Ελλάδα – Τουρκία: Ο διάλογος μπορεί να περιμένει…
Νέες πρωτοβουλίες και ρόλο μεσολαβητή ετοιμάζεται να αναλάβει το Βερολίνο για να ανοίξουν οι δίαυλοι Αθήνας - Αγκυρας, αλλά ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές εκατέρωθεν του Αιγαίου
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Στόχο τον διάλογο δηλώνει ότι έχει η Αθήνα, που επιμένει ότι όταν τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν αυξάνεται ο κίνδυνος για δυσάρεστες καταστάσεις. Ο διάλογος ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η ελληνική πλευρά αρκετές φορές, πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι υπό το καθεστώς απειλών.
Το αν η συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννας-Μαρίας Μπούρα, με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, στις Βρυξέλλες, υπό το βλέμμα του γερμανού διπλωμάτη και συμβούλου του Ολαφ Σολτς, Γιενς Πλέτνερ, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο διερευνητικών, να αναζωογονήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή να δώσει νέα ώθηση στον διάλογο για τη θετική ατζέντα είναι δύσκολο να απαντηθεί στις παρούσες συνθήκες. Μία συνάντηση η οποία έγινε για να «σπάσει ο πάγος», όμως όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, το «τανγκό θέλει δύο».
Ερντογάν: Μπούμερανγκ του γυρίζει η καταδίκη Ιμάμογλου
Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη «λύπη» τους για τις απειλές Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτές αυξάνουν μόνο την ένταση και δεν βοηθούν κανέναν.
«Θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές» υποσχέθηκε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφερόμενος στη συνάντηση των Βρυξελλών. Με τη Γερμανία να δείχνει πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης. Πέραν της επιβεβαίωσης της συνάντησης ο Χέμπεστραϊτ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενό της, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των όσων ειπώθηκαν. Δήλωσε μόνο ότι τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν «είχαν εκφραστεί θετικά στο ερώτημα εάν θα βοηθούσε μία μεσολάβηση της Γερμανίας».
Δεν υπάρχει σχεδιασμός
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ του διαλόγου είναι πάγια, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τα υφιστάμενα τραπέζια συνομιλιών. Αναφέρονταν μάλιστα στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν το Σάββατο που έδειξαν ότι από την πλευρά του τούρκου προέδρου δεν υπάρχει πρόθεση υποχώρησης τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής. Υπέρ του διαλόγου δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που χαρακτήρισε λογικό και επιβεβλημένο το να ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι Ακάρ και Παναγιωτόπουλος τα είχαν πει στο περιθώριο της υπουργικής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.
Οι εκλογές
Ο παράγοντας «εκλογές» είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ιδιαίτερα σημαντικός για την εξέλιξη των πραγμάτων, που συνεχίζουν να βλέπουν στη ρητορική Ερντογάν μία προσπάθεια άσκησης πίεσης και προς τις ΗΠΑ μέσω Αθήνας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διπλωματικού παζαριού που παίζει η Τουρκία με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η τουρκική «Σαμπάχ» είδε πίσω από τη διπλωματική κινητοποίηση της Γερμανίας «αμερικανικό δάκτυλο», αφού σύμφωνα με την εφημερίδα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει σε Βερολίνο και Παρίσι «τον ρόλο του καλού μπάτσου – κακού μπάτσου για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο». Και αν η Γαλλία «είναι κοντά στην Ελλάδα, η Γερμανία φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα»» τονίζει η εφημερίδα.
Και ενώ όλοι εκφράζουν την ελπίδα για διάλογο, η Τουρκία επιμένει και στην πολιτική των παραβιάσεων. Χθες 31 τουρκικά μαχητικά F-16 και ένα μη επανδρωμένο προχώρησαν σε συνολικά 102 παραβιάσεις σε Βορειανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα 20 από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και 20 εμπλοκές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις