Σουηδία: «Κάντε ντους σε 4 λεπτά» – Έβαλαν αδιάβροχες κλεψύδρες στις μπανιέρες των ενοίκων
Η δημοτική εταιρεία κατοικιών ABK εξέδωσε οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες για το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ρεύμα
Το πολύ τέσσερα λεπτά θα πρέπει να παραμένουν στο ντους -και κατά προτίμηση ακόμα λιγότερο- ένοικοι στο Kristianstad της Σουηδίας.
Η δημοτική εταιρεία κατοικιών ABK εξέδωσε οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες για το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ρεύμα και σε αυτές περιλαμβάνεται μικρότερος χρόνος στη ντουζιέρα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον ελάχιστο φόρο 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών
Και πως θα το πετύχουν αυτό; Σύντομα οι περισσότεροι από 9.000 ενοικιαστές θα έχουν «ειδοποίηση» στα ντους στα σπίτια τους. Πρόκειται για μια αδιάβροχη κλεψύδρα, που κρατάει τέσσερα λεπτά.
« Το “ρολόι ντους” αναπτύχθηκε σε σχέση με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, ως επί το πλείστον ως πρόσθετη ώθηση, έτσι ώστε, ως ενοικιαστές, να θυμάστε τη σημασία του ντους για μικρότερο χρονικό διάστημα», λέει ο Jonas Rosenberg, υπεύθυνος επικοινωνίας στην ABK.
Αν όλοι οι ένοικοι κάνουν ντους για ένα λεπτό λιγότερο από ό,τι συνηθίζουν, η εταιρεία θα εξοικονομεί 1,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στη συνολική ετήσια οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 480 διαμερισμάτων.
«Η κλεψύδρα είναι τέσσερα λεπτά και ενημερώνουμε τους ενοίκους ότι καλό θα ήταν να κάνουν ντους σε ακόμη λιγότερο χρόνο, αν μπορούν», λέει ο Jonas Rosenberg.
Γιατί ακριβώς τέσσερα λεπτά;
«Η πρόθεση είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Υπήρχαν μερικές διαφορετικές παραλλαγές σε αυτές τις κλεψύδρες, αλλά αν μπορούμε να το ρυθμίσουμε σε τέσσερα λεπτά, αυτό είναι καλό» απαντάει.
Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των ενοίκων σε αυτό το μέτρο αναφέρει:
«Δεν τα έχουμε διανείμει ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι διαφορετικές. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι καλό, άλλοι πιθανότατα θα σκεφτούν ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε χρήματα σε κάτι άλλο. Γενικά, έχουμε λάβει θετικές αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό μας έργο. Έχουμε μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 24% από το 2007» τονίζει.
«Σίγουρα μπορώ να τα καταφέρω κάτω από τέσσερα λεπτά. Αλλά έχω κοντά μαλλιά και κλείνω το ντους όταν σαπουνίζομαι. Καταλαβαίνω και αυτού που χρειάζονται περισσότερο χρόνο – αν έχετε μακριά μαλλιά και χρησιμοποιείτε και σαμπουάν και conditioner», λέει ο Jonas Rosenberg.
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
- Ο Κωστούλας έχει σηκώσει στο… πόδι τα social media: «Η Ελλάδα αξίζει να πάρει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα»
- Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν δύο νεαροί λόγω της έντονης χιονόπτωσης
- «Εκθεση ιδεών» και κατηγορίες για «διαστρέβλωση» από την Καρυστιανού μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις της για τις αμβλώσεις
- Greece Holds Firm as a Top Mediterranean Travel Choice
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442