Η δημοσκόπηση της MRB για την Κρήτη («ΚΡΗΤΗ TV») ανέδειξε για μια ακόμα φορά την σημασία που έχει το νησί όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για την αντιπολίτευση. Γνωστή ως το «γαλατικό χωριό» που άντεξε την επέλαση της ΝΔ το 2019 και δεν βάφτηκε γαλάζιο στις περιφερειακές εκλογές, η Κρήτη λόγω και της «πράσινης» παράδοσης θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια της δημοκρατικής παράταξης.

Μετά την τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 2009, στην Κρήτη κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως στις ερχόμενες εκλογές η Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστεί να δει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να αυξάνονται και λόγω εντοπιότητας –η καταγωγή του Νίκου Ανδρουλάκη μετέτρεψε την Κρήτη σε παράγοντα που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα υπέρ του και στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από έναν χρόνο.

Στην δημοσκόπηση της MRB αυτή η κυριαρχία της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται. Παρότι η ΝΔ έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα ποσοστά της Κρήτης, με τις επισκέψεις και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευελπιστώντας να βγει πρώτη σε τουλάχιστον δύο νομούς, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι η προσπάθεια δεν έχει ευδοκιμήσει.

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαύρος περιγράφοντας την έρευνα, στην Κρήτη το 38,9% δήλωσε πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που το πανελλαδικό του ποσοστό είναι 23,1%. Το ποσοστό της ΝΔ στην Κρήτη είναι ελαφρώς πεσμένο από το πανελλαδικό της (26% από 28,5% στην Επικράτεια), ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μεγαλύτερο (14,9% από 11,3% στην Επικράτεια).

Από μόνα τους, αυτά τα νούμερα είναι αιτία πανηγυρισμού για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μιλάει ανοιχτά και μέσω του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι ωστόσο αυτή η δημοσκόπηση δείχνει μια τάση που υπάρχει στην περιοχή, για έμπειρα κομματικά στελέχη που διαβάζουν χρόνια δημοσκοπήσεις οι αναλύσεις που βασίζονται σ’ αυτά τα ευρήματα πρέπει να έρχονται με αυτοσυγκράτηση –κι αυτό γιατί οι περιφερειακές έρευνες είναι συνήθως «σπασμένες» πανελλαδικές, που σημαίνει ότι το τοπικό δείγμα είναι αρκετά μικρό.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Κρήτη δεν «δείξει» την τάση σ’ αυτές τις εκλογές, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την άτυπη μάχη που διεξάγεται στον προοδευτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δύο διεκδικούν να θεωρούνται ο πυρήνας του αντίπαλου πόλου στη ΝΔ –καθώς η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τα σενάρια που την θέλουν «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ποσοστό του κόμματος στην περιοχή, δεν αποκλείεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιλέξει το Ηράκλειο ως μια από τις εκλογικές περιφέρειες στην οποίες αναμένεται να είναι υποψήφιος. Η μια από τις τρεις περιφέρειες και του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένο πως θα βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ δεν αποκλείεται και ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε προτιμήσει το Ηράκλειο το 2019, διαλέξει εκ νέου να έχει παρουσία στην Κρήτη.