Οι πιο creepy χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής
Από νεκρά πουλιά μέχρι βατράχια δολοφόνους, αυτές είναι οι πιο creepy χριστουγεννιάτικες κάρτες.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η Βικτωριανή εποχή θεωρείται συχνά ως η εποχή των ψηλών γιακάδων, των κορσέδων και των μη χαμογελαστών φωτογραφιών. Οι άνθρωποι τότε είχαν μια ειρωνική αίσθηση του χιούμορ που αποτυπώνεται έξοχα στις χριστουγεννιάτικες κάρτες της εποχής.
Θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει ότι ήταν περισσότερο ενοχλητικές παρά χαρούμενες ώστε να ταιριάζουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Το πιο καταστροφικό πειραματικό όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με αυτές που γνωρίζουμε να κυκλοφορούν σήμερα. Στη θέση των αγγέλων, του Άγιου Βασίλη, των χιονάνθρωπων και των οικογενειακών πορτρέτων, οι χριστουγεννιάτικες κάρτες τότε ήταν με νεκρά πουλιά και τρομακτικά τέρατα.
Η εξήγηση πίσω από τις ασυνήθιστες και ανατριχιαστικές κάρτες είναι το γεγονός πως ήταν η αρχή. Ήταν μια τάση που εμφανίστηκε στη Βικτωριανή εποχή και χρειάστηκε χρόνος για να αναπτυχθεί και να φτάσουμε στις χριστουγεννιάτικες κάρτες που γνωρίζουμε όλοι.
Οι ιστορικοί ψάχνουν ακόμα περισσότερο για να ανακαλύψουν τον λόγο που έστελναν τόσο παράξενες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Ορισμένες από τις εικόνες ενδέχεται να αντλήθηκαν από τη βρετανική λαογραφία.
«Οι Βικτωριανοί είχαν μια διαφορετική ιδέα για το τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα. Όχι ιδιαίτερα χριστιανική. Θεωρούσαν την περίοδο ως εποχή για καλό χιούμορ» αναφέρει στο BBC η Stephanie Boydell, επιμελήτρια ειδικών συλλογών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
«Εσείς μπορεί να βρίσκετε παράξενο ένα ποντίκι που ιππεύει έναν αστακό. Προσωπικά το βρίσκω αστείο».
Ενώ οι Βικτωριανοί έστελναν πράγματι πολλές παράξενες χριστουγεννιάτικες κάρτες, έστελναν και πιο τυπικές, όπως εξηγεί, με μοτίβο τα τυλιγμένα δώρα και τον Άγιο Βασίλη.
Όσο για τις πιο ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες κάρτες, επισημαίνει ότι είναι ακριβώς τα ασυνήθιστα που ξεχωρίζουν.
Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες κάρτες
Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα, σύμφωνα με το HISTORY, στάλθηκε μετά την έναρξη της Βικτωριανής εποχής. Ήταν ο Sir Henry Cole που παρήγγειλε 1.000 χριστουγεννιάτικες κάρτες το 1843.
Ο Henry Cole παρήγγειλε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες για να απαντά εύκολα στα δεκάδες μηνύματα που του έστελναν.
Έστειλε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες, που είναι ζωγραφισμένες στο χέρι, και πούλησε τις άλλες με το ψευδώνυμο Felix Summerly, σύμφωνα με το Postal Museum.
Τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το HISTORY, έκανε την αποστολή αλληλογραφίας απείρως πιο προσιτή το 1870. Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να στέλνουν κάρτες ο ένας στον άλλο.
Η αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών, σύμφωνα με το BBC, ήταν μόνο μία από τις παραδόσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής εποχής. Ο γάμος της βασίλισσας Βικτώριας με τον γερμανικής καταγωγής πρίγκιπα Αλβέρτο εγκαινίασε και άλλες παραδόσεις. Ανάμεσά τους το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με κεριά, γλυκά, φρούτα και δώρα.
Και μπορεί στο πέρασμα των χρόνων να ανέπτυξαν και άλλες εορταστικές παραδόσεις, οι βικτωριανές ευχετήριες κάρτες όμως ξεχωρίζουν για τα creepy μοτίβα τους και καταφέρνουν με τον πιο παράδοξο τρόπο να κερδίζουν και σήμερα την προσοχή μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις