Χωρίς πατρίδα τα παιδιά των γκέι ζευγαριών στη Βρετανία – Η περίπτωση μιας ελληνίδας μητέρας
Τα γκέι ζευγάρια λένε ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα όπου γεννήθηκε το παιδί τους επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο ή άλλα έγγραφα ταυτότητας για αυτά.
Παιδιά που γεννήθηκαν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από Βρετανούς γονείς σε ομόφυλη σχέση, θα παραμείνουν ανιθαγενή έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Guardian.
Βρετανοί υπήκοοι και οι σύζυγοί τους στην ΕΕ λένε ότι τους έγινε γνωστό από το υπουργείο ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Βρετανό γονέα που γεννήθηκε επίσης εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δικαιούνται βρετανική υπηκοότητα.
Εάν το ΗΒ δεν είναι διατεθειμένο να εκδώσει έγγραφα, αυτό έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα να αφήνει ορισμένα παιδιά ανιθαγενή σε περιπτώσεις χωρών της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν δύο μητέρες.
Τα γκέι ζευγάρια λένε ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα όπου γεννήθηκε το παιδί τους επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο ή άλλα έγγραφα ταυτότητας για αυτά.
«Αν και οι νόμοι περί ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κάνουν ρητά διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων, είναι η εφαρμογή στην πράξη και η έλλειψη ρύθμισης για τα παιδιά που μπορεί να είναι ανιθαγενή που δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η Patricia Cabral, συντονίστρια νομικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανιθαγένεια.
Μια υπόθεση ορόσημο που επί του παρόντος αναμένει απόφαση από τα βουλγαρικά δικαστήρια εκδικάζει ένα τρίχρονο κοριτσάκι, που γεννήθηκε στην Ισπανία από Βρετανίδα και Βουλγάρα μητέρα, έχει μείνει ανιθαγενής από τότε που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια.
Οι προκλήσεις
Η Τζέιν, η Βρετανίδα μητέρα του παιδιού, γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ και μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν δύο εβδομάδων. Καθώς απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα από την καταγωγή της, δεν μπόρεσε να μεταβιβάσει την υπηκοότητα στην κόρη της. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επανειλημμένα αρνηθεί να εκδώσει διαβατήριο στο παιδί.
«Ήμασταν σοκαρισμένοι που αρνήθηκαν στην κόρη μας βρετανικό διαβατήριο», είπε η Τζέιν. «Ξέραμε ότι θα είχαμε προκλήσεις να πάρουμε τη βουλγαρική της υπηκοότητα, αλλά δεν το περιμέναμε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι το παιδί μας θα κατέληγε χωρίς έγγραφα, ανιθαγενής».
Μετά την απόρριψη της υπόθεσής τους στα βουλγαρικά δικαστήρια, με τις αρχές εκεί να λένε ότι δεν αναγνωρίζουν τις μη συμβατικές οικογένειες, οι μητέρες άσκησαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου αποφασίστηκε ότι ήταν προς το συμφέρον της Σάρα να εκδοθεί Βουλγαρικό διαβατήριο.
Στις 22 Νοεμβρίου, η οικογένεια είχε μια τελική ακρόαση και περιμένει την απόφαση των βουλγαρικών δικαστηρίων για το εάν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ.
«Είναι δύσκολο να βλέπουμε τους φίλους μας με μικρά παιδιά να ταξιδεύουν και να επισκέπτονται την οικογένεια και τους φίλους σε άλλες χώρες όταν ξέρουμε ότι δεν μπορούμε», είπε η Τζέιν. «Έχουμε συγγενείς που είναι ηλικιωμένοι που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τη Σάρα – και φοβόμαστε ότι, αν δεν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μαζί της σύντομα, δεν θα το κάνουν ποτέ. Η σκέψη αυτή είναι τόσο αποκαρδιωτική».
Η υπόθεση μιας ελληνίδας μητέρας
Η Ελληνίδα Ελένη Μαραβέλια και η Βρετανίδα σύζυγός της, Κέιτ ΜακΆρντλ, ζουν στην Ισπανία από το 2005. Όταν γεννήθηκε η κόρη τους το 2013, δεν ήταν ακόμη παντρεμένοι ή σε συμβίωση. Το ισπανικό πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο περιελάμβανε τα ονόματα και των δύο μητέρων, δεν αναγνωρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας το παιδί τους χωρίς παρτίδα για ένα χρόνο. Η γέννηση της κόρης τους καταγράφηκε αργότερα στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.
«Μέχρι σήμερα και παρόλο που παντρευτήκαμε, η γυναίκα μου δεν θεωρείται μητέρα της κόρης μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Μαραβέλια. «Τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα, το παιδί μας έχει μόνο έναν αναγνωρισμένο γονέα. Ένας δικηγόρος μας είπε ότι η μόνη λύση θα ήταν η γυναίκα μου να κάνει αίτηση για υιοθεσία, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μόνο εάν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια χώρα τόσο προηγμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ και στα δικαιώματα των παιδιών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει αυτόματα μια οικογένεια από το εξωτερικό και, το πιο σημαντικό, το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει τους γονείς του», είπε η Μαραβέλια. «Ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες εκτός ΕΕ να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν παιδιά που χάνουν τους γονείς τους κάθε φορά που η οικογένειά τους περνάει τα σύνορα – είναι απαράδεκτο. Αυτό δεν είναι θέμα για τα ΛΟΑΤΚΙ+, είναι θέμα παιδιών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις