Εύα Καϊλή: Όταν το λόμπινγκ και η πολιτική διαπλέκονται – Πώς οι αδελφές Καϊλή έπαιρναν δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
Το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ του αποκαλύπτει πώς Εύα και Μανταλένα Καϊλή αξιοποιούσαν τη θέση της ευρωβουλευτή για projects που πληρώνονταν αδρά.
Για τη δράση της Εύας και της Μανταλένας Καϊλή γράφει το Politico σε νέο ρεπορτάζ του, την ώρα που κρίνεται αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει στη φυλακή λόγω της εμπλοκής της στο Qatargate. Το γνωστό Μέσο τονίζει ότι οι δύο αδελφές έμπλεξαν το λόμπινγκ και την πολιτική, σε μια «οικογενειακή υπόθεση».
Καθώς η Εύα Καϊλή ανελισσόταν στην ευρωπαϊκή πολιτική, η αδελφή της διηύθυνε μια παράλληλη δομή – το Made Group – που «έτρεχε» πολλά από τα ίδια θέματα.
Το Politico σημειώνει ότι όταν οι βελγικές Αρχές συνέλαβαν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για το σκάνδαλο διαφθοράς όπου εμπλέκονται Κατάρ και Μαρόκο στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε να τη στηρίξει ήταν η Μανταλένα Καϊλή.
Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως τονίζεται, δεν ήταν έκπληξη από μόνο του αφού Εύα και Μανταλένα έχουν μια δυνατή σχέση που ξεπερνάει ακόμα και το γεγονός ότι είναι αδελφές.
Ο ρόλος του Made Group
Καθώς η Εύα Καϊλή έχτιζε την καριέρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων – το Made Group – η δράση της οποίας συχνά συμπίπτει με τις πρωτοβουλίες της αδελφής της, τονίζει το ρεπορτάζ του Politico. Καθώς η Εύα «ψήλωνε» στην πολιτική, το Made Group μεγάλωνε στο παρασκήνιο.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του σημείου όπου οι δραστηριότητες του Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντα της Εύας Καϊλή είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Την ώρα που η ευρωβουλευτής έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, το Made Group της Μανταλένας Καϊλή δημιούργησε το 2018 μια «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» με την ονομασία ELONtech, η οποία επίσης επικεντρώθηκε σε αυτούς τους τομείς.
«Μαζορέτα»
Οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «μαζορέτας» του Κοινοβουλίου για το blockchain κορυφώθηκαν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία τον Οκτώβριο του 2018, σημειώνει το γνωστό Μέσο. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) — της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή — εγκαινίασε το Κέντρο της για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.
Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές να συμμετέχουν πλήρως στην πρωτοβουλία, όπως και το κοινοβουλευτικό προσωπικό της Εύας Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή ενεργούσε ως διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος.
Ένας από τους εκδότες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στον κατάλογο των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech, ο Αλέξανδρος Σπυρίδωνος, εμφανίζεται στον ίδιο κατάλογο των κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών.
Το 2020, η Εύα Καϊλή εγκαινίασε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την STOA, η οποία τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας. Το συμβούλιο περιλάμβανε έναν εκπρόσωπο της ELONTech και έναν από το Ίδρυμα του Κατάρ, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου που διαθέτει πολλά χρήματα για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Αφηρημένες δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες της ELONtech είναι εξαιρετικά χαλαρά καθορισμένε, σημειώνει το Politico. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροσδιορίζεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά θέματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, η ELONtech περιλαμβανόταν στο μητρώο των οργανισμών άσκησης πίεσης της ΕΕ από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain – έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο, αποκαλύπτει το Politico.
Η μητρική οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει τους λογαριασμούς της, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από την ΕΕ για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη.
Η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι και πάλι online, αλλά με τα ονόματα όλων των υπαλλήλων της να έχουν αφαιρεθεί. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν η Στρογγυλή Τράπεζα της Αθήνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με οικοδέσποινα την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τώρα, ο διορισμός της συμβουλευτικής επιτροπής – μαζί με άλλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή – επανεξετάζονται από την STOA για να βεβαιωθεί ότι όλα είχαν γίνει με διαφάνεια, δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός από τους ευρωβουλευτές που διεξάγουν την έρευνα.
Τι δήλωσε ο Κρίστιαν Έλερ
Ο Κρίστιαν Έλερ, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που ανέλαβε την προεδρία της STOA τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε στο Politico ότι δεν είναι σίγουρος αν συζητήθηκε διεξοδικά η πρόταση να διοριστεί εμπειρογνώμονας που εργαζόταν στην ELONtech.
Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου «δεν είχε καμία οικονομική συνέπεια για την STOA, ούτε επηρέασε τη λειτουργία της ως τέτοια», δήλωσε. Το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποίησε μόνο λίγες συνεδριάσεις στο πλαίσιο αυτής της εντολής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όλες κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή ως προέδρου, πρόσθεσε. «Καμία συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου – και οι συνεδριάσεις αυτές, εξ όσων γνωρίζω, δεν οδήγησαν σε καμία πρωτοβουλία εντός της STOA».
Σε ερώτηση του Politico γιατί τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων είχαν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε ότι αυτό έγινε για να διαφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα («discretion» στο κείμενο) των συμβούλων και των εθελοντών της οργάνωσης. Όταν ρωτήθηκε γιατί διέγραψε και το όνομά της, απάντησε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διοικούσε την ELONtech.
#keep_calm και #vote_sister
Στη συνέχεια το Politico επανέρχεται στην αντίδραση της Μανταλένας Καϊλή όταν συνέλαβαν την αδελφή της, ενώ αναφέρει ότι έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά της στοιχεία. Η αδελφή της Εύας Καϊλή υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες για την ευρωβουλευτή, δεδομένης της «ηθικής και της προσωπικότητας» της.
Έπειτα, το Politico αναφέρεται σε συνέντευξη της Μανταλένας Καϊλή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» όπου σημείωνε ότι ήταν έτοιμη να ανακριθεί στις Βρυξέλλες. Το γνωστό Μέσο, στη συνέχεια, θυμίζει πώς κινούνταν οι δύο αδελφές.
Οι δύο αδελφές είναι πολύ δεμένες και συχνά επευφημούσαν η μία την άλλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έκαναν επικά ψώνια στην Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Politico. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε τον συνδυασμό hashtag «#keep_calm & #vote_sister».
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αδελφές έχουν συχνά εμφανιστεί μαζί σε τεχνολογικές εκδηλώσεις και έχουν πάρει μέρος η μία στις πρωτοβουλίες της άλλης. Η ομάδα άσκησης πίεσης Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή.
Η περιγραφή αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το Politico.
«Βοηθός με έδρα την Αθήνα»
Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε στο Politico ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ότι ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα βάσει ειδικής σύμβασης που, όπως είπε, «επιτρέπεται για τους ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται – και δεν περιλαμβανόταν ποτέ – στον κατάλογο των συμβούλων της Εύας Καϊλή στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και έγινε γρήγορα γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία. Μηχανικός και αρχιτέκτονας από πλευράς σπουδών, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014, και συνέχισε να συμβάλλει στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, Horizon 2020.
Από το 2017 πρόεδρος στη STOA
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος της STOA και ανέβηκε στη θέση της προέδρου το 2017. Μάλιστα, ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτή τη θέση, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Την ίδια στιγμή, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή – που έχει σπουδάσει δικηγόρος – ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017 ίδρυσε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα.
Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή αναφερόταν ως μοναδική διαχειρίστρια της εταιρείας και συνιδρύτρια μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη αναφερόταν επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διευθύντρια της Estate Aria Properties, μιας επιχείρησης ακινήτων που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ο Τζόρτζι, ο οποίος κατάγεται από την Ιταλία, εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο. Ο Τζόρτζι συνελήφθη επίσης στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το Qatargate, υπενθυμίζει το Politico.
Οι κοινές δραστηριότητες
Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας του το 2017, το Made Group συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά projects που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.
Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της STOA και το 2021 μίλησε σε εργαστήριο του Made Group με ορισμένους από τους δημιουργούς του έργου.
Το Made Group υποστήριξε επίσης την επικοινωνία για το Girls Coding, ένα πρόγραμμα του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νέες γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017.
Η ελληνική ΜΚΟ Kean
Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ με τη συνιδρύτρια του Made Group, Ματίνα Κανάκη ως γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου. Το 2018, μια ανάρτηση στον ιστότοπο της Kean απέδωσε στην Εύα Καϊλή την ευθύνη για την ενεργοποίηση της δημιουργίας του Girls Coding μέσω μιας σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020.
Εκπρόσωπος του EIT δήλωσε: «Λόγω του κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των (σ.σ. συγκεκριμένων) προγραμμάτων».
Το 2020, το Made Group επιλέχθηκε επίσης να λειτουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο STARTS – που ήταν μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 και αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση της τέχνης και της τεχνολογίας.
Η έναρξη του προγράμματος ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης με τίτλο «τέχνη και ψηφιοποίηση», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Το πρόσωπο αυτό πρόσθεσε ότι τo Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.
«Δεν ακολουθούσαμε ρητά την ατζέντα της Εύας»
Μιλώντας στο Politico, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης μεταξύ του Made Group και των πρωτοβουλιών που έπαιρνε ή συμμετείχε η αδελφή της στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», είπε.
Σε δελτίο Τύπου της αναφέρεται ότι το Made Group «έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Στο δελτίο Τύπου τονίζεται επίσης πως η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (δεν είναι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».
To Politico σημειώνει ότι κανείς άλλος που κατονομάζεται στο άρθρο δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ.
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος
- Παναθηναϊκός: «Διαζύγιο» με Βέρμπιτς (pic)
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»