Κίνα: Η άλλη όψη του εφιάλτη της COVID-19
Από τα σκληρά lockdown, η ηγεσία της Κίνας στρέφεται χωρίς προετοιμασία στην «ανοσία της αγέλης»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Χαλάρωση των αιτήσεων για διαγνωστικά τεστ, κατάργηση της εφαρμογής ιχνηλάτησης, τερματισμός της συλλογικής καραντίνας. Έπειτα από τρία χρόνια εμμονικής προσήλωσης στην πολιτική zero-COVID, «μηδενικών κρουσμάτων» δηλαδή, και στο φόντο του πρόσφατου κύματος διαδηλώσεων στην Κίνα, η ηγεσία του Πεκίνου τράβηξε «χειρόφρενο» και στρίβει το «τιμόνι» στο θέμα της στρατηγικής της έναντι του κοροναϊού.
Πρακτικά, δείχνει πλέον να βασίζεται στην «ανοσία της αγέλης» και στα αντανακλαστικά των πρώην επαναστατημένων πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ορίζονται πλέον «ζώνες κινδύνου». Οι καμπίνες για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ εξαφανίστηκαν από τους δρόμους, σχεδόν τόσο αναπάντεχα όσο όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί.
Στην -ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη- καταμέτρηση των κρουσμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων ωστόσο οι αριθμοί έχουν πάρει με φόρα την ανιούσα. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
Τη Δευτέρα, οι νέες μολύνσεις ήταν 7.451, υπερδιπλάσιες συγκριτικά με τις αναφερόμενες στις αρχές Οκτωβρίου. Την Τετάρτη τα νέα κρούσματα έπεσαν στα 2.249.
Όμως μέχρι και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) αναγνώρισε ότι είναι «αδύνατο» να δοθεί μια πραγματική κλίμακα των λοιμώξεων στη χώρα, λόγω μείωσης των τεστ PCR.
Πανδημία χωρίς «φρένα»;
Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία για την μετάβαση από την στρατηγική zero-COVID στην απότομη χαλάρωση των μέτρων, οι αρχές τώρα συμβουλεύουν όσους έχουν ήπια συμπτώματα να παραμείνουν σπίτι.
Το αποτέλεσμα είναι, σε πρώτη φάση, πολίτες και επιχειρήσεις να μπαίνουν τώρα οικειοθελώς σε οιονεί καραντίνα.
Ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στο Πεκίνο περιγράφουν μια σχεδόν έρημη μεγαλούπολη, καθώς εκτιμάται ότι το 10% των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του έχει ήδη προσβληθεί από κοροναϊό.
Εταιρείες έχουν επιστρέψει στην τηλεργασία και πολλά σχολεία στην τηλεκπαίδευση. Πολλά εστιατόρια είναι κλειστά ή άδεια, καθώς δυσκολεύονται να βρουν υγιές προσωπικό.
Από αυτή την «επέλαση» των πιο μεταδοτικών παραλλαγών της Omicron δεν έχει μείνει αλώβητο ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που στα νοσοκομεία οι πιέσεις ολοένα και εντείνονται, απουσία ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Γιατροί και μέλη του υγειονομικού προσωπικού που νοσούν ήπια με COVID-19 «κλήθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται», αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Χονγκ Κονγκ το πρακτορείο Reuters.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ασθενείς στο Πεκίνο και σε γειτονικές περιοχές να περιμένουν ώρες στην ουρά για θεραπεία, προσθέτει.
Τα φαρμακεία και οι λεγόμενες «κλινικές πυρετού» -που έχουν αυξηθεί στην κινεζική πρωτεύουσα- κατακλύζονται από κόσμο. Όμως τα αποθέματα σε self test, αντιπυρετικά και αντιικά φάρμακα έχουν σχεδόν εξαντληθεί μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων.
Πολλοί αναζητούν τώρα σωτηρία στο Διαδίκτυο, κάνοντας παραγγελίες από άλλες περιοχές που δεν έχουν προβληθεί από το νέο κύμα της πανδημίας. Τουλάχιστον όχι ακόμη….
Τα χειρότερα έπονται
«Γίνε ο πρώτος υπεύθυνος για την υγεία σου», είναι το νέο μότο, όπως έγραψε άλλωστε και η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Πέρα όμως από την ατομική ευθύνη, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεφύγει σύντομα από κάθε έλεγχο, εάν ή μάλλον όταν το κύμα της COVID-19 θα αρχίσει να εξαπλώνεται στα ηπειρωτικά της χώρας, συνθλίβοντας το υποτυπώδες σύστημα υγείας.
Σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις -όπως το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Γκουανγκζού- οι υποδομές και οι πόροι είναι σαφώς περιορισμένοι στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και στην αχανή αγροτική ενδοχώρα.
Σημαντικό μέρος μέρος του πληθυσμού, κυρίως οι ηλικιωμένοι, δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.
Περίπου το ένα τρίτο των συνολικά 267 εκατομμυρίων Κινέζων πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση.
Η προσμονή είναι ότι με το νέο κύμα θα ενισχυθεί η προσέλευση σε εμβολιαστικά κέντρα. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση των χορηγήσεων από λιγότερες από 200.000 δόσεις σε πάνω από 1 εκατομμύριο σε ημερήσια βάση. Ωστόσο αυτή δεν είναι παρά μια σχετική πρόοδος σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Μετά τις πολύμηνες καραντίνες εν τω μεταξύ πολλοί δεν έχουν αναπτύξει ανοσία -στην Κίνα έχουν επισήμως καταγραφεί μέσες άκρες μόλις 370.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας- και χωρίς πλήρη προστασία από τα εμβόλια ο πληθυσμός θεωρείται εξαιρετικά εκτεθειμένος.
Αυτά, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κινεζική Πρωτοχρονιά, στις 22 Ιανουαρίου, παραδοσιακά την μεγαλύτερη ταξιδιωτική περίοδο στην Κίνα. Μετά και τη χαλάρωση των περιορισμών, οι κρατήσεις για την -υγειονομικά τραγικά απροετοίμαστη- ενδοχώρα αναφέρεται ότι έχουν ήδη πάρει «φωτιά», σε πτήσεις και σε τρένα.
Φαύλος κύκλος
«Θα δούμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ένα μήνα και η θνησιμότητα θα έρθει δύο εβδομάδες αργότερα», τόνισε στο Bloomberg ο Δρ Αλί Μοκντάντ, ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.
Οι προβλέψεις του οργανισμού Airfinity, με έδρα το Λονδίνο, ήταν εφιαλτικές για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων. Η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα, ανέφερε σε πρόσφατη έρευνα, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1,3 έως 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική χώρα.
Οι φωνές των ειδικών εντείνονται για επανεξέταση του συστήματος υγείας, ενίσχυση των εμβολιασμών και χρήση ενημερωμένων σκευασμάτων, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών της COVID-19.
Ο Τζονγκ Νανσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος της Κίνας, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός.
Το ποσοστό νόσησης λόγω του Όμικρον είναι μόνο περίπου 0,1%, επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, είπε στο κρατικό πρακτορείο Xinhua.
Υπογράμμισε ωστόσο την «επείγουσα ανάγκη» να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών, ιδιαίτερα όσων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την Κινεζική Πρωτοχρονιά (τα σύνορα της Κίνας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά).
Κατά τα λοιπά, ανέφερε ότι αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αν και δεν λείπουν οι εικασίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλει και πάλι περιορισμούς σε περίπτωση που η εξάπλωση της COVID-19 πάρει εντός κινεζικών συνόρων μεγάλες διαστάσεις.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν στο «ζύγι» οι ίδιοι παράγοντες που εκτιμάται ότι προσμετρήθηκαν στην χαλάρωση των μέτρων, όπως η κατάσταση της οικονομίας και ο οργή στους δρόμους.
Θα ήταν ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο για την κινεζική ηγεσία να δικαιολογήσει άλλη μια αναστροφή, χωρίς να παραδεχτεί λάθος χειρισμούς και ελλιπή σχεδιασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις