Ξεσκεπάστηκε ο συκοφάντης Πάνος Καμμένος για τις αθλιότητες κατά Μπακογιάννη – Τι σηματοδοτεί η απόφαση σταθμός του ΕΔΔΑ
Με μία απόφαση - σταθμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) , «ξετρύπωσε» στην πραγματικότητα τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε κρυφτεί το 2018, στηριζόμενος στην βουλευτική ασυλία
Ο πρώην υπουργός Άμυνας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος συνήθιζε να προχωρά σε αθλιότητες εναντίον πολιτικών αντιπάλων του όσο βρισκόταν επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ξεσκεπάστηκε μετά από τέσσερα χρόνια καθυστέρησης, για την επίθεση που είχε εξαπολύσει στην βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Με μία απόφαση – σταθμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) , «ξετρύπωσε» στην πραγματικότητα τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε κρυφτεί το 2018, στηριζόμενος στην βουλευτική ασυλία που του είχαν παράσχει οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι η άρνηση άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού Άμυνας είχε εμποδίσει την Ντόρα Μπακογιάννη να οδηγήσει στα δικαστήρια τον Πάνο Καμμένο για τις άθλιες προσβολές που διατύπωσε τον Ιούλιο του 2018 κατά της ίδιας αλλά και της μνήμης του Παύλου Μπακογιάννη.
Φιλοσοβιετικά μηνύματα από Καμμένο για την ειρήνη στην Ουκρανία
Ως εκ τούτου, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), δημιουργείται νομολογιακό προηγούμενο σε ό,τι αφορά τα όρια επίκλησης της βουλευτικής ασυλίας όταν επίμαχες δραστηριότητες δεν εντάσσονται στο στενό πλαίσιο του βουλευτικού ή υπουργικού ρόλου.
Η απόφαση αποτελεί καταπέλτη για τον συκοφάντη Καμμένο και αποτελεί δικαίωση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση γυρνά πίσω στο 2018, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη για συκοφαντικό, υβριστικό σε προσωπικό επίπεδο, τιτίβισμα του Καμμένου, ο οποίος σε επιθετικούς τόνους επέκρινε την αποδοχή πρόσκλησης από την πρώην υπουργό Εξωτερικών να παραστεί στην ορκωμοσία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη τότε προς τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έπαιζε κρυφτούλι με την βουλευτική ασυλία, είχε ξεμπροστιάσει τον τότε υπουργό Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ανάρτησή της στο Twitter.
«Προς κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη: Η μήνυση για την συκοφαντική δυσφήμιση επανακατίθεται. Τώρα δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Το ΕΔΔΑ, που εξέτασε την προσφυγή της πρώην υπουργού (από το 2019), έκρινε ομόφωνα χθες ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα πρόσβασης της Μπακογιάννη σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ακριβώς επειδή το ελληνικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει – τότε – την ασυλία του Καμμένου, εις βάρος του οποίου υπήρχε η μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο κ. Καμμένος, όπως συνήθιζε σε αντίστοιχες περιπτώσεις κρύφτηκε πίσω από την βουλευτική ασυλία φοβούμενος να έρθει αντιμέτωπος με τις δικαστικές Αρχές.
Η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, σχολίασε σκωπτικά ότι «το να καταδικάσει κανείς τον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο».
Οπως σημειώνει η ίδια, «η επιτυχία της συγκεκριμένης απόφασης συνίσταται στο ότι κανείς υπουργός εφεξής δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπουργική ασυλία για αδικήματα που είναι άσχετα με την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων». Το ζήτημα αυτό, όπως προσθέτει η Μπακογιάννη, που «απασχολεί επί χρόνια την πολιτική μας ζωή, λύθηκε με αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι απέναντι στον νόμο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, είτε είναι υπουργοί είτε απλοί πολίτες». Κατά την ίδια, «καταδικάστηκε περίτρανα η απόφαση της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει ασυλία στον κ. Καμμένο για να αποφύγει την προσφυγή του στον φυσικό δικαστή».
Το πρωί της Τετάρτης, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε εκ νέου στην υπόθεση με τις αθλιότητες Καμμένου, κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική απόφαση από το ΕΔΔΑ.
«Αυτή η απόφαση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί όπως ξέρετε επί πάρα πολλά χρόνια μάχομαι για το θέμα της ασυλίας. Γιατί η εικόνα του πολιτικού συστήματος ημών των πολιτικών να κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία μας για οποιαδήποτε αδικήματα, είτε είσαι βουλευτής είστε υπουργός, που δεν έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων σου, αλλά την χρησιμοποιείς για να μην καταλήξεις στη δικαιοσύνη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» τόνισε για να προσθέσει.
«Και ουσιαστικά μειώνει εμάς. Γιατί ο κόσμος κάθεται και σου λέει, αν με βρίσει ένας υπουργός δεν μπορώ να του κάνω τίποτα, ενώ αν τον βρίσω εγώ θα με πάει στη δικαιοσύνη».
Τόνισε ακόμη πως ο Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του και δεν προσήλθε στη μήνυση που του έκανε. «Σε αυτό βασίστηκε η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, στο ότι κακώς η Ελλάδα δεν ήρε την ασυλία του κ. Καμμένου» είπε και συμπλήρωσε.
«Δεν δικαιώθηκε ποτέ ο κ. Καμμένος, εγώ έχω δικαίωμα να ξαναπάω στη δικαιοσύνη, το οποίο θα το σκεφτώ γιατί δεν έχω σκοπό να προχωρήσω σε βεντέτα μαζί του» κατέληξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αποζημίωση
Όπως έγινε γνωστό, σε διάστημα το πολύ τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης μπορεί να ζητηθεί παραπομπή της υπόθεσης στο τμήμα μείζονος σύνθεσης του Δικαστηρίου για οριστική απόφαση – μάλιστα, εφόσον τα αίτημα απορριφθεί, η απόφαση του τμήματος καθίσταται οριστική την ίδια ημέρα.
Οπως αποφάσισε το Δικαστήριο στο Στρασβούργο, η άρνηση άρσης της ασυλίας του τότε υπουργού ήταν αυτή που εμπόδισε αυτόματα την πρόσβαση της Ντόρας Μπακογιάννη σε δικαστήριο και δεν της επέτρεψε ουσιαστικά να προστατεύσει την αξιοπρέπεια και την υπόληψή της, κινώντας την ποινική διαδικασία.
Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, σύμφωνα με την απόφαση, «το εναγόμενο κράτος πρέπει να καταβάλει στον αιτούντα, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση καθίσταται τελεσίδικη, τα ακόλουθα ποσά: 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη, 1.240 ευρώ για έξοδα».
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ασκήσει και αγωγή κατά του Καμμένου για τις δυσφημιστικές αναρτήσεις στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter και τον Αύγουστο του 2019 την είχε δικαιώσει το Πρωτοδικείο Αθηνών (αριθ. απόφαση 9529/2019), διατάσσοντας καταβολή αποζημίωσης 5.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί αστική έφεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις