Καταδικάστηκε πρώην διοικητής του UCK για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο
Ποιοι αντιδρούν στην απόφαση της Χάγης η οποία τον καταδίκασε σε κάθειρξη 26 ετών.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ετυμηγορία που εκδόθηκε την Παρασκευή από τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη, η οποία καταδίκασε τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) Σαλίχ Μουσταφά για εγκλήματα πολέμου, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 26 ετών.
«Σήμερα, ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Salih Mustafa, [γνωστός και ως] Cali, ο οποίος πολέμησε για την απελευθέρωση της χώρας από τη σερβική κατοχή, έλαβε βαριά και άδικη ποινή», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών Liburn Aliu.
Κόσοβο: Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα οι Σέρβοι – Τι ζητάει η ΕΕ
Log in or sign up to view
See posts, photos and more on Facebook.
Ο Aliu, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, το Κίνημα Vetevendosje, είπε ότι η καταδίκη του Μουσταφά δικαίωσε την αντίθεση του κόμματός του στην ίδρυση των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου, του λεγόμενου Ειδικού Δικαστηρίου που δημιουργήθηκε για να δικάσει πρώην μέλη του UCK για εγκλήματα πολέμου.
Ο Aliu είπε ότι το κόμμα του ήταν «κατά του Ειδικού Δικαστηρίου όταν προτάθηκε η ίδρυσή του στη Συνέλευση [Κοσόβου] τότε, και σήμερα γίνεται κατανοητό, δυστυχώς, ότι είχαμε δίκιο».
«Γεμάτα 26 χρόνια τιμωρίας για έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε τη χώρα του. Αυτή είναι μια μεγάλη αδικία για ολόκληρο το έθνος μας», δήλωσε.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Μουσταφά, γνωστός κατά τη διάρκεια του πολέμου ως Διοικητής Cali, ήταν υπεύθυνος για την αυθαίρετη κράτηση και βασανισμό τουλάχιστον έξι κρατουμένων και τη δολοφονία ενός κρατουμένου σε κέντρο κράτησης του UCK στο χωριό Zllash/Zlas ενώ ήταν διοικητής στο τη ζώνη επιχείρησης Llap της αντάρτικης δύναμης στο βορειοανατολικό Κοσσυφοπέδιο.
Στη Χάγη, ο εν ενεργεία ειδικός εισαγγελέας Άλεξ Γουάιτινγκ χαιρέτισε την ετυμηγορία με την οποία καταδικάστηκε ο Μουσταφά.
«Η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια νίκη για τη δικαιοσύνη και, ειδικότερα, για τα θύματα του Σαλίχ Μουσταφά και των οικογενειών τους, όλων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των οποίων οι προσωπικές τραγωδίες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης και που έχουν υποφέρει για περισσότερες από δύο δεκαετίες εξαιτίας των ενεργειών του κ. Μουσταφά», είπε ο Γουάιτινγκ σε δήλωση.
Τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων
Αλλά στο Κοσσυφοπέδιο, εκπρόσωποι θυμάτων εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν σερβικές δυνάμεις διαφώνησαν.
Η ΜΚΟ Εγκλήματα Πολέμου Gjakova 98-99 δημοσίευσε δήλωση ζητώντας την απελευθέρωση του Μουσταφά και άλλων μελών του UCK που περιμένουν τη δίκη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι.
Απαριθμούσε εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν σερβικές δυνάμεις και περιέγραψε τον Μουσταφά ως «απελευθερωτή» και τις διώξεις μελών του UCK ως «γελοίες».
«Αφήστε ελεύθερους αυτούς τους αγωνιστές της ελευθερίας, αφήστε τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για την οποία θυσίασαν τόσα πολλά!» προέτρεψε.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν επίσης την ετυμηγορία. Η Ganimete Musliu, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, PDK, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Facebook ευχαριστώντας τον Μουσταφά για την υπηρεσία του εν καιρώ πολέμου.
«Σας ευχαριστώ που αγωνίζεστε για την προστασία του λαού και για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου. Όσοι υπέβαλαν φακέλους [αποδεικτικά] στη Χάγη κατά των απελευθερωτών θα συνοδεύονται από ντροπή ακόμη και μετά θάνατον», έγραψε ο Musliu.
Log in or sign up to view
See posts, photos and more on Facebook.
Τα Ειδικά Επιμελητήρια αποτελούν μέρος του δικαστικού συστήματος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά βρίσκονται στην Ολλανδία.
Συστάθηκαν τον Αύγουστο του 2015 από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, ενεργώντας υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της χώρας, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σύστημα δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αρκετά ισχυρό για να δικάσει υποθέσεις UCK και να προστατεύσει τους μάρτυρες από εκφοβισμό, μετά από προηγούμενες υποθέσεις στα εγκλήματα πολέμου του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία δικαστήριο της Χάγης αμαυρώθηκαν από παραποίηση μαρτύρων.
Ο Μουσταφά έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.
Με πληροφορίες από BalkanInsight
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ να ενημερώσει αν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό της