Γιάννης Οικονόμου: Η χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, πάντοτε σε ετοιμότητα και θωρακισμένη
Μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ μίλησε για την απόδοση του μέτρου market pass, αλλά και για τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Χειμάρρα.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Συνελήφθη ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας με την υποψία βιασμού - Το περιστατικό
- Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Για την κάρτα αγοράς market pass και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σε συνέντευξή του στον «Real FM», ο κ. Οικονόμου απάντησε και στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, και με αφορμή την σημαντική και με «βαρύ συμβολικό φορτίο» – όπως είπε – επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Χειμάρρα της Αλβανίας.
Μητσοτάκης: «Αριστεροί του χαβιαριού και φιλελεύθεροι πολυτελείας κάνουν εύκολη κριτική»
Για την κάρτα αγοράς market pass
Αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε πως ό,τι μέτρο έχει πάρει η κυβέρνηση αυτή, έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό στο να περιορίσει – δεν είπαμε ποτέ ότι θα το μηδενίσουμε – το «αποτύπωμα» της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων. Όπως οι πρωτοβουλίες που πήραμε για το λογαριασμό στην ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Έχει φύγει η συζήτηση αυτή από το δημόσιο διάλογο. Έχει φροντίσει η κυβέρνηση με το μηχανισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή, ο καταναλωτής να πληρώνει από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη.
Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για τη βενζίνη και το πετρέλαιο το προηγούμενο διάστημα. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με την έννοια ότι έχει μια προστατευμένη περίμετρο σε μια σειρά από προϊόντα που είναι κρίσιμα και βασικά για κάθε νοικοκυριό. Έτσι θα λειτουργήσει και η κάρτα αγοράς από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα.
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το ΦΠΑ σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους. Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Και οι έλεγχοι αποτελούν και αυτοί ένα βασικό κομμάτι υποβοηθητικό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Όμως, αν μειώσεις το Φ.Π.Α. σε ένα, δύο, τρία, πέντε προϊόντα, πρώτα απ’ όλα δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.
Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup, αλλά και η διεθνής εμπειρία λέει ότι με δεδομένο ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, καλό θα είναι τα μέτρα να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερα στοχευμένα. Έχουμε μεγαλώσει την περίμετρο, ούτως ώστε να συμπεριλάβει 8,5 εκατ. δικαιούχους. Το μέτρο αυτό έχει μηδενικό δημοσιονομικό «αποτύπωμα».
Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ως κυβέρνηση στο παρελθόν, γιατί δεν αξιοποιούμε τα φορολογικά εργαλεία σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών ή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτή η κάρτα αγορών θα είναι απευθείας ενίσχυση στον καθένα.
Όποιος λέει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ή ο ΦΠΑ σε μια σειρά από τρόφιμα, πρέπει ταυτόχρονα να έρθει και να πει, ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία, από πού θα τα βρει. Θα βγει να δανειστεί με τα επιτόκια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά; Θα βάλει καινούργιους φόρους; Θα ξανααυξήσει τον ΕΝΦΙΑ; Θα καταργήσει κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων, που κάναμε εμείς στο παρελθόν; Θα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης;
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χειμάρρα
Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισχύ και στο βεληνεκές που έχει η χώρα μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στο Διεθνές Δίκαιο, στο οποίο εδράζονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, οι διμερείς μας σχέσεις και οι διεθνείς σχέσεις.
Είναι αλήθεια ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει πολύ ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, όμως, η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει ούτε ετεροκαθορίζει τη στρατηγική της στις διμερείς της σχέσεις ή τις επιδιώξεις της σε σχέση με άλλες χώρες.
Η Ελλάδα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, την πρόνοιά της για να υπάρχει σταθερότητα και ευρύτερη ανάπτυξη στην περιοχή μας, τον ηγετικό της ρόλο ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και στην περιοχή, σχεδιάζει την πολιτική της πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό το γνωρίζουν και το ζυγίζουν καλά, ανεξαρτήτως του τι άλλο συμβαίνει τριγύρω και οι χώρες με τις οποίες συζητάμε.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό ουσιαστικά, αλλά και με βαρύ συμβολικό φορτίο. Ήδη, οι εικόνες που έρχονται και οι συνομιλίες που έχουμε και εμείς μιλούν για μια εκδήλωση σε πολύ πανηγυρικό και συγκινητικό κλίμα με τους ανθρώπους που υποδέχονται τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αναρωτιέμαι σήμερα που πραγματοποιείται η επίσκεψη αυτή, πώς αισθάνονται εκείνοι που είχαν γράψει τα χίλια μύρια όσα, όταν για λόγους καιρικών συνθηκών είχε αναβληθεί η επίσκεψη πριν από είκοσι ημέρες. Θυμούμαστε τον θόρυβο που είχε γίνει από διαφόρους.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
Πάντοτε είναι σκόπιμο να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Δεν είναι κάτι που έχει μια τακτικότητα ή μια περιοδικότητα. Πάντοτε σε κάποιο επίπεδο και με κάποια κανάλια συνομιλούσαμε, συνομιλούμε και οφείλουμε να συνομιλούμε ανεξαρτήτως του πώς είναι το κλίμα και το αν γίνονται συζητήσεις ή υπάρχουν επαφές στο ανώτατο επίπεδο.
Είναι καλό να συνομιλούμε οι χώρες μεταξύ μας, είναι καλό να συνομιλούμε με τους Τούρκους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τρέφουμε αυταπάτες ή ότι πολύ περισσότερο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την οποιαδήποτε υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε δικαιώματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελλάδα εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό, ούτε τρομοκρατείται ούτε πανικοβάλλεται από οτιδήποτε προβάλλει η απέναντι πλευρά.
Έχει φροντίσει η κυβέρνηση και με την πολυσχιδή εξωτερική πολιτική και διπλωματία μας, αλλά και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενίσχυση που κάναμε με μεγάλες συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, με την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ενισχύσει το γεωπολιτικό μας «αποτύπωμα», χωρίς δυστυχώς να το αποδέχονται όλοι αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει εθνική εξαίρεση στη διάσταση αυτή. Ούτε φέτος ψήφισε τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Η χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, πάντοτε σε ετοιμότητα, θωρακισμένη για να είναι παράγοντας νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή και για να μην μπορεί κανείς ούτε να την πανικοβάλει, ούτε να την εκφοβίζει, ούτε να την τρομοκρατεί με οτιδήποτε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις