Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος που θα παρακολουθεί όλο το νερό της Γης
Τα δεδομένα αναμένεται να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τον ρόλο των ωκεανών στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Πύραυλος της SpaceX που εκτοξεύθηκε το πρωί της Παρασκευής μετέφερε σε τροχιά έναν γαλλο-αμερικανικό δορυφόρο που σχεδιάστηκε για την πρώτη παγκόσμια επισκόπηση των επιφανειακών υδάτων, μια αποστολή που αναμένεται να ρίξει νέο φως στους μηχανισμούς και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα. (14:00 ώρα Ελλάδας) από την βάση Βάντενμπεργκ της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος, περίπου 275 χλμ βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.
Το ανώτερο στάδιο του πυραύλου βγήκε στην ατμόσφαιρα σε λιγότερο από εννέα λεπτά και αργότερα απελευθέρωσε τον δορυφόρο στην αρχική τροχιά του σε ύψος περίπου 850 χιλιομέτρων.
Ο δορυφόρος SWOT (Surface Water and Ocean Topography, Τοπογραφία Επιφανειακών Υδάτων και Ωκεανών) της NASA ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία ραντάρ που στηρίζεται στα μικροκύματα για να συγκεντρώνει μετρήσεις υψηλής ευκρίνειας για τη στάθμη ωκεανών, λιμνών και ποταμών στο 90% του πλανήτη.
Προηγούμενες προσπάθειες για την καταγραφή υδατικών συστημάτων βασίζονταν σε επιτόπιες μετρήσεις ή δορυφόρους που μπορούν να σαρώνουν τη γήινη επιφάνεια μόνο σε ευθεία γραμμή.
Τα δεδομένα του SWOT, τα οποία θα συγκεντρώνονται από σαρώσεις ραντάρ τουλάχιστον δύο φορές κάθε 21 ημέρες, θα χρησιμοποιούνται για τη διεύρυνση των μοντέλων για την κυκλοφορία των υδάτων στους ωκεανούς, τη βελτίωση των προβλέψεων για τον καιρό και το κλίμα και για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποθεμάτων γλυκού νερού σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, λένε ερευνητές.
Τα εξαρτήματα του δορυφόρου, που έχει μέγεθος ενός οχήματος SUV, κατασκευάστηκαν κυρίως από το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (JPL) και τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES.
Ένας από τους μείζονες στόχους της αποστολής είναι να διερευνηθεί το πώς οι ωκεανοί απορροφούν την ατμοσφαιρική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα, σε μια διαδικασία που ρυθμίζει με φυσικό τρόπο της παγκόσμιες θερμοκρασίες και έχει βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις