Βρετανία: Μέχρι και ο… Αϊ Βασίλης απεργεί
Τα συνδικάτα, οι κλιμακούμενες απεργίες εν μέσω φτωχοποίησης και το «στοίχημα» της αδιάλλακτης κυβέρνησης των Συντηρητικών
Χιλιάδες μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στο διαλυμένο σύστημα υγείας της Βρετανίας κατεβαίνουν σήμερα και πάλι σε απεργία σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Ακολουθούν περίπου 10.000 μέλη του προσωπικού ασθενοφόρων σε Αγγλία και Ουαλία την Τετάρτη. Την Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Από την Παρασκευή και για τέσσερις ημέρες παίρνουν «σκυτάλη» περισσότεροι από 1.000 ελεγκτές ταξιδιωτικών εγγράφων σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ απεργούν εκ νέου και οι υπάλληλοι στα ταχυδρομεία.
Το Σαββατοκύριακο τραβούν ξανά «χειρόφρενο» εργαζόμενοι σε τρένα και λεωφορεία. Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει νέος γύρος…
Με τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων να έχουν καταρρεύσει, οι κάτοικοι στη Βρετανία ετοιμάζονται για ακόμη πιο «μαύρα» Χριστούγεννα εν μέσω ενεργειακής φτώχειας, πληθωρισμού και δραματικής συρρίκνωσης του βιοτικού τους επιπέδου.
Στυλώνοντας τα πόδια, η κυβέρνηση τραβά το «χαρτί» της επίταξης για 1.000 δημόσιους υπαλλήλους και ρίχνει στη «μάχη» περίπου 1.200 στρατιώτες για να «μπαλώσει» τα κενά. Κίνηση, που προκάλεσε μέχρι και τη… διακριτική ενόχληση του αρχηγού των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τόνι Ράντακιν.
Τα στρατεύματα, ανέφερε στην Daily Telegraph, «δεν είναι εφεδρική ισχύς για απεργίες»…
Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, καθώς δείχνει να «ποντάρει» κυνικά στο ότι θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν πρώτα τα συνδικάτα.
Σκληρό μπρα ντε φερ
Προσώρας, οι απεργοί κάθε άλλο παρά δείχνουν τέτοιες διαθέσεις.
Τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν δώσει διορία μέχρι την Παρασκευή στην κυβέρνηση Σούνακ για να εισακουστούν τα αιτήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις μετά την Πρωτοχρονιά, με τα νοσοκομεία ήδη σε οριακό σημείο.
Τα πληρώματα ασθενοφόρων έχουν προγραμματίσει νέα απεργία στις 28 Δεκεμβρίου και προειδοποιούν ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν είναι «επαρκώς εκπαιδευμένο» για να αναλάβει τον δικό τους ρόλο.
Οι υπάλληλοι της Συνοριακής Δύναμης ετοιμάζουν και αυτοί νέα κινητοποίηση στις 28-31 του μήνα, παράλληλα με τους χειριστές αποσκευών στα αεροδρόμια, όπου αναμένεται να επικρατήσει χάος εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
Στους σιδηροδρόμους η απεργία συνεχίζεται έως τις 29 του μήνα και υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Η αναστάτωση είναι πλέον «αναπόφευκτη» και για αυτό φταίει η κυβέρνηση των Συντηρητικών, καταγγέλλουν οι επικεφαλής των συνδικάτων, κατηγορώντας την για πλήρη αδιαλλαξία, «κώφωση» στα αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθούς και «εθελοτυφλία» στη συντελούμενη κοινωνική καταστροφή.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει κοντά στο 11%, η Ντάουνινγκ Στριτ προτάσσει τη λιτότητα και επιμένει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών.
Στο αίτημα για παράδειγμα των απεργών νοσηλευτών και οδηγών ασθενοφόρων για αυξήσεις 19% -σε αναπλήρωση και των απωλειών εισοδήματος προηγούμενων ετών- η κυβέρνηση Σούνακ αντιπροτείνει ένα στεγνό 4,75%.
Τα συνδικάτα το απορρίπτουν. Σε πραγματικούς όρους, τονίζουν, πρόκειται ουσιαστικά για περικοπή μισθών.
Άκρατος θατσερισμός
«Ο Ρίσι Σούνακ βλέπει τον εαυτό του ως “κληρονόμο” της Μάργκαρετ Θάτσερ», έγραφε τις προάλλες στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.
Η πρώην πρωθυπουργός, υπενθύμιζε, «ήταν μια ιδεολόγος που ισχυρίστηκε ότι η αντίδραση απέναντι στον “χειμώνα της δυσαρέσκειας” το 1978-79 αντιπροσώπευε μια “ριζική αλλαγή” στην κοινή γνώμη και εντολή να “κόψει τα φτερά” των συνδικάτων».
«Ήταν όμως επίσης μια ρεαλίστρια, που το 1979 έδωσε στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αύξηση μισθών 25% -σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό πληθωρισμού και περισσότερο από το 19% που έλαβαν στον ιδιωτικό τομέα- για να αποτρέψει έναν δεύτερο “χειμώνα δυσαρέσκειας”», που θα διέλυε το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες…
Πρόδηλα ο δισεκατομμυριούχος πρώην επενδυτής, νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας επιλέγει στην παρούσα φάση την πρώτη εκδοχή, την ώρα που -όπως γράφει ο Μάρτιν Γουλφ στους Financial Times– «o κοινωνικός ιστός της χώρας ξεφτίζει».
«Η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι ούτε τα συνδικάτα, ούτε τα μέλη τους θα αντέξουν οικονομικά για να συνεχίσουν την απεργία πολύ πέρα από τα Χριστούγεννα», γράφουν με τους Times.
Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ένα νέο «Πλαίσιο Ανθεκτικότητας», με στόχο τη βελτίωση της προετοιμασίας και απόκρισης του Ηνωμένου Βασίλειου σε κρίσιμα ζητήματα. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι απεργίες.
Με το νέο έτος, δε, αναμένεται να προωθήσει ένα νέο πακέτο αντι-απεργιακών μέτρων, αυξάνοντας το όριο για κήρυξη απεργίας από το 40% στο 50% όλων των επιλέξιμων μελών, σε όλα τα σωματεία, αλλά και διπλασιάζοντας τον ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης (σήμερα 14 ημέρες).
Προς το παρόν, επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης αναμένουν δραματική πτώση του τζίρου κατά την εορταστική περίοδο, την πρώτη ουσιαστικά χωρίς μέτρα για την COVID-19. Ελλείψει συμφωνίας για τον τερματισμό των απεργιών, υπολογίζουν ότι οι απώλειές τους θα αγγίζουν συνολικά τα 1,5 δισεκατομμύρια λίρες, την ώρα που οι λογαριασμοί ενέργειας και η ακρίβεια ήδη τις «γονατίζουν».
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα