Περού: Ο πρόεδρος του Μεξικού καταδικάζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τον καθαιρεθέντα πρόεδρο του Περού Πέδρο Καστίγιο αναγνωρίζει ο πρόεδρος του Μεξικού ως νόμιμο πρόεδρο του Περού, επικρίνοντας έντονα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα αλλά και την πρεσβευτή των ΗΠΑ.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Mexico’s Presidency/via Reuters) επέκρινε έντονα χθες Παρασκευή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Περού για να παταχθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν αμαυρωθεί από αιματηρά επεισόδια.
Κατά της πρεσβευτού των ΗΠΑ
Ο μεξικανός πρόεδρος καταφέρθηκε και εναντίον της πρεσβευτού των ΗΠΑ στη Λίμα, η οποία συναντήθηκε με τη νέα περουβιανή πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.
Δείτε ακόμα – Περού: Καταψηφίστηκε η πρόταση για πρόωρες εκλογές, συνεχίζονται οι ταραχές
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Περού εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων μετά την παύση του τέως προέδρου Πέδρο Καστίγιο και τη σύλληψή του.
Ο κ. Καστίγιο διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος για 18 μήνες από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενόσω θα διενεργείται η έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία», εξαιτίας της προσπάθειάς του να διαλύσει το Κογκρέσο.
Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ (εθνικιστική αριστερά) λέει πως εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς το 2021, τον νόμιμο πρόεδρο του Περού, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εξακολουθεί να πρυτανεύει η αρχή της μη ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων χωρών.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Περού για έναν μήνα επιτρέπει ο στρατός να συμμετέχει σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης, δίνει αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Οι διαδηλωτές την αψηφούν. Ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ περιέγραψε τις εξελίξεις στο κράτος των Ανδεων με την έκφραση «κατάσταση πολιορκίας».
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία, ο λαός δεν πρέπει να καταστέλλεται, οι ελευθερίες πρέπει να είναι εγγυημένες», είπε ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Ακόμη, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επέκρινε τη Λίσα Κένα, την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λίμα, διότι συναντήθηκε με τη νέα πρόεδρο Μπολουάρτε, η οποία ήταν μέχρι την 7η Δεκεμβρίου αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο.
«Δεν σας φαίνεται σαν επίδειξη αλαζονείας;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, έθεσε το ερώτημα αν η Ουάσιγκτον γνωρίζει τι κάνουν οι διπλωμάτες της στο Περού.
«Ετσι γίνονται πάντα τα πράγματα»
«Μπορεί να μην ξέρει ούτε καν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι) Μπλίνκεν, τα πράγματα να τα χειρίζονται στην πρεσβεία», διότι «έτσι γίνονται πάντα τα πράγματα, ειδικά στη Λατινική Αμερική». Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.
Η κυβέρνηση του κ. Λόπες Ομπραδόρ έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις περουβιανές αρχές για το αίτημα που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο να του χορηγηθεί άσυλο στο Μεξικό.
Δημοσκόπηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η μεξικανική εφημερίδα El Financiero υπέδειξε πάντως ότι το 52% των Μεξικανών διαφωνεί με την ιδέα να προσφερθεί άσυλο στον κ. Καστίγιο, ενώ το 37% τάσσεται υπέρ.
Ακόμη, το 51% του δείγματος της έρευνας αυτής έκρινε πως ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν θα έπρεπε να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ το 39% θεωρεί πως έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις