Δουδωνής: «Τι ζητούν όσοι μας επικρίνουν; Μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση;»
Ο Παναγιώτης Δουδωνής, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει για την Εύα Καϊλή: «Η άμεση διαγραφή της έδειξε το ήθος της παράταξης»
Ο Παναγιώτης Δουδωνής ανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ –και με το «καλημέρα» βρέθηκε μπροστά στις εξελίξεις που έφερε το Qatargate, η φερόμενη συμμετοχή της Εύας Καϊλή σ’ αυτό και την αυξημένη πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου, που ταυτίζει την «πράσινη» τακτική με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κ. Καϊλή δεν υπηρετούσε εδώ και καιρό τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στο «in», τονίζοντας πως η πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος ήταν η μόνη εκτός κυβέρνησης «που υπηρέτησε την αντισυνταγματική γραμμή της ΝΔ» στο ζήτημα των υποκλοπών –δεν διεγράφη νωρίτερα, εξηγεί, για να μην θεωρηθεί «απόπειρα παρέμβασης» στο έργο της PEGA, καθώς η Καϊλή είχε τον ρόλο της εισηγήτριας για την ευρωομάδα της.
Ασκώντας κριτική τόσο προς την πλευρά της ΝΔ όσο και προς αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δουδωνής σχολιάζει πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζουν σαν δίδυμα αδέρφια. «Τι ζητούν ακριβώς όσοι μας επικρίνουν; Επιθυμούν μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση;», αναφέρει όταν η κουβέντα φτάνει στις γαλάζιες επικρίσεις για «κλείσιμο του ματιού» του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς παραμένουμε σταθεροί στον προγραμματικό μας λόγο και στην αυτοδύναμη στρατηγική μας. Δε θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, αυτή είναι η πάγια στάση μας», επισημαίνει. «Οι επικεφαλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για μια μίζερη και εθνικά επιζήμια πολιτική τους επιβίωση, εμείς αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο».
Το σκάνδαλο του Κατάρ έχει στο επίκεντρό του την φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή. Πόσο επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα αυτή η σύνδεση;
Το σκάνδαλο του παράνομου lobbying για το Κατάρ είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα που πλήττει συνολικά το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών και ευνοεί τα άκρα, που απαξιώνουν την πολιτική και πιστεύουν στη συλλογική ευθύνη, η οποία είναι μια έκφραση εκφασισμού της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, η κ. Καϊλή δεν υπηρετούσε εδώ και καιρό τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμείς προχωρήσαμε στην άμεση διαγραφή της με την ανακοίνωση της διεξαγόμενης σε βάρος της έρευνας από τις βελγικές αρχές. Η άμεση, εντός δευτερολέπτων διαγραφή της δε συνιστά νομική κρίση αλλά πολιτική πράξη που δείχνει το ήθος της παράταξης. Το ήθος αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες.
Αν η Εύα Καϊλή ήταν «Δούρειος Ιππος» της ΝΔ, γιατί δεν είχε διαγραφεί νωρίτερα;
Η κ. Καϊλή λειτουργούσε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας στο κρίσιμο για τους θεσμούς, το Σύνταγμα και τη δημοκρατία θέμα των παρακολουθήσεων. Ήταν η μόνη εκτός κυβέρνησης (για την ακρίβεια εκτός ενός μέρους της κυβέρνησης, αφού τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη κρύβονται όταν έρχεται η συζήτηση στο θέμα) που υπηρέτησε την αντισυνταγματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια συνεννόηση ήδη από τον Ιούλιο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και την επικεφαλής της ευρωομάδας μας όπου ετέθησαν τα ζητήματα της δυσκολίας διαγραφής μιας Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της ιδιότητάς της ως εισηγήτριας (Shadow rapporteur) της επιτροπής PEGA για τις παράνομες παρακολουθήσεις, γεγονός που θα εμφάνιζε τη διαγραφή της ως απόπειρα παρέμβασης στο έργο της επιτροπής. Έτσι, πάντα σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκρίθηκε η λύση της μη συμπερίληψής της στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων ευρωεκλογών, λύση που αντανακλούσε την απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την πρόσδεσή της στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας.
Βλέπουμε πως η κυβέρνηση σας χρεώνει «ταύτιση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των υποκλοπών και στο Qatargate. Πιστεύετε ότι αυτή η τακτική απειλεί την δική σας διείσδυση στο κεντρώο ακροατήριο;
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάψει να προσεγγίζει τα θέματα μικροκομματικά και υπό τον τρόμο της απώλειας της ανέλεγκτης και άρα ανεξέλεγκτης εξουσίας της. Σε αυτό εξάλλου ταυτίζεται απόλυτα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν αρχίσει να μοιάζουν σαν δίδυμα αδέλφια. Η κυβέρνηση της ΝΔ διασύρει τη χώρα διεθνώς στα θεσμικά θέματα και χτίζει ένα προφίλ ανελεύθερου νεοφιλελευθερισμού που έχει ενοχλήσει ακόμα και συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων είναι πια μόνη πανευρωπαϊκά, μετά και την καθαίρεση από την Αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου της μοναδικής της συμμάχου, της κ. Καϊλή.
Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου δεν ετεροπροσδιορίζει τη στάση του, γιατί είναι μια στάση αυστηρά αξιακή, μια στάση πολιτικού ήθους. Οι Έλληνες κεντρώοι πολίτες απεχθάνονται κάθε μορφή φίλαυτης, ανεξέλεγκτης εξουσίας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα θεσμών και δημοκρατίας. Έτσι η στάση μας στα θέματα αυτά τους έχει φέρει πολύ πιο κοντά μας.
Η ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες μπαίνει πια ευθέως στην δημόσια συζήτηση. Τι σημαίνει «προοδευτική κυβέρνηση, με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση»; Είναι αυτό ένα κλείσιμο του ματιού για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εδώ, κ. Λιαλιούτη, στην αντίδραση απέναντι στη στρατηγική μας, έχουμε άλλη μια έκφανση του παραλογισμού στον οποίο έχει περιέλθει ο δημόσιος διάλογος και από τον οποίο εμείς συνιστούμε την εξαίρεση και τη λύση. Τι ζητούν ακριβώς όσοι μας επικρίνουν; Επιθυμούν μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση; Επιθυμούν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά από καταβολής κόσμου, να μάχεται όχι για να καταστεί η κυβέρνηση αντιπολίτευση αλλά αντιθέτως να αγωνίζεται για τη διατήρηση της κυβέρνησης στην εξουσία; Εμείς παραμένουμε σταθεροί στον προγραμματικό μας λόγο και στην αυτοδύναμη στρατηγική μας. Δε θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, αυτή είναι η πάγια στάση μας.
Για την οποία συνεργασία μετά τις εκλογές, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Μπορούμε να θεωρήσουμε ως μία εξ αυτών ακόμα και το πρόσωπο του πρωθυπουργού;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απευθύνεται στους πολίτες και πριν και μετά τις εκλογές με το πρόγραμμά του, το οποίο παρουσίασαν στην Κεντρική Επιτροπή μας την περασμένη Κυριακή δυο σπουδαίοι άνθρωποι, ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο κ. Ηλίας Κικίλιας. Οι προτεραιότητες του προγράμματός μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενέργεια, οι θεσμοί συνιστούν και τις θέσεις και προτάσεις μας στις οποίες θα μείνουμε αμετακίνητοι. Απέναντι σε μια τέτοια στάση αρχών τι βλέπουμε από τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα; Τον μεν πρώτο να ταυτίζει τη σταθερότητα με τον εαυτό του και την αστάθεια με την απώλεια της παντοδυναμίας του και τον κ. Τσίπρα, πρώην συνεταίρο του κ. Καμμένου, να πολεμά τον ίδιο του τον εκλογικό νόμο καταδικάζοντας μια «κυβέρνηση των ηττημένων» για να περισώσει τον εαυτό του και τον συμπαίκτη του σε αυτό το ράλι διολίσθησης των θεσμών, τον κ. Μητσοτάκη. Όπως καταλαβαίνετε, οι επικεφαλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για μια μίζερη και εθνικά επιζήμια πολιτική τους επιβίωση, εμείς αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.
- Αυστραλία: Κύμα καύσωνα σαρώνει το νοτιοανατολικό τμήμα της – Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στη Βικτώρια
- Λας Βέγκας: Από μετατραυματικό στρες έπασχε ο στρατιωτικός που «αυτοκτόνησε» έξω από ξενοδοχείο του Τραμπ
- Κατεχόμενα: Ανησυχία από την είσοδο τούρκου εκτελεστή με σκοπό τη δολοφονία ιδιοκτήτη τράπεζας
- ΗΠΑ: Οργισμένος ο Τραμπ για τη σημαία που «θα κυματίζει μεσίστια» κατά την ορκωμοσία του
- Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε γκρεμό 150 μέτρων και σε ποτάμι
- Γάζα: «Ατεκμηρίωτες» οι αιτιάσεις του Ισραήλ για την επέμβαση στο νοσοκομείο Αντουάν, λέει ο ΟΗΕ