Πράσινο ομόλογο: Το 2023 το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει το πρώτο – Στα 7 δισ. οι νέες εκδόσεις ομολόγων
Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην COP-26 του ΟΗΕ.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Στην έκδοση πράσινου ομολόγου το 2023 προσανατολίζεται το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Δημοσίου που δημοσιοποίησε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου, προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Οι όροι των τραπεζών για τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών – Για ποιους θα μειωθεί η δόση
Όπως αναφέρεται στη Στρατηγική Χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει το μηδέν έως το 2050, κάτι που περιγράφεται στο νόμο για το κλίμα, ο οποίος ψηφίστηκε το Μάιο του 2022.
Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην COP-26 του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2021).
Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ για το πράσινο ομόλογο
Με την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου της Ελλάδας, ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει:
– Στην ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους με τους εθνικούς στόχους βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την ατζέντα του για τη βιωσιμότητα, και με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG της Ελλάδας (μέσω τακτικών εκθέσεων).
– Στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα πρότυπα ESG των θεσμικών επενδυτών και προσεγγίζοντας νέους.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2023 ανέρχονται σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ σε 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων, ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως η EIB, το RRF κ.λπ.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις