Κατάρ: Αποσυναρμολόγησαν ένα ολόκληρο γήπεδο και πάνε να το στήσουν στην Ουρουγουάη
Δείτε το επικό βίντεο
Το παιχνίδι της Βραζιλίας με τη Νότια Κορέα ήταν το τελευταίο του Μουντιάλ 2022 που φιλοξενήθηκε στο «Stadium 974» και… από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε η η αποσυναρμολόγησή του.
Το καινοτόμο γήπεδο που συνίσταται από 974 κοντέινερ πλοίων, εξ ου και η ονομασία του, ως φόρος τιμής στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής, αποτέλεσε μία από τις ατραξιόν του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Μέσι VS Εμπαπέ: Η απόλυτη σύγκριση των σταρ του τελικού
Δείτε την συναρμολόγησή του…
How incredible..
The 974 Stadium in Doha is almost completely dismantled afterhosting the match between Brazil and South Korea on Monday.
Here’s a timelapse of when it was being builtpic.twitter.com/7XLNVuITDk
— Thomas Mlambo (@thomasmlambo) December 9, 2022
Μάλιστα, αυτή ίσως να μην είναι η τελευταία φορά που το αντικρίζουμε στη διοργάνωση.
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκφράσει η Ουρουγουάη, η οποία μαζί με Αργεντινή, Παραγουάη και Χιλή έχει καταθέσει πρόταση συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030, εκεί όπου… θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα, η οποία μαζί με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία έχουν καταθέσει πρόταση για το εν λόγω Μουντιάλ!
Πρόκειται για μια κίνηση που λειτουργεί ως «διαπραγματευτικό όπλο» των Ουρουγουανών, ώστε να κερδίσουν πόντους για την πρόταση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχοντας στην ατζέντα τους το υπερσύγχρονο και πρωτοποριακό «974».
Ένα γήπεδο 974 πολύχρωμων containers που μαγνητίζει τα βλέμματα
Το Stadium 974 αποτελεί το πιο πράσινο στάδιο του κόσμου. Βρισκόταν (μέχρι να αποσυναρμολογηθεί) κοντά στο λιμάνι της Ντόχα και μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 θεατές.
Οι ντόπιοι το αποκαλούσαν στάδιο «Στάδιο Εμπορευματοκιβωτίων» και ο λόγος είναι απλός: αποτελούνταν από 974 παλαιότερα πολύχρωμα εμπορευματοκιβώτια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός Stadium 974. Πολλά από αυτά τα εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά υλικών προς την κατασκευή του γηπέδου.
Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί σε άλλο μέρος, ή και άλλη χώρα, μέρη της χαλύβδινης δομής του μπορούν να ανακυκλωθούν, ενώ ο σχεδιασμός του από το ισπανικό studio Fenwick Iribarren Architects είναι τέτοιος που επιτρέπει τη μείωση της χρήσης νερού κατά 40% έναντι των συμβατικών γηπέδων.
Στόχος των σχεδιαστών ήταν το Ras Abu Aboud να επιτύχει πιστοποίηση πέντε αστέρων στο Global Sustainability Assessment System (GSAS) τόσο για την κατασκευή όσο και για τον σχεδιασμό του.
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas
- Παναμάς: Μετά τις απειλές Τραμπ, ο πρόεδρός του επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας επί της Διώρυγας
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια