Εκρέμ Ιμάμογλου: Πώς ο Ερντογάν μεθοδεύει την πολιτική εξόντωση του αντιπάλου του
Η χθεσινή πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Τουρκία
Μια δήλωση του Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019 ήταν αρκετή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να μεθοδεύσει την πολιτική εξόντωση του αντιπάλου του, ο οποίος φαίνεται πως θα μπορούσε να εκτοπίσει από την προεδρία της Τουρκίας τον «σουλτάνο».
Η χθεσινή πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Τουρκία.
Ο Ερντογάν βλέπει το τελευταίο διάστημα να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις και πλέον νοιώθει την ανάσα των πολιτικών του αντιπάλων ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες.
Την ώρα που η ακρίβεια που μαστίζει την Τουρκία έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί διαρκώς να στρέψει το βλέμμα των πολιτών σε άλλα θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία η εμπρηστική ρητορική και οι πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας καθώς έτσι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει ένα κομμάτι από τους ψηφοφόρους που του έχουν γυρίσει την πλάτη αλλά και θα ξεχαστεί από τους πολίτες το θέμα της ακρίβειας.
«Εξόντωση» πολιτικών αντιπάλων
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου που προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανιό Κόμμα (CHP) δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός και σίγουρα από το 2019 «κάθεται στο στομάχι» του Ερντογάν καθώς ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει ότι πέρασε στα χέρια του ο δήμος της Κωνσταντινούπολης.
Τότε, άλλωστε, έγινε και η περίφημη δήλωση του Ιμάμογλου στην οποία «πάτησε» πάνω ο Ερντογάν για να μεθοδεύσει την πολιτική του εξόντωση και να γίνει πιο εύκολος ο δρόμος για άλλη μία θητεία στην προεδρία της Τουρκίας.
Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιμάμογλου υπήρξε υποψήφιος για τον δήμο Κωνσταντινούπολης το 2019 όπου και επικράτησε με μικρή διαφορά έναντι του πολιτικού του αντιπάλου.
Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας – μετά από παρότρυνση του κόμματος του Ερντογάν – αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές, μία κίνηση που εξόργισε τον Ιμάμογλου.
Τότε λοιπόν, είχε χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς.
Ο φόβος του Ερντογάν
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φαίνεται βάσει και των δημοσκοπήσεων ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον Ερντογάν στην επικείμενη αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού τον αντίπαλό του.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ίσως είναι ο καλύτερος υποψήφιος της Αντιπολίτευσης για να αναμετρηθεί με τον τούρκο πρόεδρο.
«Πρέπει να το έχουν καταλάβει ότι δε θα μπορέσουν να σταθούν μπροστά μας στις κάλπες και γι’ αυτό επέλεξαν αυτήν την οδό. Αυτή είναι η στρεβλή οδός. Διότι θα έρθει μια μέρα που και αυτοί που πολιτικοποιούν τη δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη. (…) Πόσο σωστές προτάσεις; Κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν την σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια» τόνισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Θα γυρίσει μπούμερανγκ η απόφαση;
Δεν αποκλείεται ωστόσο, η «στοχοποίηση» του Ιμάμογλου από τον Ερντογάν να γυρίσει μπούμερανγκ για τον «σουλτάνο».
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, προχώρησε χθες σε μία ηγετική εμφάνιση, δείχνοντας ότι μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Αντιπολίτευσης στο πλευρό του.
Πριν αλλά και μετά το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν και βρέθηκαν στο πλευρό του, μία διαδήλωση που ουσιαστικά μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του Ερντογάν.
Ο «σουλτάνος» φιμώνει τα τουρκικά ΜΜΕ
Πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα, γίνονται πολλές προσπάθειες από το κόμμα του Ερντογάν προκειμένου να «φιμώσει» ΜΜΕ που ενοχλούν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
«Ο νόμος περί παραπληροφόρησης συνιστά άλλο ένα όπλο εναντίον μας στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης», είχε σημειώσει πριν λίγες ημέρς ο Γκιοκχάν Μπιτσιτζί, ο αρχισυντάκτης του ανεξάρτητου ιστοτόπου ενημέρωσης dokuz8NEWS στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μπιτσιτζί επικαλέστηκε κυρίως «την προσβολή του προέδρου», κατηγορία που έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια τη δίωξη δεκάδων χιλιάδων επικριτικών φωνών στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν ωστόσο δεν αρκείται στη «φίμωση» ενοχλητικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διώκεται επειδή κατηγόρησε στο Twitter την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για «την επιδημία μεθαμφεταμινών» που πλήττει την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο νόμο που τιμωρεί την μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών, χωρίς να διευκρινίζει τι μπορεί να συνιστά «ψευδή είδηση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις