Χ. Καρώνης (Viva) – Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Οι «πρωταγωνιστές» του deal της χρονιάς
O ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Viva, Χάρης Καρώνης και ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης Τζέιμι Ντάιμον πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη συμφωνία
Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που… κρίθηκαν στην παράταση, επισημοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην JPMorgan και την Viva Wallet. Ο αμερικάνικος κολοσσός εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ταχέως αναπτυσσόμενης ελληνικής εταιρείας και μαζί ξεκινούν μια καινούρια πορεία.
«Πρωταγωνιστές» στο mega deal της χρονιάς, όπως κάποιοι εύστοχα χαρακτήρισαν ήταν ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Viva, Χάρης Καρώνης και ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης Τζέιμι Ντάιμον. Δυο πρόσωπα με ισχυρές προσωπικότητες και διακριτή στάση απέναντι στο επιχειρείν. Ποια είναι ωστόσο η πορεία τους; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που τους χαρακτηρίζουν και πως «γαλουχήθηκαν» στον κόσμο των επιχειρήσεων;
Τζέιμι Ντάιμον – O «Έλληνας» που έσωσε την Wall Street
O Τζέιμι Ντάιμον θεωρείται ένας από τους επιδραστικούς τραπεζίτες του κόσμου. Διαχειρίζεται άλλωστε έναν πραγματικό κολοσσό των επενδύσεων, με συνολικά κεφάλαια άνω των 3,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!
Πρόσφατα τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση της γαλλικής δημοκρατίας: το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το παράσημο απένειμε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε για να μετατραπεί το Παρίσι σε ευρωπαϊκό οικονομικό κόμβο μετά το Brexit.
Οι ελληνικές ρίζες
Ο Τζέιμι Ντάιμον είναι τραπεζίτης τρίτης γενιάς και εγγονός ενός σμυρνιού τραπεζίτη που μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι γνωστός και ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Γουόλ Στριτ όταν οι τράπεζες κατέρρεαν. Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ντίμον πιστεύοντας ότι «ακούγεται γαλλικό».
Τελικά έγινε χρηματιστής και μετέδωσε το μικρόβιο στον γιο και στον εγγονό του. Ο παππούς και ο πατέρας του δούλευαν μαζί 19 χρόνια, ενώ ο ίδιος βοηθούσε τα καλοκαίρια στο γραφείο τους στη Νέα Υόρκη.
Το παρατσούκλι του στη Γουόλ Στριτ (Wall Street) είναι Mr Teflon και όχι τυχαία. Ο Ντάιμον κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από το τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και να βγει ενισχυμένος από την κρίση. Σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ήταν φαβορί για τη θέση του Τίμοθι Γκάιτνερ το 2008.
Ο ίδιος, πάντως, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «σχεδόν Δημοκρατικό», παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα κάνει δημόσιες αναφορές στον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε τη φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ ως επικεφαλής της JP Morgan. Τον έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε».
Οι σπουδές
Σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και στη συνέχεια φοίτησε στο Harvard Business School. Τότε άρχισε να δουλεύει στην Goldman Sachs και στη συνέχεια στην American Express. Αργότερα ίδρυσε τη Citigroup, από την οποία αποχώρησε το 1997.
Το 2000 έγινε διευθύνων σύμβουλος της έκτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Bank One. Όταν η JP Morgan Chase αγόρασε την τράπεζα, έγινε πρόεδρος της νέας εταιρείας και λίγο αργότερα, το 2006, διευθύνων σύμβουλος.
Θεωρείται ένας από τους 20 ισχυρότερους αποφοίτους του Χάρβαρντ στον κόσμο, ενώ το 2006 και το 2009 ήταν στη λίστα με τους δέκα ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα πριν από περίπου ένα χρόνο δήλωσε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
Χάρης Καρώνης – Δημιούργησε τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο»
Ο Χάρης Καρώνης δημιούργησε τον πρώτο «μονόκερο» στην ελληνική αγορά. Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν όταν λέμε μονόκερο εννοούμε μια νεοφυής επιχείρηση (start up) που φθάνει να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. δολάρια!
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 16 χρόνια με την ίδρυση της Viva. Η οποία πλέον ξεχωρίζει στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του fintech, η άλλιώς της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Ο δρόμος βέβαια δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Τουναντίον, τα εμπόδια ήταν αρκετά και πολύπλοκα ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις, αφού όπως κάθε start up έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά που δραστηριοποιούνταν.
Ενδεικτική ήταν η θύελλα που ξεσήκωσε η απόφασή του να ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2018, ότι προσφέρει μηδενική χρέωση στην εκκαθάριση συναλλαγών και αποδοχής πληρωμών σε όλους τους εμπόρους, αρκεί με τα χρήματα που ο έμπορος συγκεντρώνει να κάνει και τις δαπάνες του, δηλαδή τις πληρωμές του.
Μέχρι τότε οι έμποροι δέχονταν πληρωμές με κάρτες, αλλά δεν είχαν συνηθίσει να ξοδεύουν τις εισπράξεις τους με την κάρτα τους. Παίρνουν τις εισπράξεις τους σε άλλο λογαριασμό και τις ξοδεύουν.
Ωστόσο, χάρη στην ικανότητα του να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στη συγκυρία πέτυχε να πατήσει… κορυφή και να αναγκάζει μέχρι και την JPMorgan να «υποκλίνεται» στην καινοτομία που ανέπτυξε η εταιρεία του.
Το ξεκίνημα
Πως έφθασε όμως μέχρι τη δημιουργία της Viva;
Η πρώτη επαγγελματική του προσπάθεια ήταν μια εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων. Ήταν η εποχή που ο ίδιος είχε κολλήσει με τη δημοφιλή animated σειρά «Beavis & Butt-Head» του MTV. Το εγχείρημα όμως κράτησε μόλις έξι μήνες. Προσελήφθη ως τεχνικός στον τότε δημοφιλή στη νεολαία ραδιοφωνικό σταθμό Jeronymo Groovy.
Ο ερχομός του Ίντερνετ ωστόσο αποτέλεσε το έναυσμα για να ανοίξει τα φτερά του. Το 1997 ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη παρόχων Διαδικτύου, συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τη δημιουργία και καταγραφή του πλαισίου λειτουργίας του Internet στην Ελλάδα.
Έπειτα από αρκετές αναζητήσεις αλλά και τη θητεία του στο στράτευμα, το 2000 γεννήθηκε η Realize, εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, του λογισμικού και των ιστοσελίδων.
Ήταν η εποχή των dot.com, την οποία ήθελε να γευτεί. Η Viva (Realize) αρχικά δημιουργούσε συστήματα για τράπεζες, ως ένα software house για πιστωτικά ιδρύματα, και σύντομα επεκτάθηκε σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως ταξιδιωτικές πληρωμές, πληρωμές για θεάματα. Κάποια συμβόλαια με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα τότε αποδείχθηκαν σημαντικά για την ανάπτυξη της εταιρείας.
Με τον μετασχηματισμό της σε Α.Ε. το 2005 στην εταιρεία μπήκε και ο μέχρι σήμερα βασικός της μέτοχος Μάκης Αντύπας. Την περίοδο εκείνη η εταιρεία στράφηκε στον χώρο των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στις τηλεπικοινωνίες, και ειδικότερα στην αγορά των γραμμών ατελούς χρέωσης, τα γνωστά «0800», που τότε εμφανίζονταν στην αγορά.
Το επόμενο στοίχημα
Το επόμενο στοίχημα ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε όταν το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να δίνει άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Mε τις ηλεκτρονικές πληρωμές να έχουν μόλις απελευθερωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην Eλλάδα να είναι μάλλον άγνωστος τόπος, η Viva βρήκε χώρο να μεγαλουργήσει.
Για την πορεία τόσο του ίδιου όσο και της Viva κομβικής σημασίας χρονιά ήταν το 2014. Τότε ο κ. Καρώνης ψάχνοντας κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του, που ήταν να γίνει η Viva παγκόσμιος παίκτης στο e-payment, έβρισκε παντού κλειστές πόρτες. Κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το όνειρό του. Τι ήθελε να κάνει.
Αντιθέτως με τους τραπεζίτες, οι πρώτοι Έλληνες επενδυτές που πίστεψαν στο επιχειρηματικό του όραμα ήταν η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση. Η διοικητική ομάδα του Latsco Family Office πίστεψε στο επιχειρηματικό σχέδιο του κ. Καρώνη και του έδωσαν τη δυνατότητα να επιταχύνει την αναπτυξιακή της πορεία και να κάνει το άλμα της προς την Ευρώπη.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Πηγή: ot.gr
- LIVE: Βερόνα – Μίλαν
- Πως να γίνεις εξυπνότερος για 24 ώρες… λαχανιάζοντας
- Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για τη δίκη της ΜΚΟ Open Arms
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Λειψία
- Μάικλ Μόσλεϊ: Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC – Απεφάνθη ο ιατροδικαστής