Οδός Λέκκα
Μπορεί το «λίφτινγκ» να σβήνει τις χαρακτηριστικές ρυτίδες έκφρασης από την όψη της Λέκκα, αλλά οι κτιριακές ανακαινίσεις επηρεάζουν τις αντικειμενικές αξίες και τα ενοίκια ανυψώνονται
Η οδός Λέκκα στο Σύνταγμα για πολλές δεκαετίες υπήρξε ο δρόμος όπου ήταν μαζεμένα τα εργαστήρια των χρυσοχόων. Στους κάθετους μικρούς δρόμους, άλλα κτίρια με διαμερίσματα και μικρής έκτασης μαγαζιά ή και μέσα στις στοές στέγαζαν αργυροτεχνίτες, όπως και άλλους επιχειρηματίες του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας. Ενα μελίσσι δηλαδή δημιουργικότητας, οικονομικής δραστηριότητας, συντελεστής παραγωγικής διαδικασίας, πάροχος χρηματικού αλλά και πολιτισμικού κεφαλαίου λειτουργούσε στο φιδίσιο δίκτυο δρόμων του κέντρου.
Ομως η Λέκκα έκανε «λίφτινγκ» για να αναζωογονηθεί στην όψη. Και προσκαλεί τουρίστες να τη χρησιμοποιήσουν. Γιατί αυτό είναι το πλήθος που περιδιαβαίνει στην περιοχή, μπαινοβγαίνοντας από ξενοδοχεία-μπουτίκ επιμελημένου ντιζάιν ή άλλες Airbnb προτάσεις διαμονής. Κυρίως αυτοί είναι οι χρήστες των νέων καταστημάτων που διαφημίζουν το ευρηματικό «φαγητό του δρόμου» τους, όπως πίτσα με άψητο ζυμάρι, μπάρες δημητριακών χωρίς γλουτένη, κατεψυγμένες πίτες χορταρικών βαφτισμένες χειροποίητες και μονοποικιλιακούς καφέδες και χυμούς από στίφτη αργής σύνθλιψης.
Μπορεί το «λίφτινγκ» να σβήνει τις χαρακτηριστικές ρυτίδες έκφρασης από την όψη της Λέκκα, αλλά οι κτιριακές ανακαινίσεις επηρεάζουν τις αντικειμενικές αξίες και τα ενοίκια ανυψώνονται. Οι επαγγελματίες τεχνίτες αδυνατούν να τα φτάσουν. Και ένας ένας άρχισε να σβήνει το φλόγιστρο βουτανίου για επεξεργασίες κοσμημάτων κλείνοντας την πόρτα των εργαστηρίων τους. Οι πρώτοι που νιώθουν την απουσία τους είναι οι κοσμηματοπώλες της Βουκουρεστίου και του Κολωνακίου που χάνουν τους εξειδικευμένους πολύτιμους συνεργάτες τους. Κατά τα άλλα, αρεσκόμαστε να δηλώνουμε τη συνέχεια και τη διατήρηση της μακραίωνης παράδοσης του ελληνικού κοσμήματος που ο τζίρος του συμβάλλει στα έσοδα από τον τουρισμό. Ομως χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης της μικρής χειροτεχνίας.
Γιατί μια πόλη που χάνει τα εργαστήρια χειροτεχνίας της και το μικροεμπόριο από αυτά είναι πόλη νεκρή. Γιατί βάση της πόλης είναι το μείγμα συνύπαρξης εργαστηρίων, αγοράς και κατοικίας. Αν κάποιο από τα συστατικά αυτά εκλείψει, η πόλη καταστρέφεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη είναι αγαθό που πρέπει να το προστατεύσουμε. Για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν ζωντανό οργανισμό και όχι μια νεκρόπολη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις