Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ σοβαρή η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη
«Δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής της
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
«Είναι μια σοβαρή υπόθεση» ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα που αφορά την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι αφού τη μελετήσει θα τοποθετηθεί, χωρίς επί του παρόντος να αποκλείει τίποτα.
Ειδικότερα, η ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από το MEGA ήταν: «Κύριε Πρόεδρε, σήμερα η ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Η κυρία Σπυράκη δήλωσε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς ζητά να την αποπέμψετε. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά;»
«Πληροφορήθηκα την υπόθεση αυτή όσο ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Διαβάστε επίσης: Σπυράκη για Ευρωκοινοβούλιο: «Πρέπει να καθαρίσουμε το σπίτι μας»
Το Qatargate «δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια»
Ερωτηθείς για το Qatargate, ο πρωθυπουργός μίλησε για πολύ δυσάρεστη ιστορία και πολύ σοβαρές καταγγελίες, ενώ προσέθεσε πως θα αποφύγει τα σχόλια, σεβόμενος απολύτως τη βελγική δικαιοσύνη.
Έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση, απαντώντας στο εάν η εμπλοκή της ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή πλήττει την εικόνα της Ελλάδας.
Δεύτερη παρατήρηση που δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει, με παράλληλη επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ότι το σκάνδαλο αφορά άλλη από αυτή της ΝΔ πολιτική οικογένεια.
«Θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή.»
» Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κυρία Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές.»
Πυρά και στον Αλέξη Τσίπρα
Από τα πυρά του πρωθυπουργού με αφορμή το Qatargate δεν γλίτωσε ούτε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας στα σχόλια του τελευταίου για την ταχύτατη αντίδραση της βελγικής δικαιοσύνης, σε αντίθεση με την αντίστοιχη της ελληνικής δικαιοσύνης σε ότι αφορά το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών.
«Μου κάνει εντύπωση ότι τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας εδώ στις Βρυξέλλες, διότι εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Και πιστεύω ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον στο γεγονός ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Άρα, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται στο εξωτερικό ως τέως Πρωθυπουργός, όχι απλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να δυσφημεί τη χώρα και να θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια».
Στις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή την φορά οι υπουργοί ενέργειας θα βρουν λύση καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μια αυτονόητη απόφαση να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εργαλειοποίησή του από την Ρωσία.»
» Όμως, αυτή την φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος και η εντολή που δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια απόφαση, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει καθολική κατανόηση από τους ομολόγους μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε μια λύση στο μέλλον».
Η συναντίληψη με την Αίγυπτο
Σε ερώτηση για την τουρκική αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, μία συμφωνία, που, όπως είπε, είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και είναι αναγνωρισμένη από όλους, εν αντιθέσει με το τουρκολιβυικό μνημόνιο, που όλοι το θεωρούν άκυρο κι ως ένα κείμενο το οποίο δεν παράγει ουσιαστικά κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Καμπανάκι για την ευρωπαϊκή αποβιομηχανοποίηση
Τέλος, ερωτηθείς για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις ΗΠΑ. Γνωστοποίησε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να έλθει έως τα τέλη Ιανουαρίου με προτάσεις.
«Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αποβιομηχανοποίησης. Επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις