικότερες συρράξεις στον κόσμο».
Ο Δρ. Τέντρος, άλλοτε επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην Τιγκράι, κατόπιν ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας (2005-2012), απευθύνει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκκλήσεις να αποκατασταθεί η ειρήνη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πολιτεία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη 2η Δεκεμβρίου, εξέφραζε την ανησυχία του για τις ζώνες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Ερυθραίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις