Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το μέτωπο Μητσοτάκη με ΣΥΡΙΖΑ και «σοσιαλ- Καμμένο» Ανδρουλάκη και το φλερτ Τσίπρα στους συντηρητικούς

Το μέτωπο Μητσοτάκη με ΣΥΡΙΖΑ και «σοσιαλ- Καμμένο» Ανδρουλάκη και το φλερτ Τσίπρα στους συντηρητικούς

Οι πολιτικές προεκτάσεις της σημερινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Τα προεκλογικά αφηγήματα

Η σημερινή και τελευταία μέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό πέραν του «food pass», δηλαδή της κρατικής επιδότησης 10% για τα ψώνια του νοικοκυριού επί της ουσίας δεν είχε κάποια άλλη οικονομική είδηση.

Προεκλογική στρατηγική

Από εκεί και πέρα σε καθαρά πολιτικό επίπεδο υπήρξαν ορισμένες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις πέραν της είδησης ότι το ΚΚΕ «διόρθωσε» την ψήφο του στο επίδομα των 600 ευρώ για τους αστυνομικούς με την αυτοκριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος μίλησε για «αναντίστοιχη ψήφο» και απέσυρε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη του κόμματός του στο μέτρο.

Οι πολιτικές προεκτάσεις της σημερινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό είχαν να κάνουν με τα προεκλογικά αφηγήματα των δύο κομμάτων εξουσίας. Είναι σαφές πλέον το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στους «συντηρητικούς δημοκράτες» και «φιλελεύθερους» ψηφοφόρους αλλά και εξίσου σαφής η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανασυστήσει στις νέες συνθήκες το πάλαι ποτέ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποδίδοντας στο Νίκο Ανδρουλάκη ρόλο «σοσιαλ-Καμμένου».

Ουσιαστικά πρόκειται για κλιμάκωση μιας προεκλογικής στρατηγικής που είχε διαφανεί, το τελευταίο διάστημα με φόντο τις υποκλοπές και την υπόθεση Καϊλή, ότι θα ακολουθήσουν οι δύο μονομάχοι.

Τα πεπραγμένα του 2015

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη γραμμή πως το κριτήριο της ψήφου των πολιτών θα πρέπει να είναι η σύγκριση της δικής του διακυβέρνησης (2019-2023) με την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα (2015-2019) και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έκανε μια όχι και τόσο μικρή αναφορά στα πεπραγμένα του 2015, θυμίζοντας «τα capital controls και τους συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τις τράπεζες και τις κλειστές τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο και τη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στην συνεχιζόμενη κριτική της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική του ευνοεί τους λίγους και πλούσιους και από τη σκοπιά αυτή έκανε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε όπως το «food pass» απευθύνονται στους ευάλωτους αλλά και στη μεσαία τάξη.

Κεντροδεξιά και κοινωνική πολιτική

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει με σκωπτικό ύφος απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση για να αποδομήσει τα πυρά της για νεοφιλελευθερισμό ότι «τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα […] προκαλεί στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως, το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».

Παλινδρομήσεις

Όσο για τις υποκλοπές και την υπόθεση Καϊλή ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα και αφού αναφέρθηκε στη φράση του κ. Ανδρουλάκη ότι θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση τόνισε με νόημα: «Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα. […] Εκτός αν δεν αφορά αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση μόνο εσάς και το ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε μέσα και τον κ. Βαρουφάκη και το Κομμουνιστικό Κόμμα».

«Ασφαλώς κάθε κόμμα μπορεί να χαράζει το δρόμο του. Μπορώ όμως και εγώ και οφείλω να επισημάνω αυτές τις παλινδρομήσεις», πρόσθεσε δε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για παλινδρομήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι ξεκίνησε «με αυτόνομη πορεία, μετά περάσατε στο «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης». Λίγο μετά είπατε όχι Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Και τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας».

Δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς

Είχε προηγηθεί βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα τη ρητορική του και τα ανοίγματά του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που εγκαινίασε στις πρόσφατες περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε για λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης και επιστροφή της κοινωνίας σε συνθήκες μνημονίων, τονίζοντας ότι το χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού της κυβέρνησης είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία.

Ωστόσο, με αφορμή τις υποκλοπές υποστήριξε την άποψη ότι η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν είναι μια κλασική σύγκρουση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά αλλά μια σύγκρουση για την υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φιλελεύθερη δημοκρατία

«Η σύγκρουση μας για τα θέματα της δημοκρατίας και των θεσμών, με τις πρακτικές που ακολούθησε ο  κ. Μητσοτάκης, να ξέρετε δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και για αυτό τον λόγο απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να διευρύνει τους αποδέκτες του αντιπολιτευτικού του μηνύματος πολύ πέραν της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κοινωνική βάση της ΝΔ, στο κομμάτι εκείνο τουλάχιστον που είναι δυσαρεστημένο με τις κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε αυτό το κοινό στους «συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη, με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά την σεβόμαστε».

«Τους λέμε ότι σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Μας ενώνει και μας αξίζει η κοινή επιλογή να υπερασπιστούμε τις Συνταγματικές κατακτήσεις του λαού μας και το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που αποτελεί τη μείζονα κατάκτηση της μεταπολίτευσης» ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική αυτονομία

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του καταλόγισε θράσος να συσχετίσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Πάνο Καμμένο, προσθέτοντας ότι Μητσοτάκης και Καμμένος «είναι παιδιά της ίδιας πολιτικής μήτρας και συνυπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα».

«Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη όσο και αν δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη και στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετεί με ευλάβεια εις βάρος του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αναφέρει: «Θα πρέπει ίσως να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν θα είστε πάντα στη θέση του πρωθυπουργού. Και επειδή είπαμε ότι δεν θα είστε πρωθυπουργός με τη δική μας στήριξη, δε σημαίνει ότι θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας».

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο