«Γεια σε όλους, εδώ Ντόναλντ Τραμπ.  Ελπίζω ο αγαπημένος σας πρόεδρος όλων των εποχών, καλύτερος από τον Λίνκολν, καλύτερος από τον Ουάσιγκτον. Έχω μια σημαντική ανακοίνωση να κάνω»…

Το τελευταίο βίντεο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο κυκλοφόρησε ακριβώς ένα μήνα μετά την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα το 2024, ήταν κατά πολλούς ακόμη μια απόδειξη ότι η προεκλογική καμπάνια του δείχνει να έχει βαλτώσει.

Η νέα ανακοίνωση, που άφησε άφωνους πολλούς, δεν ήταν παρά η διάθεση μιας σειράς κιτς NFTs με τη μορφή του Τραμπ σε διάφορες εκδοχές -από υπερήρωας, έως σερίφης ή αστροναύτης.

Πολλοί αντιμετώπισαν την κίνηση με χλεύη, πολλώ μάλλον εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ ξεπούλησε μέσα σε μόλις ένα 12ωρο την «πραμάτεια» του: 44.000 «υπέροχες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τη ζωή και την καριέρα μου», όπως είπε.

Διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου collecttrumpcards.com, κόστισαν 99 δολάρια η καθεμία, συμμετέχοντας αυτόματα σε κλήρωση για «φοβερά δώρα», που κυμαίνονται από δείπνο με τον Τραμπ, έως ένα παιχνίδι γκολφ ή μια βιντεοκλήση μαζί του.

Οι… γαλαντόμοι που θα αγόραζαν 45 NFTs είχαν «εγγυημένο εισιτήριο σε εορταστικό γκαλά» με τον πρώην πρόεδρο στη νότια Φλόριντα, με «τα έξοδα ταξιδιού να βαρύνουν αποκλειστικά όσους παρευρεθούν».

Με αυτά και με άλλα, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας-πρώην πρόεδρος συγκέντρωσε 4,4 εκατομμύρια δολάρια, με δικαίωμα ποσοστού 10% επί του ποσού «σε κάθε δευτερογενή πώληση μιας ψηφιακής κάρτας Τραμπ». Την επομένη κιόλας, η τιμή τους είχε φτάσει τα 240 δολάρια εκάστη.

Στον ιστότοπο των τραμπικών NFTs δεν γίνεται πάντως καμία αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του. Για την ακρίβεια, στην ενότητα FAQ διευκρινίζεται ότι η πώλησή τους «δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική εκστρατεία».

Επιστροφή χρημάτων δεν προβλέπεται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για εξόφθαλμη «κοροϊδία» και «απάτη»…

Ύποπτα τεχνάσματα…

Τα πνευματικά δικαιώματα, αναφέρεται στον ιστότοπο, ανήκουν στην εταιρεία NFT INT LLC, που «δεν ανήκει, διαχειρίζεται ή ελέγχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Οργανισμό Τραμπ, την CIC Digital LLC ή οποιονδήποτε από τους αντίστοιχους εντολείς ή τις θυγατρικές τους».

Χρησιμοποιεί, διευκρινίζεται, το όνομα και την εικόνα του Τραμπ «με άδεια χρήσης επί πληρωμή από την CIC Digital LLC, η οποία άδεια μπορεί να τερματιστεί ή να ανακληθεί σύμφωνα με τους όρους της».

Το Twitter κατακλύστηκε με αναρτήσεις και αμερικανικά ΜΜΕ με έρευνες για τις χαμηλής ποιότητας και κακής επεξεργασίας φωτογραφίες.

Όπως διαπιστώθηκε, έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από το Διαδίκτυο, από ιστοσελίδες με στοκ φωτογραφιών και εταιρείες ενδυμάτων, μέχρι και τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Παραμένει άγνωστο εάν αυτό έγινε με την άδειά τους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα, εάν εξετάσει κανείς τις εταιρείες που αναφέρονται στον ιστότοπο των τραμπικών NFTs.

Η διεύθυνση επικοινωνίας με την NFT INT LLC, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα, παραπέμπει σε μικρό χώρο καταστημάτων στη Γιούτα. Στην πραγματικότητα, παραπέμπει σε γραμματοκιβώτιο σε ένα κατάστημα της UPS.

Από έρευνα του βραβευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Κουρτ Άιχενβαλντ προκύπτει ότι η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη 480 μίλια μακριά, στο Ουαϊόμινγκ, σε διεύθυνση που -όπως αναφέρει- «συνδέεται με μερικές από τις πιο άθλιες οντότητες που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων διεθνών εγκληματιών».

Η NFT International στήθηκε από την Wyoming Corporate Services: μια εταιρεία που καταχωρεί εταιρείες-βιτρίνα, λέει ότι ενεργεί νόμιμα, αλλά δεν έχει ιδέα ποιος διευθύνει τις νομικές οντότητες που καταχωρεί.

Πηγή: collecttrumpcards.com

…  «σκοτεινές» μεθοδεύσεις;

Ακόμη πιο «σκοτεινή» είναι η CIC Digital LLC, που παραχωρεί την άδεια για τη χρήση του ονόματος και της εικόνας του Τραμπ για τα NFTs.

Πρόκειται για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ιδρύθηκε πριν από εννέα μήνες και είναι εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουερ: πολιτεία που επί της ουσίας προσφέρει πλήρη ανωνυμία σε επιχειρηματικές οντότητες.

O δημοσιογράφος των New York Times, Κεν Μπένσινγκερ, τη συνδέει με τη CIC Ventures, με ταχυδρομική διεύθυνση τη Διεθνή Λέσχη Γκολφ Τραμπ στο δυτικό Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα.

Σε σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter μάλιστα αναφέρει ότι ιδρυτές της είναι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Νικ Λούνα και ο σημερινός δικηγόρος του πρώην προέδρου, Τζον Μάριον.

«Ελάχιστα είναι γνωστά για τη CIC», προσθέτει, «όμως με λίγη έρευνα προκύπτει ότι ένας φάκελος, που κατασχέθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο [το θέρετρο του Τραμπ στη Φόριντα] από το FBI τον Αύγουστο έφερε την ένδειξη «Serio Contract» και περιείχε σύμβαση με την CIC Ventures και την Gold Ventures, σύμφωνα με έγγραφο ομοσπονδιακού δικαστηρίου».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν οι εικασίες για πιθανό «ξέπλυμα χρήματος».

Στον δημοφιλή λογαριασμό του στο TikTok, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μακγουότερ -που έχει μετατραπεί σε διαδικτυακό ακτιβιστή κατά της παραπληροφόρησης και της παραβατικής συμπεριφοράς- υπογράμμισε με νόημα το «αυστηρό όριο 100 ψηφιακών καρτών Τραμπ ανά αγοραστή/νοικοκυριό» που αναφέρεται στο collecttrumpcards.com.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, παρατηρεί, ότι το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορούσε να δώσει κανείς για την αγορά των τραμπικών NFTs ήταν 9.900 δολάρια: λίγο κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων που επιβάλλει η αμερικανική νομοθεσία για την αναφορά των τραπεζικών συναλλαγών…

Δημοσκοπική πτώση

Ανεξαρτήτως του κατά πόσο όλη αυτή η διαδικασία είναι νομότυπη ή όχι, φαίνεται να έχει εξοργίσει ακόμη και εξτρεμιστές υποστηρικτές του Τραμπ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα πάω φυλακή για έναν πωλητή NFT», έγραψε χαρακτηριστικά στον (άρτι ανακτηθέντα, ελέω Έλον Μασκ) λογαριασμό του στο Twitter ο Άνθιμ Τζόζεφ Τζιονετ: ένας ακροδεξιός προπαγανδιστής, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Baked Alaska, ο οποίος συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, συνελήφθη, παραδέχθηκε την ενοχή του και αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του τον Ιανουάριο (το πολύ έξι μήνες φυλακή).

Πολλοί θεωρούν ότι ο Τραμπ «αρμέγει» τους υποστηρικτές του, χρησιμοποιώντας τους πρακτικά ως συγχρηματοδότες στην κάλυψη των αυξημένων νομικών εξόδων του για μια σειρά δικαστικών υποθέσεων και εν αναμονή της πιθανής ποινικής παραπομπής του στο πλαίσιο των ερευνών της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Όμως τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την εκλογική βάση του να «φυλλορροεί», μετά και το εκλογικό στραπάτσο των Ρεπουμπλικανών και κυρίως του τραμπικού «στρατοπέδου» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του MAGA (Make America Great Again, όπως είναι το σύνθημα του Τραμπ) δείχνουν να γοητεύονται τώρα από έναν εξίσου σκληροπυρηνικο, αλλά περιγραφόμενο ως «πιο έξυπνο» πολιτικό: τον άρτι επανεκλεγέντα Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Δημοσκόπηση της USA Today και του Πανεπιστημίου του Σάφολκ σε ψηφοφόρους του κόμματος κατέδειξε ότι ο ΝτεΣάντις προηγείται με 23 μονάδες (56%-33%) του Τραμπ σε δημοφιλία. Λένε ότι προτιμούν να είναι αυτός ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024.

Έτερη δημοσκόπηση της Wall Street Journal έδειξε και πάλι τον ΝτεΣάντις μπροστά, αλλά με μικρότερη διαφορά, στις 14 μονάδες (52%-38%).

Τα «ορφανά» του MAGA

Αν και ο κυβερνήτης της Φλόριντα κρατά ακόμη κλειστά τα «χαρτιά» του, ήδη κλείνει το «μάτι» στους υποστηρικτές του MAGA, που θεωρούνται «κλειδί» για την επικράτησή του, σε περίπτωση που αποφασίσει να μπει τελικά στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Αυτός θεωρείται εξάλλου ότι είναι και ο λόγος που απέφυγε να επικρίνει την πρόσφατα ακραία συμπεριφορά του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου δείπνου του με τον αντισημίτη ράπερ Ye (έτσι ονομάζεται πλέον ο Κάνιε Γουέστ) και τον ακροδεξιό Νικ Φουέντες.

Συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά τους διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην και επίδοξος νέος πρόεδρος θα αρχίσει με το νέο έτος την προεκλογική εκστρατεία του, που δείχνει να ξεφουσκώνει πριν καν αρχίσει.

Μέλος του επιτελείου του ανέφερε στο ιστότοπο The Daily Beast ότι το ενδιαφέρον προσώρας επικεντρώνεται στη συγκρότηση της προεκλογικής ομάδας.