Επίθεση στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, καθώς τα εξισώνει με τα απολυτήρια λυκείου.

«Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Σταύρος Ράγιας μιλάει στο in για την παράσταση Η Πεντάμορφή και το Τέρας… αλλιώς

Και τονίζει πως «οι αντιδράσεις των μελλοντικών ηθοποιών του τόπου, στον οποίο γεννήθηκε το θέατρο, είναι όχι μόνο έντονες αλλά και δίκαιες».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως «αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως ιδιωτικά κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων.

»Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείται ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κύμα οργής από τους καλλιτέχνες

Εν τω μεταξύ, σε κατάληψη της σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου προχώρησε ο Σύλλογος σπουδαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εξισώνεται το πτυχίο τους με τα απολυτήρια λυκείου.

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Παράλληλα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επισημαίνουν ότι «σε μία περίοδο που το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας ‘ανειδίκευτους εργάτες’».