Τα συστατικά του αργεντίνικου θριάμβου
Ασάδο, ο αρχηγός που βρήκε τη φωνή του, ένας έξυπνος προπονητής, τραγούδι γεμάτο συναίσθημα και χιλιάδες φίλαθλοι στο πλευρό τους. Τα συστατικά της επιτυχίας της Εθνικής Αργεντινής που την έστειλαν στον ποδοσφαιρικό παράδεισο
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Η πρώτη είδηση που βγήκε από το αρχηγείο της Αλμπισελέστε όταν προσγειώθηκε η αποστολή στην Ντόχα τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ ήταν η απόφασή της να μείνει στο κάμπους του πανεπιστημίου της πόλης και όχι στο πεντάστερο ξενοδοχείο που είχε επιλέξει πριν από μήνες. Το κάμπους δεν ήταν σπαρτιάτικο αλλά θεωρήθηκε άτυπο μέρος για να εγκατασταθεί μία ομάδα που ήθελε να διεκδικήσει τον τίτλο.
Η επιλογή του έγινε γιατί υπήρχε ο χώρος για να στηθούν οι ψησταριές για το ασάδο, το παραδοσιακό μπάρμπεκιου των Αργεντινών και των περισσότερων Λατινοαμερικανών. Μαζί τους είχαν φέρει και 2.600 κιλά από το καλύτερο μοσχαρίσιο κρέας για το οποίο φημίζεται η χώρα τους.
Η ιδέα του προπονητή Λιονέλ Σκαλόνι ήταν οι παίκτες να μαζεύονται γύρω από τις ψησταριές και να λένε τα αστεία τους, να συζητάνε και να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ενότητας. Επίσης ο Σκαλόνι, σε αντίθεση με τους περισσότερους προπονητές επέτρεπε στους παίκτες του την επικοινωνία με τις οικογένειές τους. Μετά το παιχνίδι με την Αυστραλία τους έδωσε δύο ημέρες ρεπό και επέτρεψε στους συγγενείς τους να τους επισκεφτούν στο κάμπους. Μετά τον ημιτελικό με την Κροατία ο Σκαλόνι τους πρόσφερε περισσότερη ελευθερία. Ο στόχος είχε επιτευχθεί.
Στις προηγούμενες διοργανώσεις ο Μέσι περιτριγυριζόταν μόνο από τους έμπιστους του. Τον Μαστσεράνο, τον Ντι Μαρία, τον Ιγκουαϊν, τον Αγουέρο. Τώρα όλη η ομάδα είναι σύμμαχός του. Εγινε κολλητός με τον Ντε Πολ, τον αποκαλούμενο και «σωματοφύλακα του», τον Οταμέντι, τον Πάπα Γκόμες, τον Παρέδες και φυσικά τον Εμιλιάνο Μαρτίνες. Δεν απέκλεισε όμως και τους νεότερους πολλοί εκ των οποίων είχαν αυτόγραφα και φωτογραφίες μαζί του όταν ήταν ακόμα παιδιά, όπως ο Χουλιάν Αλβάρες και ο Εντσο Φερνάντες που του είχε γράψει γράμμα.
Ο Σκαλόνι τοποθετούσε ένα ένα τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση, αθόρυβα και μεθοδικά. Η άνοδος του στην πολυθρόνα του εκλέκτορα οφείλεται κυρίως στην οικονομική δυσπραγία της ομοσπονδίας. Ηταν το δεξί χέρι του Χόρχε Σαμπάολι αρχικά στη Σεβίλλη και στη συνέχεια στην εθνική ομάδα. Μετά το ναυάγιο στο Μουντιάλ της Ρωσίας τοποθετήθηκε ως προσωρινός ομοσπονδιακός προπονητής. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Η AFA δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα συμβόλαια των Σιμεόνε και Ποτσετίνο και κράτησε τον Σκαλόνι μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Ακόμα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα του ασκούσε κριτική. Πρωταρχικός στόχος του Σκαλόνι ήταν να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Μέσι. Εφερε στην ομάδα ως βοηθό του έναν άσο που είχε ίνδαλμα ο Pulga, τον Πάμπλο Αϊμάρ. Πρόσθεσε και τον Βάλτερ Σάμουελ για να του μαζέψει την άμυνα ενώ τοποθέτησε τον Ρομπέρτο Αγιαλα στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Τα γρανάζια ήταν στη θέση τους.
Το motto του είναι «οι ομάδες πρέπει να είναι έξυπνες». «Το Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζεται από έξυπνες και προσεκτικές ομάδες που ξέρουν πότε να επιτεθούν και πότε να αμυνθούν. Είναι σπάνιο για μία ομάδα να κερδίζει με συντριπτική διαφορά. Η ευφυΐα είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να μάθουμε ποια εργαλεία θα λειτουργήσουν για εμάς», έλεγε.
Μετά τον ημιτελικό με την Κροατία ο Μέσι είπε επί λέξει: «Η Αργεντινή είναι έξυπνη ομάδα». Η ταύτιση ήταν πια απόλυτη.
Ο Σκαλόνι ήταν ο πρώτος προπονητής που βρήκε την ιδανική θέση του Μέσι στην εθνική ομάδα. Ταυτόχρονα τον βοήθησε να αποκτήσει φωνή στα αποδυτήρια. Η συγκλονιστική ομιλία του στους παίκτες πριν τον περυσινό τελικό με τη Βραζιλία στο Κόπα Αμέρικα έκανε και τους τοίχους να ανατριχιάσουν.
Μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία ο Μέσι εμφανίστηκε λακωνικός στις δηλώσεις του. Ο Σκαλόνι του ζήτησε να μιλήσει στου συμπαίκτες του. Αυτός τους διαβεβαίωσε πως ήταν μία άτυχη στιγμή που δεν εκτροχιάζει το στόχο της ομάδας. Ο λιγομίλητος αστέρας του ποδοσφαίρου είχε γίνει πια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης.
Διόρθωσε την εικόνα του στην Αργεντινή μέσω της γλώσσας.
Μιλούσε πιο κατανοητά στους συμπατριώτες του και απέφευγε τους ιδιωματισμούς και την αργκό που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί.
Η φήμη που τον ακολουθούσε πως εξαφανίζεται μετά από αποτυχίες έγινε καπνός.
Στην Ντόχα είχαν ταξιδέψει χιλιάδες Αργεντίνοι που ήθελαν να συντροφεύσουν τον Μέσι στην τελευταία του παράσταση σε Μουντιάλ. Υπήρξαν παιχνίδια που η Αλμπισελέστε είχε στο πλευρό της 50.000 φιλάθλους, Στον τελικό το 90% του γηπέδου ήταν Αργεντίνοι που τραγουδούσαν «Muchachos» . Το τραγούδι που γιορτάζει την αθλητική κουλτούρα και την ιστορία της Αργεντινής και λάτρεψε ο Λιονέλ Μέσι.
Οι καλύτερες συνταγές γίνονται με συστατικά που έχουμε όλοι γύρω μας αλλά τα υποτιμάμε, κάτι που δεν έκανε ο Σκαλόνι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις