Τι συζήτησε ο Δένδιας με την αλβανίδα ομόλογό του – «Η λύση για τις θαλάσσιες ζώνες θα βρεθεί στη Χάγη»
Η Αλβανίδα υπουργός αναφέρθηκε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, στο θέμα της οριοθέτησης των συνόρων και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να βρουν λύση στο Διεθνές Δικαστήριο.
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Σε κοινή διάσκεψη με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα τόνισε ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αλβανίδα υπουργός αναφέρθηκε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, στο θέμα της οριοθέτησης των συνόρων και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να βρουν λύση στο Διεθνές Δικαστήριο.
Αλβανική ανάλυση: «Μοιραίο λάθος» η κοινή προσφυγή Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη
«Θεωρούμε την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο και αξιόπιστο εταίρο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχουμε ένα μυαλό ότι οι αλβανοελληνικές σχέσεις πρέπει να αναπτυχθούν με γνώμονα τις αρχές της καλής γειτονίας. Χαίρομαι που έχουμε την κατανόηση για να χειριστούμε ζητήματα όσο δύσκολα κι αν είναι. Ένα από τα ζητήματα που εξετάστηκαν ήταν η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να βρουν λύση στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε.
Το θέμα των συντάξεων
Η Τζάσκα είπε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα των συντάξεων.
«Και οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση για συνεργασία σε άλλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς, που αποτελούν γέφυρες για εμβάθυνση της συνεργασίας. Ένα ζήτημα είναι επίσης η υπογραφή των συντάξεων, που θα ωφελήσουν τους Αλβανούς που εργάζονται και ζουν στην Αλβανία», είπε η Xhaçka.
Επίσης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είχαν μια γόνιμη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και όχι μόνο.
«Με τον κ. Δένδιας μιλήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή και την Ευρώπη, ενώ καταδικάζουμε από κοινού την επίθεση στην Ουκρανία. Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων έχει επίσης προτεραιότητα και περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο. Η Ελλάδα είναι ένα στήριγμα για την ενσωμάτωσή μας και επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για αυτή τη ζωτικής σημασίας διαδικασία» ανέφερε η αλβανίδα υπουργός.
Δένδιας: Θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο
«Να βρεθεί η λύση και ειδική συμφωνία από την αποστολή στο δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων και το θέμα της υφαλοκρηπίδας» είπε ο Δένδιας σε δήλωση στους δημοσιογράφους δίπλα στην αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών.
Τα Τίρανα εξέφρασαν τη βούληση να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και να « επιδιώξουν έναν συμβιβασμό » που θα επέτρεπε την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
Από πλευράς του επίσης ο Δένδιας εξέφρασε ετοιμότητα για την άρση του «εμπόλεμου».
«Η επίλυση αυτού του θέματος και η επίλυση του »εμπόλεμου» και οι άλλες δύο συμφωνίες, η μία για την αποφυγή επεισοδίων στα σύνορα και τη διατήρηση των συνοριακών γραμμών, είναι αυτά που θα στείλουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη βάση για τη διευθέτηση όλων των διακρατικών διαφορών. Με μια γενική προσέγγιση, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις αμοιβαίες μας σχέσεις», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Αυτό το μήνυμα είναι πολύ επίκαιρο γιατί, δυστυχώς, έχουν εμφανιστεί αρκετές παραλείψεις σχετικά με το διεθνές δίκαιο σε διάφορα μέρη του πλανήτη, παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Αυτό που είναι πιο ορατό είναι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», ανέφερε επίσης.
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα θεωρούνται ως δύο γέφυρες μεταξύ των δύο λαών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δένδιας μίλησε και για κοινό έργο στο πλαίσιο της προστασίας του ποταμού Αώου (Vjosa), λεπτομέρειες του οποίου θα μάθουν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτές οι γέφυρες αποτελούν έναν πολύ πολύτιμο σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις επενδύσεις στο εμπόριο, την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον ποταμό Αώο (Vjosa)».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις