Ταγίπ Ερντογάν: H Θράκη θα γίνει παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία αναμένεται να γίνει σύντομα ενεργειακός κόμβος.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Την βούληση του να κάνει την Τουρκία ενεργειακό κόμβο ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η Άγκυρα και η Μόσχα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουν την Τουρκία ενεργειακό κόμβο, ειδικά η Θράκη θα γίνει παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είχαμε σημαντικές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε κάνει τα βήματά μας. Έτσι, η Θράκη θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή για την αύξηση της χωρητικότητας της Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στη Σηλυβρή.
Τι θα κρίνει τις εκλογές στην Τουρκία – Ποιος ο ρόλος των νέων που έφυγαν
«Κάθε επένδυση στον ενεργειακό τομέα έχει βάθος αιώνα»
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση της χώρας από πρωτογενείς πόρους από 71% σε 13% έως το 2053. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κέντρο, όπου θα καθορίζεται η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό», είπε.
Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολινυκό μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια οριοθέτηση και τους πόρους υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν είπε: «Πίσω από τη δυσφορία που προκαλεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη σε κάποιους, κρύβεται το γεγονός ότι κάθε επένδυση στον ενεργειακό τομέα έχει βάθος αιώνα».
Το ρωσικό αέριο καλύπτει σχεδόν τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας. Η χώρα εισάγει επίσης φυσικό αέριο από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών και αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις