Βρετανία: Νέα απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Βρετανία.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
- SciArt: Πώς η ρομποτική τέχνη μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο πιο παραγωγικούς
- Καθηλώθηκαν δεκάδες πτήσεις της British Airways - Τι συνέβη
Το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στη Βρετανία πραγματοποιεί σήμερα τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες απεργία του σε εθνικό επίπεδο ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, ενώ η στάση της κυβέρνησης παραμένει άκαμπτη, παρά τις κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους.
Μετά την απεργία της προηγούμενης Πέμπτης, την πρώτη που έχει προκηρύξει το συνδικάτο των νοσηλευτών, το Royal College of Nursing (RCN), από την ίδρυσή του, πριν 106 χρόνια, το νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Οι κινητοποιήσεις αφορούν τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αίτημά τους είναι οι μισθολογικές αυξήσεις, έπειτα από χρόνια περικοπών στο χρόνια υποχρηματοδοτούμενο NHS.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να φτωχοποιηθούν στη Βρετανία
Στη Βρετανία, όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αναχθεί σε σύμβολο ενός πληθυσμού που υποφέρει από την κρίση του κόστους ζωής και εκτιμά ότι δεν στηρίζεται επαρκώς από την κυβέρνηση.
Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με απεργιακό κύμα αυτό τον χειμώνα, με τις κινητοποιήσεις να παραλύουν τους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, ενώ και τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για προβλήματα στη λειτουργία τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Απεργίες έχουν προκηρύξει και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, αλλά και οι συνοριοφύλακες.
Αν και οι Βρετανοί επικρίνουν κάποιες από αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκαλούν προβλήματα και συχνά ανατρέπουν τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες χαίρουν ευρείας στήριξης μεταξύ των πολιτών. Αυτό εξηγείται επειδή βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της covid-19 και επειδή υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης που πλήττει εδώ και χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους Sunday Times, σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών στηρίζουν τους νοσηλευτές και οι μισοί υπερασπίζονται την απεργία των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, ενώ μόλις το 37% τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
«Κανένας για να μιλήσουμε»
Η δημοφιλία του απεργιακού κινήματος του νοσηλευτικού προσωπικού ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται αδιάλλακτη, αρνούμενη να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη του 4% που πρότεινε για φέτος ο οργανισμός ανεξάρτητων ειδικών, αρμόδιος να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα θέματα αυτά.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, από τη Λετονία που βρισκόταν χθες Δευτέρα, υπερασπίστηκε την «υπεύθυνη και δίκαιη» προσέγγιση της κυβέρνησής του. «Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό, επειδή το θέμα είναι δύσκολο διαθέτουμε μια ανεξάρτητη διαδικασία», πρόσθεσε.
Η βρετανική οικονομία δεν θα άντεχε μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς του νοσηλευτικού προσωπικού, έχει επαναλάβει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, τον οποίο κατηγορεί το συνδικάτο ότι συμπεριφέρεται με «μάτσο» τρόπο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Δεν έχουμε κανένα να μιλήσουμε»
«Δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: το μισθολογικό», δήλωσε χθες Δευτέρα στο BBC η Κριστίνα ΜακΑνέα, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unison.
«Ο μόνος λόγος που συνεχίζουμε (τις απεργίες) είναι ότι δεν έχουμε κανέναν να μιλήσουμε και αυτό είναι πραγματικά το πρόβλημα», υπογράμμισε στο Times Radio η Πατρίσια Μαρκίς διευθύντρια για την Αγγλία του RCN.
«Δυστυχώς, αν δεν υπάρξει καμία πρόοδος, τα μέλη μας έχουν ψηφίσει για απεργία και αυτή η εντολή έχει ισχύ για έξι μήνες», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα του νοσηλευτικού προσωπικού να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν χρειαστεί.
Όμως μπροστά στον κίνδυνο να συνεχιστεί η ομηρεία των ασθενών και στη δημοφιλία του απεργιακού κινήματος, η ενότητα των Συντηρητικών έχει διαρραγεί τις τελευταίες ημέρες.
Κάποιοι βουλευτές της κυβέρνησης την καλούν να φανεί πιο διαλλακτική και σε κάθε περίπτωση να κάνει πιο εποικοδομητικό διάλογο με τους νοσηλευτές, προτάσσοντας διάφορες ιδέες, όπως να ζητηθεί νέα σύσταση από την ομάδα των ειδικών.
Η κυβέρνηση του Σούνακ προς το παρόν δεν φαίνεται έτοιμη να αλλάξει στάση και προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων χρησιμοποιώντας 750 στρατιωτικούς για να αντικαταστήσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων που απεργούν αύριο. Επίσης 625 στρατιωτικοί θα αναλάβουν τα καθήκοντα των συνοριοφυλάκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις