Γεωργαντάς: Έχει προσχεδιαστεί το Food Pass και για τις λαϊκές
«Ανοιχτό παράθυρο» άφησε ο Γιώργος Γεωργαντάς για εφαρμογή του Food Pass και στις λαϊκές αγορές.
Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι το Food Pass είναι σχεδιασμένο να ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Ο υπουργός ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν ταμειακές μηχανές στις λαϊκές τότε το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εκεί, ωστόσο όλα θα διευκρινιστούν στις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών.
«Θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Food pass: Πώς θα λειτουργήσει – Οι δικαιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα
«Τα χρήματα αυτά προέρχονται από υπερφορολόγηση που θα γίνει στα κέρδη των εταιρειών»
Παράλληλα τόνισε ότι οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτρα τροφίμων θα ανέρχονται σε 3, 1 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 8,5 εκατομμύρια πρόσωπα. «Το σημαντικότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά με τα οποία θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά είναι χρήματα που δεν προέρχονται από τη φορολόγηση των απλών πολιτών αλλά από υπερφορολόγηση που θα γίνει στα κέρδη των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο απορροφάται ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα», πρόσθεσε ο υπουργός.
Εξήγησε επίσης ότι για μια τετραμελής οικογένεια, δηλαδή ένα ζευγάρι με με δύο παιδιά που συνήθως ξοδεύει για αγορές τροφίμων 520 ευρώ το μήνα, εκεί θα έρχεται η έκπτωση του 10% που θα καταβάλλεται για ένα εξάμηνο.
Πώς θα λειτουργεί το Food Pass
Μέτρο για την κάλυψη του 10% των αγορών των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο θα αφορά το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το νέο Food Pass θα λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με του Fuel Pass. Με μια ψηφιακή κάρτα στο οποίο θα υπάρχει το ποσό που αναλογεί στον καθένα.
Αν ο πολίτης επιλέξει όμως να μην τα πάρει με ψηφιακή κάρτα αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε θα λαμβάνει το 80% της επιδότησης.
Τα μηνιαία όρια της επιδότησης
Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.
Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις