Αν κάποιος αναζητήσει τη σύνδεση ομάδων και ποδοσφαιριστών, ανέτως διαπιστώνει πως ορισμένες έχουν έφεση να …ψωνίζουν από συγκεκριμένες αγορές ή για να ειπωθεί διαφορετικά, υπάρχουν χώρες που στέλνουν παίκτες που «κουμπώνουν» γάντι.

Η Μπενφίκα ή η Πόρτο στην Πορτογαλία, αποτελούν τον πρώτο σταθμό Βραζιλιάνων ή Αργεντινών και συνήθως οι επιλογές που κάνουν είναι ολόσωστες και χαμηλό θεωρείται το ποσοστό αποτυχιών. Η δε Αρσεναλ, επί εποχής Βενγκέρ, όλο στη Γαλλία πήγαινε για αγορές (Ανελκά, Βιεϊρά, Πιρές, Ανρί, Πετί).

Προς τι ο συγκεκριμένος πρόλογος; Απλά, αν  κοιτάξουμε τα μέρη μας, βλέπουμε πως ο Ιωνικός έχει την τάση να βγάζει λαβράκια από τη Συρία. Δεν προκύπτει συχνά αυτό. «Ποια Συρία»,  ενδέχεται να πουν ορισμένοι…Ωστόσο, δύο αξιόλογοι ήρθαν στην Ελλάδα και οι δύο άφησαν το στίγμα τους στην Κοκκινιά. Λες και τους αρέσει αυτή η περιοχή του Πειραιά ένα πράγμα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν ο Μοχάμεντ Αφάς που αρχικά έκανε το μπαμ στην Προοδευτική. Ενας μέσος με γερά πόδια, μέχρι και πρώτος σκόρερ στη μικρή λίγκα είχε βγει. Μεταπήδησε στον Ιωνικό και στη Νεάπολη «έγραψε» 196 παρουσίες και σημείωσε 21 γκολ. Καθόλου άσχημα ή για να ειπωθεί σωστότερα, μεγάλη η προσφορά του.

Χρόνια μετά, ο Ιωνικός ξανά διαθέτει παίκτη που θεωρείται game changer. Εχει, δηλαδή, την ικανότητα να αλλάζει τη ροή ενός ματς και ποιος ξέρει, ίσως με το γκολ του απέναντι στον Παναθηναϊκό να δημιούργησε νέα δεδομένα στην κορυφή. Και ο Αϊας Αοσμαν από τη Συρία, παίκτης με εκρηκτικό χαρακτήρα, πέρυσι είχε εννιά γκολ σε 31 συμμετοχές και πολλές ασίστ, συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι σημαντική. Το καλοκαίρι θέλησε να πάει στην Τουρκία, ύστερα από λίγες εβδομάδες (!) το μετάνιωσε, γύρισε τα μέσα Αυγούστου πίσω και βοηθά ξανά το Αστέρι στη Σούπερ Λίγκα. Δεν είναι όπως πέρυσι κομβικός, τη δουλειά όμως την κάνει. Όπως συνέβη και το βράδυ της Τετάρτης με το γκολ του απέναντι στον Παναθηναϊκό, ένα γκολ-φρένο στους Πράσινους. Οι Σύροι έχουν την τιμητική τους στην Κοκκινιά!