MERS: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το Μουντιάλ, λένε έλληνες ειδικοί
«Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου»
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Αβάσιμα χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη τα δημοσιεύματα περί υγειονομικών φόβων στην Ευρώπη για εισαγωγή κρουσμάτων MERS, νόσου ανεπίσημα γνωστής ως «γρίπη της καμήλας», από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στο Κατάρ.
«Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου» αναφέρει το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης / Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
«Επίσης οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Καλλιστεία για καμήλες
Στο Κατάρ έχουν αναφερθεί φέτος δύο κρούσματα MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής), ασθένειας που οφείλεται σε κοροναϊό συγγενικό με τον SARS-CoV-2 και τον ιό του SARS.
Ο ιός μεταδίδεται από τις καμήλες και έχει προσβάλει περίπου 2.600 ανθρώπους από την ανακάλυψή του το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Η θνησιμότητα είναι υψηλή στο 35%.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Health καλούσε τις κυβερνήσεις να επαγρυπνούν για τυχόν εξάπλωση του ιού λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής του Μουντιάλ και των παραδοσιακών «καλλιστείων» καμήλας» στο Κατάρ.
Ο ιός, γράφει η ερευνητική ομάδα, δεν αποκλείεται να είναι ενδημικός στο Κατάρ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αρχές του Κατάρ φρόντισαν να προειδοποιήσουν τους επισκέπτες για τον κίνδυνο ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επαφές με καμήλες και την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος δρομάδων.
Τα μέτρα προφύλαξης που συνέστησε φέτος ο ΕΟΔΥ για όσους ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή είναι διαθέσιμα εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις