Αλβανία: Η Τουρκία την «πολιορκεί» – Η Ελλάδα μπαίνει στη μέση
Η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες να έχει στενές σχέσεις με τα Τίρανα, με την Αθήνα να στέλνει μηνύματα και στις δύο πλευρές.
Στις Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία «φλερτάρει» την Αλβανία με την Αθήνα να επιχειρεί να έχει λόγο για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991. Τότε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί επίσης την Δερβιτσάνη. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη δυτικοευρωπαίου ηγέτη στην Αλβανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Βόμβα» Μπερίσα: Η Τουρκία «παρενέβη» στη θαλάσσια συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας το 2009
Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή είχε προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές του μήνα, αλλά αναβλήθηκε. Αιτία της αναβολής ήταν η κακοκαιρία που έπληττε την περιοχή και δεν επέτρεπε το ταξίδι με ελικόπτερο.
Ιδιαίτερη συγκυρία
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά γίνεται μια μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με την ομόλογό του Όλτα Τζάσκα. Επίσης, χθες ο Σαλί Μπερίσα έριξε «βόμβα» σε σχέση με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία έκανε τότε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε.
Ακόμη, χθες ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη σύμβαση για την εξαγωγή τουρκικών drones BayraktarTB2 στην Αλβανία, με την Άγκυρα να συνεχίζει την προσπάθεια να ασκήσει επιρροή στην Αλβανία με μια σειρά κινήσεις.
Τα μηνύματα Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι από την στιγμή που η Αλβανία έχει επιλέξει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες παραμέτρους οι οποίες θα υπηρετούν το βασικό της αφήγημα.
Ο 🇪🇺 δρόμος στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος για την 🇦🇱 & αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, όταν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις στα Δ. Βαλκάνια, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ζωνών επιρροής (δήλωση μετά τη συνάντηση με ΥΠΕΞ 🇦🇱, O. Xhaçka). pic.twitter.com/zo0z2LU7hR
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 21, 2022
Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «τα τρία τουρκικά drones, που θα έρθουν πρώτα, θα είναι οπλισμένα και έτοιμα για κάθε περίσταση, όταν και όπου χρειαστεί», ο Νίκος Δένδιας τόνισε:
«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».
Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε διπλό μήνυμα σε Τίρανα και Άγκυρα: «Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθ’ εαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».
Θα είναι ο Ράμα με τον Μητσοτάκη;
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σε ορισμένες από τις συναντήσεις να συνοδεύεται από τον Έντι Ράμα, αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί στο πρόγραμμα που απέστειλε το Μαξίμου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά.
Αξίζει, πάντως, να υπογραμμίσουμε δύο στοιχεία. Ο Έντι Ράμα ήταν αυτός που μήνυσε τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας του 2009 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Ράμα έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας το 2013 και το 2015.
Τότε ξεκίνησε να συζητά με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οι συζητήσεις επανεκκίνησαν μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 και τον Οκτώβριο του 2020 Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο, ο Ράμα την προηγούμενη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε βρεθεί στην Αλβανία με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, τον έφερε σε δύσκολη θέση με δήλωση του.
«Η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Αλβανία δεν θα το κάνει», είχε πει ο Έντι Ράμα, αν και στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.